Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Advent v Polsku

02.12.2017 - 23.12.2017 Praha

Nezapomenutelný advent v Krakově, Vratislavi a Jelení Hoře: tradiční trhy, pamětihodnosti, zábava pro děti, lokální speciality i lyžování Adventní čas je ideální příležitostí k poznávání nových míst, bez ohledu na počasí za okny. Náměstí zaplní tradiční vánoční trhy se stylovým zbožím, ulicemi se line neodolatelná vůně místních specialit, všude vládne idylická, sváteční atmosféra… Zaručeným tipem…

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Nezapomenutelný advent v Krakově, Vratislavi a Jelení Hoře: tradiční trhy, pamětihodnosti, zábava pro děti, lokální speciality i lyžování

Adventní čas je ideální příležitostí k poznávání nových míst, bez ohledu na počasí za okny. Náměstí zaplní tradiční vánoční trhy se stylovým zbožím, ulicemi se line neodolatelná vůně místních specialit, všude vládne idylická, sváteční atmosféra… Zaručeným tipem je sousední Polsko – podle aktuálního vydání proslulého cestovního průvodce Lonely Planet jedna z 10 nejlepších destinací na světě, které stojí za návštěvu. Krakov, Vratislav či Jelení Hora – tady budou spokojeni milovníci památek a historie, rodiny s dětmi, hipsteři, zamilované páry hledající romantická zákoutí i sportovci, kteřínávštěvu adventních trhů rádi spojí třeba s lyžováním.

"Prosincové počasí u nás ve střední Evropě nevybízí k turistice, nicméně se svařeným pivem (ano, opravdu pivem) v ruce na historickém náměstí v Krakově nebo Vratislavi možná změníte názor," potvrzuje ředitel Polského institutu Maciej Ruczaj a dodává: "Polský advent si – navzdory všeobecné komercializaci – uchoval i svůj duchovní rozměr. Stojí za to si přivstat a zajít ještě za tmy do některého z kostelů na starobylé obřady rorátů, které symbolicky vyjadřují očekávání křesťanů na narození Krista."

Krakow / Krakov
Adventní trhy v samém srdci památkové rezervace UNESCO můžete zažít od 24. listopadu do 26. prosinceve středověkém Krakově. Díky přímému vlakovému spojení s Prahou netřeba řešit parkování či dálniční poplatky a jen si naplno užítromantickou vánoční atmosféru starobylého města. Rynek Główny, jedno z největších náměstí v Krakově, zaplní více než 80 stánků prodejců z Polska, ale také ze Slovenska, Maďarska, Litvy či Ukrajiny.
Na výběr je nepřeberné množství vánočních dárků,včetně zajímavých starožitností. A k tomu tradiční jídla: pirohy, bigos, grilované sýry a maso, kvalitní uzeniny, horalské "oscypky", perníky, ořechy, med a na zahřátí haličské svařené víno ("grzaniec") a pro odvážné také zdejší svařené pivo. Návštěvu adventního trhu lze ideálně spojit s prohlídkou vzácných historických památek, všudypřítomná je nostalgická atmosféra rakousko-uherské monarchie. Není divu, že americká staniceCNN již podruhé označila krakovské adventní trhy za jedny z nejlepších na světě – právě pro jejich autentickou atmosféru.

Adventní tipy:
7. prosince bude město žít 75. ročníkem soutěže tradičních dřevěných krakovských betlémů ("Szopka krakowska") s průvodem jejich autorů a výstavou na Rynku Głównem. Vyhlášení výsledků následuje 10. prosince u pomníku Adama Mickiewicze na Rynku. Bohatě zdobené vyřezávané betlémy, inspirované krakovskou architekturou, budou vystaveny od poloviny prosince do února 2018 v pobočce městského muzea – Celestat (ul. Lubicz 16, otevřeno denně).
17. prosince projde přes Rynek malopolský průvod koledníků za účastidesítek amatérských folklórních skupin a prezentací tradičních zvyků. Akce vyvrcholí společným zpěvem koled.

Wrocław / Vratislav
Atraktivním cílem jsouadventní trhy ve Vratislavi – městě "sta mostů”, městě s českými kořeny, ke kterým odkazuje český lev z dob Jana Lucemburského v městském znaku. Dojedete sem pohodlně vlakem i autobusem (nejlevnější přímé spojení: Polskibus.pl), autem je to z Prahy přijatelné 4 hodiny. Adventní trhy na starobylém Rynku, hlavním vratislavském náměstí, trvají od 17. listopadu do 22. prosince. Vratislav se rozkládá na 10 ostrovech, které jsou navzájem propojeny více jak sto mosty, ne náhodou se metropoli Dolního Slezska říká "polské Benátky". Pohodovu náladu z návštěvy adventních trhů umocní romantická procházka po mostech a ostrovech na řece Odře, zdejší atrakce pro děti nebo posezení v stylových hipsterských barech a kavárnách.
Děti se nadšeně zapojují do hledání typických vratislavských trpaslíků ("krasnale"), kteří jsou poschovávaní po celém městě. Vítaným zpestřením je i Afrikárium ve vratislavské ZOO s exotickou prezentací vodního světa Afriky nebo Hydropolis – interaktivní muzeum vody plné zábavného poznávání pro děti i dospělé.Unikátní je také "moderní" betlém v kostele Panny Marie na ostrově Písek (wyspa Piasek) tvořený hračkami, barevnými řetězy a figurkami. "Dnes tvoří betlém více než 2000 figurek, z nichž se asi 100 pohybuje – některé z nich, jsou zde již od šedesátých let. Ty starší paradoxně vypadají lépe než postavičky z umělé hmoty z posledního desetiletí, jejichž materiál podléhá rychlé degradaci," říká Natálie Raclavská z portálu KvětEvropy.cz

Gastronomické tipy:
Café Muzeum – zážitek z aktuální výstavy završí skvělá káva na střeše Muzea současného umění (MWW, pl. Strzegomski 2a).
Szajnochy 11 – místo zaslíbené milovníkům sushi.
Targowa – Craft Beer and Food – podnik u vratislavské tržnice (Hala Targowa), kde je možné nakoupit skvělé místní potraviny, nabízí výběr z minipivovarů a výtečnou lokální kuchyni / ul. Piaskowa 17.
Heca – když už mají všude po zavírací době, tady bude určitě otevřeno a pořádně živo! Drinky, živá hudba, tanec (Rynek 7).
Mleczarnia – chcete si povídat až do rána? Pak zamiřte do Mleczarni, podniku, který byl hipsterský dávno předtím, než vzniklo slovo hipster (ul. Pawła Włodkowica 5).

Jelenia Góra/ Jelení Hora
Rádi byste spojili adventní trhy s lyžováním? Pak je vaším cílem Jelení Hora, pouhé 2,5 hodiny jízdy autem z Prahy. Jedny z nejstarších adventních trhů v regionu Dolního Slezska se otevírají pouze o víkendu 16. –17. prosince, od 10 do 16 hodin (Jeleniogórskie Centrum Kultury, ul. 1 Maja 60). Výjimečné jsou lokálním charakterem – na pultech stánků převládají místní speciality a rukodělné výrobky, především krásné originální ozdoby na stromeček. Trhům vládne přívětivá, klidná atmosféra přátelského adventního setkání. Avizované lyžování je možné ve ski areálu vzdáleném jen 10 km od města, kde jsou připraveny vleky i běžecké trasy. A pozor, přímo v Jelení Hoře můžete vyrazit na běžky, i když není sníh! "K dispozici je okruh z barevných desek spojených do celistvé stopy, umožňující na lyžích chodit, trénovat běh i různé techniky a dokonce organizovat závody ve sprintu klasickou i volnou technikou," vysvětluje Przemek Kaczałko z Transgraniczneho Centra Turystyki Aktywnej.

Adventní tip:
Nedaleko Jelení Hory jezámek Łomnica, kde se během tří víkendů (25. – 26.11., 2.12. – 3.12. a 9.12. – 10.12., vždy od 11 do 17 hod.) konají adventní trhy s bohatou nabídkou lokálních specialit, dárků, s programem pro děti a koncerty živé hudby. Přístupné jsou i interiéry zámku, k nákupům lákají staré řemeslné obchody s tkaninami, regionálními produktyči pekárna s výběrem z místních specialit.

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Hravé neděle na Zážitkovce Praha - …

28.04.2024 - 28.04.2024
Zážitkovka Praha

Vyrobte si strašidelné oči, speciální pavoučí mýdla nebo umíchejte kouzelný lektvar.

ČaroDejvice ve Stanici techniků 202…

30.04.2024 - 30.04.2024
Stanice techniků DDM…

V úterý 30. dubna vypuknou ve Stanici techniků tradiční akce ČaroDejvice.

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 26. duben

Dnes má svátek Oto

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete