Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi 2016 startují na Vsetínsku

16.07.2016 Lidečko

Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov, jak vzniká jídlo a jak ve skutečnosti vypadá chov hospodářských zvířat. I letos připravilo Ministerstvo zemědělství další ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin. "Farmářskými slavnostmi chceme lidem přiblížit rodinné hospodaření a život na venkově. Jsou to totiž…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov, jak vzniká jídlo a jak ve skutečnosti vypadá chov hospodářských zvířat. I letos připravilo Ministerstvo zemědělství další ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin.

"Farmářskými slavnostmi chceme lidem přiblížit rodinné hospodaření a život na venkově. Jsou to totiž právě farmářské rodiny, které v poslední době vytvářejí a výrazně zlepšují image českého venkova i českých potravin. O tom svědčí stále rostoucí zájem lidí o lokální a čerstvé produkty společně s rozvojem forem přímého prodeje, jako je prodej ze dvora, farmářské trhy či systém bedýnek. Stále více lidí totiž chce znát příběh potravin, které běžně jedí, a toto je dobrá příležitost se s takovým příběhem seznámit. Vidět, kdo potravinu vyrábí, z jakých surovin, a pokud jde o živočišné produkty, v jakých podmínkách zvířata na farmách žijí. A z toho si pak každý může udělat obrázek při rozhodování, jakým potravinám bude dávat přednost jako spotřebitel," říká ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Pro veřejnost se během léta otevřou čtyři farmy v různých krajích České republiky a Národní zemědělské muzeum v Praze a připraví pro návštěvníky nejen zábavný program, ale také mnoho zajímavých informací o životě na farmě a vzniku kvalitních regionálních potravin. Letošní Farmářské slavnosti budou zahájeny 16. července na Vsetínsku na Ekofarmě Agrofyto – Lidečko.

Farma leží v malebné vesnici Lidečko v hornaté oblasti Valašska a zaměřuje se na produkci mléka a hovězího masa v BIO kvalitě. Historie farmy se píše již téměř dvacet let. Ekologicky se zde hospodaří už od roku 1998, kdy se majitelé rozhodli vrátit k takovému způsobu hospodaření, jaký praktikovali již naši předkové. Nadační fond Bartákova hrnce udělil Ekofarmě Agrofyto ocenění za dlouholetou práci v souladu s přírodou "Nejlepší ekozemědělec roku 2009".

Ekofarma se specializuje na chov masných plemen Limousine a Simentál a mléčného Holštýnského skotu. Zvířata žijí téměř po celý rok na pastvinách. Jejich potrava je velmi rozmanitá a vždy přirozená. Samozřejmostí je vyloučení preventivního užívání antibiotik, hormonů, masokostních mouček, geneticky modifikovaných surovin a podobně.

Mléko prodává ekofarma do mlékárny Valašské Meziříčí, kde se dále zpracovává. Kvalitní hovězí maso farma zpracovává v certifikovaných jatkách Valčík Valašské Klobouky a následně v bourárně a zpracovně masa přímo na farmě. Vše probíhá pod přísným odborným dohledem, aby si maso i mléko zachovalo certifikaci BIO.

Ministerstvo zemědělství chce projektem podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov. Cílem je ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání, současní zemědělci žijí v atraktivním prostředí a používají špičkovou moderní techniku. Projekt má přiblížit, jak se žije na venkově, jak se vyrábí potraviny a jak vypadá dnešní moderní farmář, aby při volbě svého budoucího povolání děti zvažovaly i zemědělské profese a měly o jejich náplni co nejlepší představu.

Chce také veřejnosti přiblížit kvalitní potraviny a představit místní drobné chovatele a pěstitele, u kterých si lidé mohou nakupovat potraviny takzvaně ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím a umožňuje pohodlný způsob nákupu poctivých potravin se zaručeným původem. Například čerstvé zeleniny, mléka a mléčných výrobků, masa, živých ryb a jiných produktů přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu.

Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma. 

Mapa

Další akce v okolí

Vsetinský filmový maraton 2024 - Vs…

19.04.2024 - 21.04.2024
kino Vatra

Vsetínský filmový maraton s pořadovým číslem 26 se uskuteční v kině Vatra Vsetín o víkendu od 19. do 21. dubna 2024.…

Bezpečně v online světě – Lanterna …

05.05.2024 - 07.05.2024
Spa hotel Lanterna

Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Nejen na tyto otázky vám…

Hypnotizér ve Vsetíně | květen 2024…

07.05.2024 - 07.05.2024
Mostecká 362, 755 01…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Val…

01.06.2024 - 01.06.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy ve Valašském Meziříčí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete