Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Derniéra Kafkova Zámku - Praha

19.01.2017 - 20.01.2017 Praha

Kafkův Zámek v interpretaci Činoherního studia se dočká posledního uvedení. Temná groteska režiséra Filipa Nuckollse a dramaturga Vladimíra Fanty po dvou letech od prvního uvedení spěje do slavnostní derniéry ve velkém stylu na prknech holešovických Jatek 78. Finále pro nejširší veřejnost je naplánováno na 19. ledna od 19 hodin, pro studenty pak o den později, na dopoledne 20. ledna.  Doposud…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
na prknech holešovických Jatek 78 Pražská tržnice Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7 - Holešovice
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Kafkův Zámek v interpretaci Činoherního studia se dočká posledního uvedení. Temná groteska režiséra Filipa Nuckollse a dramaturga Vladimíra Fanty po dvou letech od prvního uvedení spěje do slavnostní derniéry ve velkém stylu na prknech holešovických Jatek 78. Finále pro nejširší veřejnost je naplánováno na 19. ledna od 19 hodin, pro studenty pak o den později, na dopoledne 20. ledna.
 
Doposud vznikla celá řada českých divadelních adaptací románu Zámek Franze Kafky, jež se vyznačují ponurým existencialismem. Interpretace Zámku v podání režiséra Filipa Nuckollse a dramaturga Vladimíra Fanty ale představuje Franze Kafku poněkud v jiném světle - ukazuje ho jako ironika, který velmi dobře vnímal zákruty lidské psychiky a dokázal je vylíčit až s výsměšnou přesností. Premiéra nevšední adaptace Kafkova Zámku v podání tehdy spolku Činoherák Ústí a jeho hostů proběhla na začátku roku 2015 na velké divadelní scéně Hraničáře v Ústí nad Labem. Hra byla uvedena v rámci inscenačního cyklu Tři podoby svobody, který produkoval spolek KULT.

"Dramatizaci Zámku jsme začali plánovat už před koncem roku 2013, pak ale přišla krize, která vyvrcholila našim odchodem z budovy Činoherního studia, a s ní i jiný pohled na tento nedokončený román a jeho interpretaci. Kafkův text se přímo nabízel k umělecké reflexi toho, co nás potkalo, a to nikoliv v černobílé podobě," zdůvodňoval při premiéře výběr díla režisér Filip Nuckolls, v té době take umělecký šéf Činoheráku Ústí.

Tradiční interpretace Zámku mluví o souboji jednotlivce s nepochopitelnou byrokratickou mašinérií. V tom zůstává Kafka nadčasový a adaptace to zohledňuje - líčí příběh zeměměřiče K, který přichází na pozvání do vesnice, kde ho ale nikdo nechce, ba se ho naopak bojí, nerozumí mu. Vesničané zcela alibisticky přesouvají svá rozhodnutí "na ramena" úředníků zámku, který je naprosto ovládá – a současně zbavuje odpovědnosti za jejich vlastní životy. Zeměměřič K., cizinec a cizorodý prvek, odhalí tuto přetvářku, a proto musí být potrestán.

Autorská dramatizace režiséra Filipa Nuckollse a dramaturga Vladimíra Fanty však objevila v díle další rozměr. "Když jsme se s Filipem Nuckollsem zamýšleli nad tím, čím může toto sto let staré románové torzo oslovit současné diváky, byli jsme překvapeni, nakolik je Kafka ironický, šklebivý a do jisté míry i humorný," uvádí Vladimír Fanta a přitom dodává: "Naše interpretace Zámku není tragédie o bezvýchodnosti lidského osudu, ale groteska. Krutost a smích jsou v ní rubem a lícem téže mince."  
Zámek byl první inscenací, kterou soubor nazkoušel plně na jevišti ústeckého Hraničáře, kde spolek po opuštění střekovské scény našel zázemí. Díky projektu se na ústecké činoherní scéně sešli členové Činoheráku s výjimečnými hosty  – Zámek je dramaturgickou prvotinou filmového a televizního scénáristy Vladimíra Fanty (serial Comeback), po dlouhé době se souborem spolupracovala také vynikající Milena Steinmasslová a v roli Jeremiáše se představí hvězda stand-up comedy Na stojáka Richard Němec. Hra vyniká také scénografickým řešením, na jevišti vyrostly tři čtyřmetrové budovy.

Při posledním uvedení v holešovických Jatkách 78 budou pro cizojazyčné diváky připraveny anglické titulky.

Hrají:
Jan Jankovský (zeměměřič K), Milena Steinmasslová (hostinská)
Anita Krausová (Frída), Dan Dittrich (Artur), Richard Němec (Jeremiáš)
Matúš Bukovčan (Barnabáš), Jiří Trnka (učitel), Jaroslav Achab Haidler (starosta)
Jiří Maryško (Mommus)

Překlad: Vladimír Kafka
Režie: Filip Nuckolls
Dramaturgie: Vladimír Fanta

Inscenace Zámek se realizovala díky finanční podpoře grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci program Kulturní dědictví a současné umění.

Více na www.cinoherak.cz a www.cinoherak.cz/cs/divadlo/tri-podoby-svobody

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Velikonoční pondělí ve Folklore gar…

29.03.2024 - 01.04.2024
Praha

Velikonoční pondělí ve Folklore garden bude ve znamení folkloru a speciálního velikonočního menu. Návštěvníci se mohou…

Duo Flarpe 2024 - Praha

10.04.2024 - 10.04.2024
Gröbeho vila

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Tóny Vinohrad 2024. Duo Flarpe ve složení Roxana Hädler – harfa, Jakub Klögner…

Barokní podvečery - Il Pianto Amoro…

18.04.2024 - 18.04.2024
Císařský sál

Árie z oratorií A. Caldary a A. Stradelly & kantáta L᾿Orfeo A. Scarlattiho

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete