Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Dům umění - Jihomoravské muzeum

24.03.2017 - 28.05.2017 Znojmo

Mezi nejoblíbenější hračky, nejen u kluků, vždy patřily a dosud patří stavebnice. Ať už se jedná o stavebnice napodobující nejrůznější stroje, vozidla a konstrukce, nebo takové, ze kterých se dají postavit funkční pohyblivé modely.Takovouto stavebnicí je po dlouhá desetiletí i kovová stavebnice Merkur – legendární hračka spousty českých dětí (nejen) v minulosti. Nebylo snad domácnosti, kde by…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Dům umění - Jihomoravské muzeum
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Znojmo
Obec
Znojmo

Fotogalerie k článku

Mezi nejoblíbenější hračky, nejen u kluků, vždy patřily a dosud patří stavebnice. Ať už se jedná o stavebnice napodobující nejrůznější stroje, vozidla a konstrukce, nebo takové, ze kterých se dají postavit funkční pohyblivé modely.

Takovouto stavebnicí je po dlouhá desetiletí i kovová stavebnice Merkur – legendární hračka spousty českých dětí (nejen) v minulosti. Nebylo snad domácnosti, kde by nebyla součástí dětského pokoje. Merkur přinášel radost do každé rodiny, dokonce na něm vyrostly celé generace pozdějších techniků a konstruktérů.

V podobě, v jaké dosud přichází na pulty obchodů, se vyrábí již více než 100 let. Autorem stavebnice Merkur je Jaroslav Vancl, který po první světové válce založil firmu Inventor. V roce 1925 firma změnila jméno a vznikl Merkur. Firma pak zažila období skromných začátků, čas slávy, kdy bezesporu kralovala říši českých hraček, i doby, kdy jí hrozil zánik. Byla a je tu stále s námi – pro nás i pro naše děti a vnuky. Stačí otevřít krabici, vzít z krabičky šroubek a spojit první dva dílky a popustit uzdu vlastní fantazie.

Výstava Fenomén Merkur, zapůjčená českým sběratelem Jiřím Mládkem, zavede návštěvníky nejen do historie této slavné stavebnice, ale ukáže jim, jaké pozoruhodné věci lze ze stavebnice sestavit. Výstavu totiž tvoří i pečlivě vybrané exponáty – auta, traktory, lokomotivy, obří jeřáby či ruské kolo a Eiffelova věž. Výstava také zve všechny malé i velké návštěvníky ke hře, a to přímo v merkurové herně, kde si mohou pohrát a postavit vlastní model.

Přijďte se o Fenoménu Merkur dozvědět víc, zavzpomínejte na své dětství a ukažte jeho část i svým dětem či vnoučatům. Ponořte se spolu s námi do světa her a rozvíjejte svoji kreativitu.

 

Zveme vás a těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

JAROVÍN Znojmo 2024

03.05.2024 - 03.05.2024
Znojmo

NEJVĚTŠÍ DEGUSTACE FRIZZANTE A RŮŽOVÝCH VÍN V ČESKÉ REPUBLICE. AKCE SE KONÁ V PŘEDVEČER PŘEDSTAVENÍ NOVÝCH VÍN VOC…

Královský košt Znojmo 2024

26.10.2024 - 26.10.2024
Klášter Louka - Znojmo

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. duben

Dnes má svátek Jaroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete