Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Brány památek dokořán - Svitavsko

26.04.2014 Svitavy

Nenechte si ujít Brány památek dokořán a Památník včelích matek.Sobota 26. dubnaMěsto Svitavy, Mikroregion Svitavsko, Lesy ČR a obec Kukle pro vás připravily program, který je zaměřen nejen na poznávání památek a přírody, ale nabízí také možnost "protáhnout" své tělo a strávit pěkné chvíle s rodinou a přáteli. Svitavský turistický oddíl při této příležitosti zahájí letošní turistickou sezonu.…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Nenechte si ujít Brány památek dokořán a Památník včelích matek.

Sobota 26. dubna
Město Svitavy, Mikroregion Svitavsko, Lesy ČR a obec Kukle pro vás připravily program, který je zaměřen nejen na poznávání památek a přírody, ale nabízí také možnost "protáhnout" své tělo a strávit pěkné chvíle s rodinou a přáteli. Svitavský turistický oddíl při této příležitosti zahájí letošní turistickou sezonu. Sobotní program bude sestaven tak, aby vyhovoval cyklistům i pěším turistům.

Pěší trasa měří 6,5 km a směřuje k rybníku Rosnička, dále pak lesními cestami k Památníku včelích matek a následně do obce Kukle. Jedná se o zážitkovou trasu, která bude vytvořena svitavským turistickým oddílem TOM Zálesáci. Start bude u sportovní haly Na Sřelnici od 9:30 hodin.

K Památníku včelích matek a do obce Kukle vás navede i cyklotrasa přes obce Koclířov, Dětřichov, Opatov a Opatovec, měří necelých 25 km. V Koclířově bude otevřen opravený farní kostel, kolem kterého se nachází zrestaurovaná architektonicky výjimečná křížová cesta. Dále lze navštívit poutní areál Českomoravské Fatimy – bývalý klášter s možností ochutnat něco dobrého ve zdejší cukrárně. V Opatově bude otevřen kostel sv. Jana Nepomuckého a je možné se občerstvit v příjemném prostředí nové Opatovské hospody. V Opatovci můžete navštívit kostel Narození Panny Marie a v Dětřichově kostel sv. Petra a Pavla s nově opravenou hřbitovní branou.

Ve 13:00 hodin proběhne slavnostní otevření Památníku včelích matek, který se nachází v katastru obce Kukle. Památník připomíná téměř zapomenutou včelařskou tradici v regionu s ojedinělou architekturou a je zajímavým turistickým cílem. Při otevření zazpívá dětský pěvecký sbor z Poličky. Po slavnostním otevření Památníku včelích matek bude Lesní klub Brlenka zábavnou formou doprovázet účastníky do obce Kukle. Od 13:00 do 14:00 hodin se mohou děti seznámit zážitkovou formou se životem včel. Několik stanovišť s úkoly bude příjemným zpestřením na závěrečném úseku pěší túry.

V Kuklích se bude konat ve 14 hodin slavnostní otevření Obecního společenského centra s dětským hřištěm. Na tomto posledním stanovišti si účastníci mohou poslechnout hudební vystoupení kapely BezLimitu, zakoupit něco dobrého ve stáncích a odpočinout si. Na přiložené mapě jsou zaznamenány obě trasy. Pokud budete chtít mapu, budou k dispozici v informačním centru. Všechny podrobnosti najdete také na webových stránkách: www.ic.svitavy.cz nebo na facebooku města Svitavy - oficiální informační portál města Svitavy.

Organizátoři pro vás zajistili i autobusovou dopravu. Budou vypraveny pouze dva spoje ze Svitav do Kukle v 11:30 a ve 12:15 hodin. Autobus bude odjíždět z parkoviště u Majáku, další nástupní stanoviště bude u sportovní haly Na Střelnici. Zpět pojede autobus v 16:00 a v 16:45 hodin.

Mapy tras

Těšíme se na vaši návštěvu!
 

Památník včelích matek

Jaké včelí matky? Proč mají památník?… A možná i další otázky mnohým zavrtají v hlavě po přečtení nadpisu. Informaci o plánované stavbě památníku jste mohli zaregistrovat již v loňském roce. Od té doby se vše posunulo a je postaveno.

Co se to tedy a kde postavilo a proč něco takového někoho vůbec napadlo? Památník včelích matek je postaven v lokalitě Brand, mezi městem Svitavy a obcí Kukle, za finanční účasti Města Svitavy  (dotačně podpořeno z Programu rozvoje venkova, MAS Svitava) a Lesů ČR (financováno z Programu 2020).

Základ celého nápadu leží na počátku minulého století, kdy na místě dnešního památníku měli původní němečtí včelaři zřízenu oplozovací stanici včelích matek. Na původní lesní louce byl umístěn dřevěný včelín, ve kterém se klasicky včelařilo a v jeho okolí bývaly během sezóny rozmístěny malé úlky – oplodňáčky, používané při umělém chovu včelích matek, které se do této lokality vozily za kvalitním oplodněním.

Z historických pramenů je zřejmé, že svitavský německý spolek chovatelů včel vznikl v roce 1904 a svou činnost vyvíjel až do skončení II. světové války. Včelařství patřilo v tomto regionu k důležitým zdrojům obživy. Stejně jako o historii samotného spolku, tak ani o celém oboru včelařství v našem okolí se nedochoval písemný materiál, nicméně o pískovcovém kameni, který na místě zůstal v zapomnění do dnešní doby, se podařilo zjistit to podstatné:

Kámen byl vztyčen péčí Franze Thomase, ředitele odborné školy tkalcovské a učitele na odborné škole pro ženská povolání, v roce 1932. Thomas patřil k aktivním představitelům kulturního, spolkového a osvětového života. Kámen stanice včelích královen je výsledkem spojení včelařů ze Svitav, Lačnova, Skleného a Vendolí, jejichž jména byla na kameni uvedena a je svědectvím o významu lokality. V dedikaci je věnován zakladateli a vedoucímu této včelařské stanice, řediteli Fr. Thomasovi. Podle pamětnických výpovědí byl nápis krátce po II. světové válce poničen vyškrábáním a zničen byl i celý areál, který se změnil na standardní stanici pro chov včel.

Samotná lokalita byla jako oplozovací stanice využívána i za dob socialismu, ale postupně o ni včelařský zájem utichl a vše bylo ponecháno napospas přírodě a vlivu občasných návštěvníků. Znovuvzkříšení zájmu o celou lokalitu lesního komplexu Brand s sebou přineslo i projekt na obnovu památníku, který byl pojat opravdu velkoryse. Obnovy se dočkal nejen samotný pískovcový kámen, ale i zchátralá studna, která se nyní pyšní funkčním rumpálem. Celý prostor zbytku původní louky je upraven a doplněn o několik exponátů včelích úlů využívaných v průběhu minulého století. Především ale byl vystavěn nepřehlédnutelný dřevěný altán, který by, nadneseně řečeno, mohl být bez kapky studu regionální včelařskou svatyní.

Přijměte proto pozvání do nitra starých lesů a seznamte se s lokalitou, která netvořila dějiny, ale měla svůj jasný historický význam. Přijďte se podívat.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Svitavský vandr 2024 - Svitavy

22.06.2024 - 22.06.2024
Chata Rosnička

Přidejte se ke konání prvního ročníku turistické akce Svitavský vandr!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete