Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hrad Švihov

18.10.2013 - 20.10.2013 Švihov

Na Švihově se bude hasit vápno jako ve středověkuPo tři dny bude možné na hradě Švihov shlédnout netradiční akci  - "Hašení vápna – tradiční postup zpracování kusového vápna pro stavení účely". K vidění bude technika hašení vápna používaná ještě v nedávné minulosti, dnes však již téměř zapomenutá. Proces hašení bude prováděn zkušeným zednickým mistrem, současně bude komentován také specialistou…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Hrad Švihov
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Klatovy
Obec
Švihov

Fotogalerie k článku

Na Švihově se bude hasit vápno jako ve středověku

Po tři dny bude možné na hradě Švihov shlédnout netradiční akci  - "Hašení vápna – tradiční postup zpracování kusového vápna pro stavení účely". K vidění bude technika hašení vápna používaná ještě v nedávné minulosti, dnes však již téměř zapomenutá. Proces hašení bude prováděn zkušeným zednickým mistrem, současně bude komentován také specialistou chemikem a technologem záchrany památek.
 
Po tři dny bude možné na hradě Švihov shlédnout netradiční akci  - "Hašení vápna – tradiční postup zpracování kusového vápna pro stavení účely". K vidění bude technika hašení vápna používaná ještě v nedávné minulosti, dnes však již téměř zapomenutá. Proces hašení bude prováděn zkušeným zednickým mistrem, současně bude komentován také specialistou chemikem a technologem záchrany památek, vedoucí Technologické laboratoře Národního památkového ústavu, Ing. Dagmar Michoinovou, PhD., odbornicí na historické stavební materiály. Při akci se tak dozvíte nejen vše o postupu a procesu tradičního hašení vápna, ale také o významu a využití vápna pro současnou praxi obnovy historických objektů. K vidění a poznání toho bude ještě mnohem víc.

Akce "Hašení vápna" bude probíhat od pátku 18.10. do neděle 20.10, po všechny tři dny  vždy od 10:00 do 16:00 hodin. Vstup je zdarma. 

V sobotu ve 14 hodin se navíc uskuteční komentovaná prohlídka fasád hradu Švihov s podtitulem Dobrodružství vápna a kamene, která v doprovodu odborného výkladu specialistky na historické stavební materiály umožní návštěvníkům z fasád hradu přečíst postup výstavby hradu, jeho vnitřního uspořádání, ale i proces záchrany fasád.
 
Akce "Hašení vápna" je pořádána v rámci projektu (Ne)tušené souvislosti ve spolupráci se správou SH Švihov a je letošní poslední aktivitou tohoto projektu pro širokou veřejnost. Více na www.npu.cz/netusene-souvislosti, www.hradsvihov.cz
 

Těšíme se na Vás!

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 26. duben

Dnes má svátek Oto

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete