Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hra o trůny pokračuje - Ústí nad Labem

28.06.2016 - 01.07.2016 Ústí nad Labem

UNIKÁTNÍ SHAKESPEAROVSKÝ PLÁN POKRAČUJE V KOSTELEČinoherní studio v Ústí nad Labem v červnu opět pokročí v plnění unikátního plánu, kterým je nazkoušení kompletní shakespearovské trilogie Jindřicha VI. Na řadu se dostává druhý díl mocenské ságy, se kterou ústecké divadlo začalo již vloni jako první česká scéna vůbec.Premiéra, která se uskuteční 28. června, s sebou přináší jak výjimečnost samotné…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

UNIKÁTNÍ SHAKESPEAROVSKÝ PLÁN POKRAČUJE V KOSTELE

Činoherní studio v Ústí nad Labem v červnu opět pokročí v plnění unikátního plánu, kterým je nazkoušení kompletní shakespearovské trilogie Jindřicha VI. Na řadu se dostává druhý díl mocenské ságy, se kterou ústecké divadlo začalo již vloni jako první česká scéna vůbec.
Premiéra, která se uskuteční 28. června, s sebou přináší jak výjimečnost samotné realizace hry, tak výjimečnost prostoru, ve kterém se bude konat.  To vše navíc v roce velkého výročí Williama Shakespeara.

Jako scénu pro druhé pokračování velkého boje o moc si po loňském opuštěném rockovém klubu divadlo vybralo prostor sakrální. A to dokonce státem vyhlášenou kulturní památku  - ústecký evangelický Chrám apoštola Pavla, lidově zvaný Červený kostel.  Děj druhé dílu se přenáší z bitevního pole na královský dvůr a zabývá se královou neschopností potlačit hádky šlechty.  Z toho důvodu drsný a hrubý prostor klubu v letošním roce střídá posvátnost kostela připomínající britský Westminsterský palác. Klenba ústeckého kostela navíc patří k počátkům železobetonového stavitelství a ve své době o ní referovaly odborné časopisy po celém světě, jak uvádí historik Martin Krsek.

V tomto prostoru rozehraje režisér inscenace Filip Nuckolls se členy souboru Lukášem Černochem, Annou Fišerovou, Erikou Stárkovou, Janem Jankovským, Kryštofem Rímským, Janem Plouharem, Václavem Hanzlem, Jiřím Trnkou a hosty Jiřím Maryškem, Ladislavem Hamplem a Adamem Ernestem přehlídku mocenských intrik vedoucích až k válce růží. Jednoduchou scénografii vytvoří Štěpán Jirák, ale hrát bude především architektura kostela. Kostýmy, stejně jako v prvním díle, budou od zkušeného Jana C. Löbla. Živou hudbu obstará tradičně Lubor Bořek.

V kostele bude inscenace uvedena pouze třikrát – první repríza je naplánována na 29. června. Diváci se dokonce dočkají i události, kdy budou uvedeny současně obě pokračování, speciální večer s prvním i druhým dílem Jindřicha se uskuteční 1. července.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Zahájení turistické sezóny města Ús…

28.04.2024 - 28.04.2024
Ústí nad Labem

Přijďte si s námi užít veselý den plný zábavy pro celou rodinu na hradě Střekov.

Family festival 2024 - Ústí nad Lab…

25.05.2024 - 25.05.2024
Ústí nad Labem

Třetí ročník veselé akce pro celou rodinu plný skvělé zábavy a dobrého jídla v areálu letního kina Ústí nad Labem.

Den otevřených center pro léčbu mig…

18.04.2024 - 18.04.2024
Ústí nad Labem

Lidé s migrénou, kterých je v Česku okolo milionu, mají opět jedinečnou možnost konzultovat svůj stav se specialisty.…

Muzeum čte dětem – Žabka nemá uši 2…

18.04.2024 - 18.04.2024
Muzeum města Ústí nad…

Program pro děti doplněný doprovodnými aktivitami a dílnou.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete