Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Exponáty depozitáře Národního technického muzea v Chomutově

30.08.2014 - 31.08.2014 Chomutov

Přijďte si v sobotu 30. a v neděli 31. srpna 2014 prohlédnout exponáty depozitáře Národního technického muzea v Chomutově! Navštívíte tak běžně nepřístupné prostory, kde jsou deponována historická kolejová vozidla. V sobotu 30. srpna 2014 v rámci tradiční akce nazvané "Z muzea do muzea" vypraví navíc České dráhy z Muzea ČD v Lužné u Rakovníka do ×Chomutova zvláštní vlak.Všichni zájemci…

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Chomutov
Obec
Chomutov

Přijďte si v sobotu 30. a v neděli 31. srpna 2014 prohlédnout exponáty depozitáře Národního technického muzea v Chomutově! Navštívíte tak běžně nepřístupné prostory, kde jsou deponována historická kolejová vozidla. V sobotu 30. srpna 2014 v rámci tradiční akce nazvané "Z muzea do muzea" vypraví navíc České dráhy z Muzea ČD v Lužné u Rakovníka do ×Chomutova zvláštní vlak.

Všichni zájemci o dopravní techniku na našem území, zejména o dějiny a vývoj kolejové drážní dopravy, by si neměli nechat ujít prohlídku běžně nepřístupných prostor chomutovského železničního depozitáře, ve kterých jsou uložena a příležitostně vystavována historická kolejová vozidla ze sbírky Národního technického muzea. Zpřístupnění železničního depozitáře připravuje NTM ve spolupráci s městem Chomutov, Českými dráhami a Ministerstvem kultury ČR.
 
O víkendu si tak můžete prohlédnout více než 100 kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od drezíny z roku 1850 a parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po kolejový sněhový pluh z roku 1980. K vidění budou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla, která donedávna sloužila v pravidelném provozu u Českých drah a teď jsou připravena pro zachování ve sbírce Národního technického muzea.

Největším lákadlem budou parní lokomotivy v čele s rychlíkovým "Albatrosem" 498.106, který v srpnu 1964 vytvořil dosud nepřekonaný rekord tehdejších Československých státních drah rychlostí 162 km/h. Obdiv budí rovněž první poválečná lokomotiva 534.0301, kterou dodaly Škodovy závody už 22. prosince 1945, nebo tramvajová parní lokomotiva "Gartenau" vyrobená v Linci roku 1887. Stranou pozornosti jistě nezůstane ani vyhlídkový salonní vůz Ústecko-teplické dráhy z roku 1900, jenž pochází ze smíchovské továrny F. Ringhoffer, nebo salonní vůz vyrobený Kopřivnickou vozovkou v roce 1906 pro barona Adolpha Rothschilda.
 
Železniční depozitář Národního technického muzea se nachází v areálu lokomotivního depa Českých drah v Chomutově. Přístupová cesta bude značena z Černovické ulice z prostoru nákupního centra Globus (směr Karlovy Vary).

Depozitář bude otevřen od 10 do 17 hodin.

Vstupné:

Dospělí zaplatí 40 Kč, snížené vstupné je 20 Kč. V sobotu 31. 8. 2013 vypraví Muzeum ČD v Lužné u Rakovníka v rámci akce "Z muzea do muzea" do Chomutova zvláštní vlak.


Těšíme se na vás!

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete