Statistika našeho portálu

  • 102 233 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Cirkusové šapitó v lužáneckém parku v Brně

12.03.2018 - 02.05.2018 Brno

Místo divadla do cirkusového šapitó. V parku v Brně vznikla nová scénaJanáčkovo divadlo bude ještě několik měsíců zavřené, proto v Brně vzniká nová divadelní scéna. A to velmi netradiční. V lužáneckém parku právě vyrostlo cirkusové šapitó. Ve vytápěném stanu se bude hrát divadlo i koncertovat.Začíná se v pátek 23. února. A jaké jiné představení se do cirkusového stanu hodí víc než Vančurovo…

Adresa a kontaktní informace

Místo divadla do cirkusového šapitó. V parku v Brně vznikla nová scéna

Janáčkovo divadlo bude ještě několik měsíců zavřené, proto v Brně vzniká nová divadelní scéna. A to velmi netradiční. V lužáneckém parku právě vyrostlo cirkusové šapitó. Ve vytápěném stanu se bude hrát divadlo i koncertovat.

Začíná se v pátek 23. února. A jaké jiné představení se do cirkusového stanu hodí víc než Vančurovo Rozmarné léto? Českou klasiku cirkusově zpracoval a režíruje slovenský divadelní tvůrce Jakub Nvota. "Nápad uskutečnit Rozmarné léto v cirkusovém stanu se mi velmi líbil a beru ho jako výzvu," říká Nvota.

Netradiční prostředí mu umožňuje nový způsob vyprávění.

"Příběh Vančurovy novely se odehrává v městečku Krokovy Vary, kam se svojí maringotkou přijede kouzelník Arnoštek. My naopak v cirkusovém prostředí začínáme," dodává režisér.

Divadelní party se ve hře prolínají s akrobatickými čísly. "Snažíme se ale pracovat nejen s akrobacií, ale také s jazykem, jelikož na Vančurovi oceňujeme krásnou češtinu," podotýká.

Z programu Cirkus bude v Brně

12. a 13. 3. Losers Cirque Company – akrobati nového cirkusu
18. a 19. 3. Cirkus Younak – spojení divadla, cirkusu a folkloru
31. 3. Cirque E1NZ – Zwäi – divadlo a současný švýcarský cirkus
10. 4. Gogol & Max – Humor in concert – hudební klauniáda
17. 4. Circoncentrique – Respiro – pohybové divadlo
2. 5. Strange Comedy – americký kabaret

Herci už od listopadu pobírají lekce akrobacie, aby se předvedli na visuté hrazdě, akrobatických kruzích a šálech a aby se Arnoštek v podání Jakuba Šafránka před užaslými zraky diváků prošel po laně. V představení totiž nebudou účinkovat žádní profesionální akrobaté, ale herci brněnského Národního divadla. Únorová premiéra je sice už beznadějně vyprodaná, do června ale bude mít příběh okolo třiceti repríz.

Rozmarné léto však nebude jediným představením, které se odehraje pod stanem. O program plný akrobatických triků a svérázného humoru se postará světová špička nového cirkusu. Němečtí Gogol & Max při své klauniádě odehrají koncert plný gagů, skečů, akrobatických kousků a hudebních virtuozit při hře na dvacítku hudebních nástrojů. Kouzelnickými triky se pochlubí kanadsko-americké duo Strange Comedy.

Cirkus Younakto je unikátní spojení divadla, cirkusu a folkloru. Jejich cirkusová show vypráví tři sta let starý příběh zbojníka Juraje Jánošíka. Předvede se také akrobatické duo DaeMen, které vyhrálo první ročník televizní soutěže Česko-Slovensko má talent. A nebude chybět ani experimentální pohybové divadlo.

Stan se několikrát promění i v pomyslné koncertní pódium. Poprvé v polovině března se Sto zvířaty. "Interprety jsme oslovovali s tím, zda jsou ochotni hrát ve stanu. Ale přímo o varietní muziku se nejedná. Jsou zvyklí hrát v tradičním prostředí, ale mají odvahu vyzkoušet si atypický prostor," upřesňuje za pořádající Národní divadlo Brno Eva Kašpárková.

Duben nabídne rozmanitou hudební nabídku. Vystoupí Chantal Poullain se svými šansony za doprovodu kapely saxofonisty Štěpána Markoviče, elektropopová kapela Midi Lidi, Petr Bende s cimbálovou muzikou a tradiční pódium za cirkusové šapitó tentokrát vymění i Ondřej Havelka se svými Melody Makers. Květen pak bude patřit písničkářům Jiřímu Schmitzerovi a Radůze.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Agadir: Na strunách naděje, Waldo R…

25.04.2024 - 25.04.2024
Kobližná 4

Vyjádření současného neklidného vztahu světa i člověka v něm. Existenciální lyrika zachytí všechny nuance duševního…

PONOŘ SE aneb oslava 3. narozenin d…

04.05.2024 - 04.05.2024
areál Nové Zbrojovky…

Dvě představení a workshopy. Určeno pro děti od 6 let a jejich rodiče. Kde: Industra a její okolí (Lazaretní 925/9,…

Brněnský Májales 2024 - Brno

11.05.2024 - 11.05.2024
Výstaviště

Brněnský Májales je tradiční studentský festival, který se každoročně koná v Brně. Tento festival je oslavou jara,…

Letní Víno z blízka: večer se spolk…

16.05.2024 - 16.05.2024
Otevřená zahrada,…

Přijďte 16. května 2024 prozkoumat zákoutí Otevřené zahrady v Brně se sklenkou v ruce a užít si pohodový večer s vinaři…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete