Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Česko-slovenská výstava - Brno

28.10.2018 - 31.10.2018 Brno

Výstava Moravského zemského muzea se bude zaměřovat primárně na historické a kulturní vazby Moravy a Slovenska zejména v 19. a 20. století.Pozornost bude věnována průnikům mezi oběma zeměmi v cestách za vzděláním, migraci obyvatel a osobností z důvodů politických, náboženských a pracovních, kulturní styky výrazných osobností moravského a slovenského kulturního života v závěru 19. a ve 20.…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Moravské zemské muzeum
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Brno-město
Obec
Brno

Fotogalerie k článku

Výstava Moravského zemského muzea se bude zaměřovat primárně na historické a kulturní vazby Moravy a Slovenska zejména v 19. a 20. století.


Pozornost bude věnována průnikům mezi oběma zeměmi v cestách za vzděláním, migraci obyvatel a osobností z důvodů politických, náboženských a pracovních, kulturní styky výrazných osobností moravského a slovenského kulturního života v závěru 19. a ve 20. století, průniky působení významných osobností v oblasti kultury, umění, literatury, hudby, vzájemné ovlivňování v procesu národní identity, atd.

Přiblížení historických a kulturních vazeb Moravy a Slovenska od počátků společných kořenů v období Velké Moravy, následný odlišný státoprávní vývoj , průniky politické, válečné, náboženské, pracovní a kulturní, migrace obyvatel. Důraz pak bude položen na období 2. pol. 19. stol. a poč. 20. stol., kdy vzájemné vazby zesílely a směřovaly k národnostnímu sblížení a posléze k vytvoření společného státu. Připomenuty budou události revolučních let 1848/49, kdy z Moravy směřovaly výpravy slovenských dobrovolníků na Slovensko proti Maďarům, vazby předních slov. osobností na český prostor, a naopak českých na Slovensko, dále zesilující proud slovenské mládeže na Moravu za účelem získání vzdělání po zrušení slovenských gymnázií, působení významných slov. osobností na Moravě a naopak českých na Slovensku a vůbec pohyb a výměna lidí, věcí a ideí, ke kterým ve stále větší míře docházelo na přelomu 19. a 20. století, ať už máme na mysli působení osobností v oblasti kultury, umění, literatury a hudby. Tento pohyb pak měl rozměr i politický, stejně jako ekonomický nebo uplatnění českého kapitálu na Slovensku.

To vše se odehrávalo v odlišném procesu utváření národní identity českého a slovenského národa, který ovšem posléze vyzněl v ideách a tendencích k založení společného státu – Československé republiky. Zde budou připomenuty zejména zahraniční akce čs. odboje, vyhlášení společného státu, proces postupného obsazování a připojování Slovenska za účasti čs. dobrovolníků a armády. Jen náznakově pak bude vzpomenut následný vývoj ve společném státě.

Mapa

Další akce v okolí

15. ročník Brno Art Week 2024

22.04.2024 - 28.04.2024
Galerie TIC

Brno Art Week je platformou, která každoročně organizuje jedinečný festival věnovaný výtvarnému umění. Brněnská muzea,…

Hravé neděle na Zážitkovce Brno - 2…

28.04.2024 - 28.04.2024
Zážitkovka Brno

Vyrobte si strašidelné oči, speciální pavoučí mýdla nebo umíchejte kouzelný lektvar.

PONOŘ SE aneb oslava 3. narozenin d…

04.05.2024 - 04.05.2024
areál Nové Zbrojovky…

Dvě představení a workshopy. Určeno pro děti od 6 let a jejich rodiče. Kde: Industra a její okolí (Lazaretní 925/9,…

Urban Challenge 2024 - Brno

24.05.2024 - 25.05.2024
Areál Integrované…

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 26. duben

Dnes má svátek Oto

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete