Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Brány památek dokořán - Znojmo

11.04.2014 - 12.04.2014 Znojmo

Brány památek se ve Znojmě zase otevřou dokořánPo úspěchu loňského nultého ročníku se město Znojmo ve spolupráci se Znojemskou Besedou opět připojí k iniciativě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. K Mezinárodnímu dni památek a sídel, který připadá na 18. dubna, zpřístupní zdarma tři památkově chráněné objekty, které jsou v majetku města a nejsou zařazeny do tradičních…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Brány památek se ve Znojmě zase otevřou dokořán

Po úspěchu loňského nultého ročníku se město Znojmo ve spolupráci se Znojemskou Besedou opět připojí k iniciativě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. K Mezinárodnímu dni památek a sídel, který připadá na 18. dubna, zpřístupní zdarma tři památkově chráněné objekty, které jsou v majetku města a nejsou zařazeny do tradičních prohlídkových tras.
 
Zájemci o historii a stavební památky budou mít v pátek 11. dubna a v sobotu 12. dubna možnost prohlédnout si v době od 9.00 do 17.00 hodin premonstrátský klášter v Louce a bývalý pivovar na ulici Přemyslovců. Páteční termín zvolila radnice proto, aby se s významnými objekty mohli seznámit také žáci a studenti zejména znojemských škol. Znojemští i turisté dostanou navíc šanci navštívit Weinbergerovu vilu na Rudoleckého ulici. Budova slouží jako mateřská škola, proto bude přístupná v sobotu 12. dubna od 9.00 do 17.00 hodin.
Organizátoři věří, že možnosti získat větší přehled o významných stavebních památkách města Znojma, využije i letos co nejvíc lidí. Loňská více než tisícová účast tomu nasvědčuje.
 
Informace k zpřístupněným památkám
 
Loucký klášter
Klášter byl založen znojemským údělným knížetem a knížetem českým Konrádem Otou a jeho matkou Marií roku 1190 a brzy se stal nejrespektovanějším pozemkovým držitelem v širokém okolí. Areál kláštera situovaný poblíž strategického přechodu Dyje prošel během staletí složitým architektonickým vývojem. Nejstarší pozdně románská kamenná podoba kláštera se torzálně zachovala v prostoru rajského dvora. Nejmarkantněji se však na klášteru podepsalo vrcholné baroko: pod vedením dolnorakouského zemského architekta F. A. Pilgrama bylo roku 1748 započato s monumentální a nákladnou výstavbou konventu v ideové dispozici biblického Chrámu Šalamounova. Po jeho smrti roku 1761 ve stavbě pokračoval rakouský dvorský císařský architekt Franz de Paula Anton Hillebrandt. Nejpozoruhodnějším prostorem kláštera se stal knihovní sál v jižním křídle. Nástropní fresky knihovního sálu provedl přední mistr pozdního baroka F. A. Maulbertsch. Roku 1784 byl loucký klášter císařem Josefem II. zrušen. Prostory barokního konventu poté využívalo vojsko jako kasárna. Od roku 1990, kdy armáda odešla, se hledá pro klášter nové využití.

Pivovar
Předhradí znojemského hradu se zpustlými hospodářskými budovami, někdejší knížecí kaplí sv. Kateřiny a Loupežnickou věží bylo v roce 1710 předáno císařem Josefem I. do rukou znojemské městské samosprávy. O deset let později dospěli znojemští konšelé k rozhodnutí založit na tomto místě městský pivovar. Před polovinou 19. století jej od města odkoupila rodina Mauralů, která v letech 1864-1872 provedla celkovou přestavbu a rozšíření pivovarnického areálu jižním směrem. Autorem projektu byl Josef Unger. V následujících desetiletích byl pivovar dále modernizován známým znojemským stavitelem Josefem Sweighoferem. Po vzniku Československé republiky došlo k fúzi Mauralova pivovaru s pivovarem Wotzilkovým (na Horním předměstí) a k vytvoření soukromého Prvního znojemského pivovaru a sladovny. Po druhé světové válce komunisté podnik znárodnili. Teprve v 90. letech 20. století přešel pivovar opět do soukromých rukou. Dnes je výroba znojemského piva zastavena, ale budovy pivovaru vytvářejí neodmyslitelnou součást siluety Znojma.
 
Weinbergerova vila
Židovský továrník Alfred Weinberger s chotí Fanni využili volných stavebních pozemků na tehdejší Wilsonově (dnes Rudoleckého) ulici u nádraží roku 1926 ke stavbě dvou obytných rezidencí. Projekčními pracemi na reprezentační vile pro staršího syna Hanse Weinbergera a jeho choť Lisbeth byl pověřen brněnský architekt Norbert Troller. Finálních úprav a zařízení vily stylovým mobiliářem se ujal renomovaný Vídeňan Armand Weiser. Výsledek uchvátil nejen celou znojemskou prvorepublikovou honoraci, ale i odbornou veřejnost za hranicemi Moravy. Neoklasicistní vila s reprezentačním přízemím a obytným patrem dnes slouží jako mateřská škola.

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

JAROVÍN Znojmo 2024

03.05.2024 - 03.05.2024
Znojmo

NEJVĚTŠÍ DEGUSTACE FRIZZANTE A RŮŽOVÝCH VÍN V ČESKÉ REPUBLICE. AKCE SE KONÁ V PŘEDVEČER PŘEDSTAVENÍ NOVÝCH VÍN VOC…

Královský košt Znojmo 2024

26.10.2024 - 26.10.2024
Klášter Louka - Znojmo

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete