Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Den evropského dědictví v Jablonci nad Nisou

15.09.2018 Jablonec nad Nisou

V sobotu 15. září 2018 se devět hodin ráno otevřou dveře většiny ze sedmnácti zajímavých památkových objektů po celém městě. V řadě z nich bude probíhat doprovodný program – komentované prohlídky, sportovní aktivity či kvízy pro zvídavé návštěvníky a na okružní jízdu po městě se opět vydá historický autobus.Pro letošní rok je připraveno hned několik novinek. Kino Junior představí v dopoledním…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

V sobotu 15. září 2018 se devět hodin ráno otevřou dveře většiny ze sedmnácti zajímavých památkových objektů po celém městě. V řadě z nich bude probíhat doprovodný program – komentované prohlídky, sportovní aktivity či kvízy pro zvídavé návštěvníky a na okružní jízdu po městě se opět vydá historický autobus.

Pro letošní rok je připraveno hned několik novinek. Kino Junior představí v dopoledním programu jeden ze svých tematických projektů – Filmbrunch. Spolek Plac po loňském úspěchu zopakuje komentovanou procházku městem, která letos bude mimo jiné zaměřena na radnici a její okolí. Radnice totiž slaví 85 let od svého otevření, a tak se hlavní pozornost zaměří právě na tuto funkcionalistickou dominantu města. Nejenže budou zpřístupněny nově zrekonstruované prostory, ale i větší část tradiční úkolové trasy se odehraje právě po budově radnice.

Pomyslným průvodcem bude dětem i dospělým prvorepublikový starosta Karl R. Fischer a zavede účastníky jak do nové, tak i do původní radnice a také do muzea. Připomínkou osvíceného starosty bude i letošní pamětní ražba, která opět vznikla ve spolupráci se Střední uměleckoprůmyslovou školou a VOŠ a autorkami jsou studentky prvního ročníku oboru Ražené medaile a mince Kristýna Nová a Veronika Adamcová pod pedagogickým vedením Dis. MgA. Josefa Oplištila. Exhibiční ražba bude součástí prohlídky prostor školy a získají ji i účastníci poznávací úkolové trasy jako odměnu v cíli. Oslavy výročí radnice vyvrcholí odpoledním kulturní programem, a především pokusem o zápis do České knihy rekordů. Zúčastnit se může každý, půjde o vytvoření živého řetězu kolem budovy, který si předá "Jablko pro radnici".

Novinkou mezi otevřenými památkami je funkcionalistická vila architekta Heinricha Kulky, kterou si nechal v letech 1933–34 postavit primář jablonecké nemocnice Alfred Kantor se ženou Karolinou. V roce 2017 město Jablonec nad Nisou vilu koupilo s cílem zachovat ve městě architektonicky výjimečný objekt. Na základě časovaných vstupenek budou probíhat prohlídky interiéru obytné haly. Vstupenky budou v omezeném množství dle kapacity prohlídek k osobnímu vyzvednutí zdarma k dispozici ve středu a ve čtvrtek 12. a 13. září v turistickém infocentru.

Více info zde.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. duben

Dnes má svátek Jaroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete