Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Liteň

19.08.2016 Liteň

Interpretační kurzy v Litni zvou na závěrečný koncert s předními pěvkyněmi Kateřinou Kněžíkovou a Markétou Cukrovou a na nezapomenutelnou atmosféru zdejšího zámku.Také 5. ročník Festivalu Jarmily Novotné láká mladé pěvecké naděje k účasti na interpretačních kurzech do někdejšího sídla legendární pěvkyně a zve na jejich závěrečný koncert. Pořadatel festivalu, nezisková organizace Zámek Liteň, z.s.…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Zámek Liteň
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Beroun
Obec
Liteň

Fotogalerie k článku

Interpretační kurzy v Litni zvou na závěrečný koncert s předními pěvkyněmi Kateřinou Kněžíkovou a Markétou Cukrovou a na nezapomenutelnou atmosféru zdejšího zámku.

Také 5. ročník Festivalu Jarmily Novotné láká mladé pěvecké naděje k účasti na interpretačních kurzech do někdejšího sídla legendární pěvkyně a zve na jejich závěrečný koncert. Pořadatel festivalu, nezisková organizace Zámek Liteň, z.s. tak kromě oživování jména Jarmily Novotné má na zřeteli další ze svých předsevzetí – podporu mladých umělců, jíž navazuje na odkaz světoznámé pěvkyně. Vybraní účastníci kurzů, které jsou letos třetími v řadě, dostanou příležitost strávit mezi 15. a 19. srpnem neopakovatelný čas ve společnosti čelních osobností operního oboru Kateřiny Kněžíkové, Markéty Cukrové a Zdeňka Klaudy a studovat preferovaný repertoár v oblasti klasického či barokního zpěvu. Na poslední večer – 19. srpna je naplánováno společné vystoupení na Závěrečném koncertu interpretačních kurzů, který zve do liteňské Čechovny také posluchače z řad veřejnosti.

Vedení kurzů si po loňském ročníku, jenž se konal rovněž pod dohledem Adama Plachetky, zopakuje skvělá sopranistka a sólistka Národního divadla Kateřina Kněžíková, která se stala již pravidelnou účinkující, lektorkou a účastnicí Festivalu Jarmily Novotné: "Nezisková organizace Zámek Liteň se věnuje v dnešní době velice bohabojné činnosti. Vedle starosti o odkaz Jarmily Novotné pečuje a dává příležitost mladým pěvcům, aby se zdokonalovali ve svém oboru. Je mi ctí, že mohu i já svou troškou přispět do mlýna a v prostorách zámku, kde Jarmila Novotná žila, vést interpretační kurzy již podruhé. Je to pro mne nejen velká radost, ale zejména obrovská zodpovědnost a není nic krásnějšího, než když "pod svýma rukama" slyšíte pokroky a jásot nad vyřešeným zádrhelem. Mým přáním je a stále bude, aby v naší malé zemi bylo mnoho dobrých pěvců, kteří nám budou dělat čest nejen doma, ale také za hranicemi republiky, stejně jako kdysi Jarmila Novotná." Znalosti a hlasovou doménu Kateřiny Kněžíkové tentokrát doplní vyhledávaná specialistka na barokní zpěv, mezzosopranistka Markéta Cukrová, pěvecké lekce se pak odehrají za nepostradatelného zvuku klavíru, který rozezní šéfkorepetitor Národního divadla Zdeněk Klauda.
 
Interpretační kurzy 2016 se podruhé konají ve spolupráci s Hudební a taneční fakultou Akademie múzických umění v Praze, kde se v dubnu uskutečnil jejich první běh vedený Markétou Cukrovou. Na dvě vybrané absolventky tohoto kurzu, bývalé studentky HAMU, čeká příležitost zúčastnit se druhého běhu kurzů v Litni. Mezi letošními frekventantkami nebude kromě jiných chybět ani loňská držitelka Ceny Jarmily Novotné, Tereza Hořejšová. Zámek Liteň, z.s. každoročně odměňuje vítězku této ceny, která je udělována v rámci Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, právě možností zúčastnit se mistrovských kurzů v Litni.

Interpretační kurzy 2016 jako tradičně vyvrcholí společným koncertem jejich absolventů s oběma lektorkami, a to v pátek 19. srpna od 18 hodin. Jeho dějištěm se příznačně stane jeden z historických objektů zámeckého areálu – budova Čechovny, kde strávila se svou rodinou několik šťastných let právě Jarmila Novotná a před ní část svého dětství spisovatel Svatopluk Čech. Sálem Čechovny během koncertu zazní vybrané skladby studovaného repertoáru letošních účastníků. Tato událost Festivalu Jarmily Novotné 2016 je zároveň jedinečným momentem, kdy se opět letos otevře zámek širší veřejnosti.

Vstupenky 

na Závěrečný koncert interpretačních kurzů je možné rezervovat a zakoupit na emailu tickets@zamekliten.cz nebo na čísle 724 880 826. Cena vstupenky je 300,- Kč. Z důvodu omezené kapacity míst v sále doporučujeme včasné provedení rezervace.

Letošní specialitou je přenesení závěrečného koncertu o necelý měsíc později na pražskou HAMU. Tentýž program zde bude reprízován 14. září v Sále Martinů. Vstupenky na tento koncert pořádaný Hudební a taneční fakultou Akademie múzických umění v Praze ve spolupráci se Zámkem Liteň, z.s. je možné zakoupit od 15. června denně od 10.30-12.30 a 13-18 hodin (v den koncertu do 19.30) na těchto předprodejních místech: TIME MUSIC (tel. 257 535 568), Malostranské nám. 13, Praha 1, Via Musica (www.pragueticketoffice.com), Staroměstské nám. 14, Praha 1 a obchod CD Široký dvůr, Loretánské nám. 4, Praha 1. Cena vstupenky je 150,- Kč, senioři a studenti mají 50% slevu.

Další informace jsou k dispozici na www.zamekliten.cz, https://www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne a na www.hamu.cz.
Závěrečný koncert mistrovských kurzů 2015 je možné zhlédnout zde: https://youtu.be/fbYEpM3IauU.


Festival Jarmily Novotné 2016 se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana.

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Hypnotizér v Hořovicích | květen 20…

21.05.2024 - 21.05.2024
Nádražní 606, Hořovice

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete