Statistika našeho portálu

  • 102 339 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Den stromů v Opavě

18.10.2015 Opava

Oslavy Dne stromů nabídnou celou řadu akcíDen stromů je celosvětovým svátkem, který se slaví už od poloviny 19. století. U nás se objevil poprvé v roce 1906.  Konkrétní datum oslav se v jednotlivých zemích liší kvůli klimatickým podmínkám. Pro Českou republiku je stanoven na 20. říjen. V tento den by si měli lidé připomenout, jak důležité jsou pro naši planetu i nás samotné lesy a stromy.V Opavě…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Opava
Oblast
Moravskoslezsko
Kraj
Moravskoslezský kraj
Okres
Opava
Obec
Opava

Fotogalerie k článku

Oslavy Dne stromů nabídnou celou řadu akcí

Den stromů je celosvětovým svátkem, který se slaví už od poloviny 19. století. U nás se objevil poprvé v roce 1906.  Konkrétní datum oslav se v jednotlivých zemích liší kvůli klimatickým podmínkám. Pro Českou republiku je stanoven na 20. říjen. V tento den by si měli lidé připomenout, jak důležité jsou pro naši planetu i nás samotné lesy a stromy.

V Opavě proběhne již pátý ročník oslav Dne stromů pořádaný statutárním městem Opava. Jak už jsou návštěvníci zvyklí, mohou se kromě velké oslavy v parku, která letos připadá na neděli 18. října, těšit i na řadu doprovodných akcí.

Se zajímavým nápadem přišel spolek NaZemi, který vytvořil výstavu týkající se odpovědné spotřeby. Tato výstava, jejímž tématem je letos káva, bude viset na stromech v oblíbených parcích po celém Česku. Pokud Vás zajímá problematika fair trade, přijďte si výstavu na stromech s názvem "Plné ruce práce" prohlédnout do jírovcové aleje u Obecního domu od 5. do 9. října. Kromě výstavy chystáme dvě tvořivě zábavná dopoledne (v pondělí a ve středu) ve spolupráci se školami, pomocí kterých bychom rádi vtáhli kolemjdoucí do problematiky fair trade produktů.

Stěžejní událostí bude nedělní odpoledne 18. října, kdy park obsadí stanoviště spousty opavských škol, ale také včelaři, zahrádkáři, lesníci, houbaři, řezbáři, stromolezci a další, kteří se s návštěvníky budou chtít podělit o spoustu zajímavých informací zábavnou a hravou formou. Těšit se můžete na kreativní dílničky, ochutnávky plodů stromů a mnoho dalšího. V další části parku za Ptačím vrchem se mohou děti i dospělí také zúčastnit Barevného dne, který si připravila společnost Eko-kom na téma třídění a recyklace odpadů ve vztahu k životnímu prostředí a stromům. Pokud bude nepříznivé počasí, akce se přesune o týden, na neděli 25. října.

Protože víme, že v Opavě žije mnoho milovníků stromů, připravili jsme pro ně také dendrologické procházky parkem s Miroslavem Frankem, a to nejen přímo při oslavě Dne stromů ve 14:30, ale také samostatně, 20. října od 16 hodin v sadech Svobody. Bude to jistě příjemné vykládání o rostlinných velikánech, kteří nás obklopují…

Když je řeč o stromech, měla by být samozřejmostí také nějaká výsadba mladých stromů do krajiny. Nejinak tomu bude i letos. Sadit se bude 24. října a tentokrát v Malých Hošticích, kde vítáme zapojení veřejnosti, především místních. Vysadíme společně na dvě desítky různých stromů ve dvou místech – blíže obce poblíž cihelny a potom v okolí stezky do Pustých Jakartic. Prosíme zájemce, aby si vzali potřebné nářadí s sebou (krumpáče, rýče na hloubení jam a kladiva na zatlučení kůlů).

Říká se: "Co Čech, to houbař" a my podle zájmu o mykologické poradenství na Dni stromů víme, že pro Opaváky to platí dvojnásob. Letos se tedy všichni vášniví houbaři mohou těšit na velmi zajímavou houbařskou exkurzi do Štítinského polesí za doprovodu zkušeného mykologa Víta Balnera. Sraz bude 28. října po osmé hodině na konečné stanici autobusu 220 – Suché Lazce, Přerovec. Pokud hub poroste hodně a návštěvníci budou mít zájem, exkurze se protáhne, ale nejdéle do 14 hodin. V případě, že houby neporostou, předpokládáme ukončení exkurze v 10 hodin.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Dol…

22.06.2024 - 22.06.2024
Dolní Benešov

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Dolním Benešově.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 18. květen

Dnes má svátek Nataša

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete