Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Den české historie

26.08.2017 Křivsoudov

26. srpna bude městys Křivsoudov doslova obležen historickou i současnou vojenskou technikou, bude plný uniforem a dobových kostýmů, které nás přenesou o více než 75 let zpátky do minulosti. Letošní Den české historie, jehož motto zní "Zastavte tyrana!", bude zasvěcen 75. výročí útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ale nejen to bude poslední srpnovou sobotu k vidění…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

26. srpna bude městys Křivsoudov doslova obležen historickou i současnou vojenskou technikou, bude plný uniforem a dobových kostýmů, které nás přenesou o více než 75 let zpátky do minulosti. Letošní Den české historie, jehož motto zní "Zastavte tyrana!", bude zasvěcen 75. výročí útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ale nejen to bude poslední srpnovou sobotu k vidění v Křivsoudově.

Centrálním bodem akcí je místní sokolovna, kde proběhne zahájení a ukončení dne. Ale bojové ukázky, polní tábory, vojenská ležení a prezentace nejmodernější vojenské techniky se budou odehrávat doslova po celé obci.

Historické technice bude kralovat legendární replika Spitfiru, na němž létali čs. stíhači v RAF v období 2. světové války. Replika je osazena původními originálními díly, má pohyblivé prvky řízení a plně vybavenou kabinu. Prohlédnout si budete moci také dobové automobily, výzbroj a výstroj britské i německé armády, z nichž většinu uvidíte v akci.

Proběhnou komentované ukázky náročného výcviku parašutistů, který absolvovali pod vedením speciálních britských jednotek SOE také "autoři" útoku na Heydricha Josef Gabčík a Jan Kubiš.

Ocitnete se uprostřed bojových scén, jako byste sledovali natáčení nového akčního filmu. Na náměstí se odehraje statečný boj štábního kapitána Morávka s Gestapem, v areálu sokolovny živá ukázka z operování agentů na okupovaném území.

Pro ty, kteří se zabývají obdobím heydrichiády, získali pořadatelé opravdovou lahůdku: dorazí hasičská stříkačka, jejíž naprosto stejný typ použili nacisté při zásahu proti sedmi parašutistům 18. 6. 1942 v Resslově ulici v Praze.

Na své si přijdou i milovníci současné vojenské techniky. Své umění budou prezentovat příslušníci Armády České republiky. Parašutisté z 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec seskočí doprostřed dění z vrtulníku Mi-17, jejich kolegové předvedou ukázku ručních zbraní AČR, výcvik služebních psů a dynamickou ukázku bojového umění MUSADO, určeného pro výcvik armády, policie a dalších ozbrojených složek. Vojenský technický ústav výzbroje a munice ze Slavičína přiveze unikátní techniku ve speciální úpravě pro AČR, mezi nimiž nebudou chybět vozidla IVECO, DANA, BVP, nebo ukázka cvičné střelby z minomenu ANTOS 60 mm.

Součástí dne bude historická módní přehlídka, prezentace zajímavých knih, promítání filmů, dětské soutěže a dílničky a mnoho jiné zábavy, od taneční skupiny Caramelka, přes hudební vstupy jazzové zpěvačky Darjy Kuncové a skupiny Jazz Friends, až po vystoupení populárních skotských dudáků The Rebel Pipers a závěrečný koncert skupiny TAXMENI.

Mapa

Další akce v okolí

Hypnotizér ve Vlašimi | květen 2024

14.05.2024 - 14.05.2024
Komenského 22, 258 01…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Narozeninový koncert Rádia Blaník 2…

25.05.2024 - 25.05.2024
Konopiště

V sobotu 25. května 2024 se na Konopišti uskuteční každoročně vyprodaný narozeninový koncert Rádia Blaník, kterého se…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete