Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Brány památek dokořán - Česká Lípa

18.04.2014 - 19.04.2014 Česká Lípa

Podívat se i do míst, která zůstávají běžnému člověku v České Lípě zcela nepřístupná, budou moci lidé o letošním velikonočním víkendu. Českolipská radnice společně s příspěvkovou organizací Lipý, vlastivědným muzeem a střední průmyslovou školou přichystala na 18. dubna mimořádnou akci s názvem "Brány památek dokořán". Město se tak zapojí do celorepublikové akce u příležitosti Mezinárodního dne…

Adresa a kontaktní informace

Podívat se i do míst, která zůstávají běžnému člověku v České Lípě zcela nepřístupná, budou moci lidé o letošním velikonočním víkendu. Českolipská radnice společně s příspěvkovou organizací Lipý, vlastivědným muzeem a střední průmyslovou školou přichystala na 18. dubna mimořádnou akci s názvem "Brány památek dokořán". Město se tak zapojí do celorepublikové akce u příležitosti Mezinárodního dne památek, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Hned den poté, v sobotu 19. dubna, se pak lidé mohou těšit na velikonoční jarmark a tradiční Pašijové hry, které pořádají příspěvková organizace Lipý a Ochotnický spolek Lípa.

Brány památek se dokořán otevřou na celý den, začátek akce je naplánovaný na desátou hodinu, konec pak bude v 17 hodin. Vstupné bude zdarma.

Přístupný bude vodní hrad Lipý a Centrum textilního tisku, kde se budou moci zabavit především děti. Zdarma se také lidé budou moci podívat na všechny expozice ve vlastivědném muzeu, navíc budou moci ze speciálního pozorovacího místa v prvním patře budovy pozorovat právě probíhající rekonstrukci historické střechy bývalého augustiniánského kláštera. Kromě toho bude v tento den volný vstup také do archeologického muzea v Šatlavě.

"Zcela mimořádně však v tento den bude přístupný i takzvaný Červený dům, který stojí hned vedle hradu Lipý. Renesanční zámek v současnosti slouží jako depozitář muzea, v rámci akce se ale lidé budou moci dostat na arkádu, tedy laicky řečeno balkonek v prvním patře. Přístupná bude na zazvonění," upřesnila starostka České Lípy Hana Moudrá. Ta zároveň doplnila, že kromě Červeného domu bude přístupný také kryt civilní ochrany na střední průmyslové škole v Havlíčkově ulici.

V sobotu 19. dubna pak vodní hrad Lipý ovládne velikonoční jarmark. Ten začne v 10 hodin, vstupné bude dvacet korun pro dospělé a 10 korun pro děti od šesti let. Těšit se můžete na mnoho stánků s nejrůznějším zbožím, šikovné řemeslníky, které budete moci obdivovat při jejich práci, dvě pohádky od Divadelního spolku Spojáček Liberec i na koncert kapely Proti proudu 30.

Od 15 hodin pak hrad zcela ovládnou herci v historických kostýmech. K vidění budou tradiční Pašijové hry, které letos slaví deset let od prvního představení. Vstupné na naturalistickou podívanou zachycující poslední okamžiky života Ježíše Krista i jeho bolestný a krvavý konec bude pro dospělé 40 korun, pro děti pak dvacka. Akci pořádá Ochotnický spolek Lípa – OSLI.

"Jako každý rok máme i letos pro návštěvníky několik novinek. Tou největší je bezpochyby zcela nová hudba, která představení doprovází. Tu speciálně pro Pašijové hry složil Marek Kučera, ředitel českolipské základní umělecké školy. Tím však změny v hudbě nekončí. Reprodukovanou muziku totiž nahradí živý orchestr. Nové skladby naživo přehrají hudebníci z Příležitostného orchestru učitelů ZUŠ pod vedením Pavla Hrice. Herci by také měli mít k dispozici mikroporty, takže divákům již neunikne žádné slovíčko," upřesnil Petr "Brambor" Nárovec, kastelán hradu Lipý a především duše a mozek celých Pašijových her. Ten zároveň doplnil, že příběh pak zůstane stejný jako v loňském roce. Těšit se tak znovu můžeme třeba Boba Suchého v jeho tradiční roli velerady, Petra Heřmanského v roli Heroda či Štěpána Kňákala, režiséra loňských Pašijových her, který si letos střihne roli Piláta Pontského. Režie letošních Pašijových her se chopila Ivana Vencovská, kterou si z Pašijových her lidé mohou pamatovat jako matku Ježíše Krista.

"I v letošním roce ještě uvidíte v roli Ježíše Pepu Fárka. Ten však prohlásil, že letošní ročník je jeho posledním. Pokud by tedy někdo měl zájem ho v jeho nelehké roli vystřídat, nechť se přijde podívat v sobotu 19. dubna na naše představení. Udělá si alespoň představu o tom, co by ho čekalo," doplnil Petr Nárovec.

PROGRAM

PÁTEK 18. DUBNA

VLASTIVĚDNÉ MUZEUM – bezplatný vstup do všech expozic a výstav, seznámení s postupem rekonstrukce střechy na areálu kláštera z tzv. pozorovacího místa v 1. patře hlavní budovy kláštera, otevřeno od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin.

ARCHEOLOGICKÉ MUZEUM ŠATLAVA – bezplatný vstup do všech expozic, otevřeno od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin.

ČERVENÝ DŮM - ARKÁDY – bezplatné zpřístupnění na zazvonění v době od 10.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin.

VODNÍ HRAD LIPÝ – otevřený od 9-12 a od 13-17 hodin

CENTRUM TEXTILNÍHO TISKU – otevřeno od 9 – 12 a od 13 -17 hodin, program pro děti

KRYT CIVILNÍ OCHRANY – přístupný v budově střední průmyslové školy v Havlíčkově ulici (hlavní vchod), kryt se nachází v suterénu budovy, budova bude otevřena nepřetržitě od 10-17 hodin
 

SOBOTA 19. DUBNA, vodní hrad Lipý

10:30   O princezně, která mluvila cizí řečí - pohádka DS Spojáček Liberec

11:00   Mažoretky ZŠ Partyzánská

11:30   Žebrákova nevěsta - pohádka DS Spojáček Liberec

13:00   Proti proudu 30 – rocková hudba s popovým nádechem

15:00   Pašijové hry - pořádá Ochotnický spolek OSLI

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Za kvetoucí měsíčnicí 2024 - Česká …

18.05.2024 - 18.05.2024
start a cíl kino Hvězda

Tradiční turistická a cykloturistická akce vedoucí nádhernou přírodou okolí Kamenického Šenova, Lužickými horami a…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete