Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Ivan Klánský obdrží Granátovou hvězdu - Praha

01.05.2018 Praha

Ivan Klánský obdrží Granátovou hvězduČeský klavírní virtuóz se stane prvním mužem s oceněním Granátové hvězdy, které uděluje Bohemian Heritage Fund osobnostem českého umění za celoživotní přínos českému kulturnímu dědictví. Ocenění v minulosti obdržela Zuzana Růžičková a Soňa Červená. Profesor Klánský osobně převezme Granátovou hvězdu 1. května v pražském Rudolfinu."Zpráva o mém ocenění…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
v Dvořákově síni pražského Rudolfina
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Ivan Klánský obdrží Granátovou hvězdu

Český klavírní virtuóz se stane prvním mužem s oceněním Granátové hvězdy, které uděluje Bohemian Heritage Fund osobnostem českého umění za celoživotní přínos českému kulturnímu dědictví. Ocenění v minulosti obdržela Zuzana Růžičková a Soňa Červená. Profesor Klánský osobně převezme Granátovou hvězdu 1. května v pražském Rudolfinu.

"Zpráva o mém ocenění Granátovou hvězdou v roce mého životního jubilea mě nesmírně potěšila," řekl profesor Klánský, který letos oslaví sedmdesátiny. Správní rada BHF se rozhodla ocenit nejen jeho nepopiratelné umělecké kvality, ale zejména jeho práci pedagogickou. Od roku 1983 je profesorem Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze, v roce 1997 se stal vedoucím katedry klávesových nástrojů a nyní zde převzal funkci děkana. Od roku 1991 je profesorem Vysoké hudební školy ve švýcarském Luzernu. Vedl také mistrovské kurzy v Dublinu (1982–1986) a Bad Sulgau (od 1997).

Recitál Ivana Klánského z díla Fryderyka Chopina se uskuteční v úterý 1. května v Dvořákově síni pražského Rudolfina, následně pan profesor převezme Granátovou hvězdu. Za chopinistu v mezinárodním měřítku bývá označován už od roku 1970, kdy se jako dvaadvacetiletý probojoval do nejužšího finále chopinovské soutěže ve Varšavě. "Hodnotit vlastní interpretaci mi samozřejmě nepřísluší. Snažím se ukázat svůj du¬ševní svět, svůj pohled na Chopinovu hudbu, ale posluchač musí říci, zda jsem ho pře¬svědčil a potěšil. Je to ten krásný trojúhelník skladatel – interpret – posluchač, který už mnoho staletí působí radost a štěstí mnoha lidem a dává umění jako takovému smysl," uvedl profesor Ivan Klánský, který minulý rok převzal za celoživotní dílo prestižní Cenu Antonína Dvořáka. Kritika i posluchači si na jeho hře cení snoubení intenzivního citového prožitku s dokonale virtuózním ovládání nástroje.

"Považuji za velkou čest být ve společnosti dvou tak velkých osobností našeho hudebního života, které získaly toto ocenění přede mnou - profesorky Zuzany Růžičkové a paní Soni Červené. Velmi si tohoto významného ocenění vážím," řekl Klánský.

Prestižní ocenění Granátové hvězdy uděluje BHF osobnostem, které se svým celoživotním dílem nebo mimořádným uměleckým počinem významnou měrou zasloužily o propagaci a popularizaci české klasické hudby v zahraničí i v České republice. Originální návrh Granátové hvězdy vznikl v Belda Factory, šperkařské dílně s dlouhou rodinnou tradicí, která se mimo jiné od roku 1966 stará o České Korunovační klenoty.

Vstupenky

na recitál jsou k dispozici v síti Ticketpro.

 

Těšíme se na vás!

 

Další akce v okolí

Velikonoční pondělí ve Folklore gar…

29.03.2024 - 01.04.2024
Praha

Velikonoční pondělí ve Folklore garden bude ve znamení folkloru a speciálního velikonočního menu. Návštěvníci se mohou…

Duo Flarpe 2024 - Praha

10.04.2024 - 10.04.2024
Gröbeho vila

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Tóny Vinohrad 2024. Duo Flarpe ve složení Roxana Hädler – harfa, Jakub Klögner…

Barokní podvečery - Il Pianto Amoro…

18.04.2024 - 18.04.2024
Císařský sál

Árie z oratorií A. Caldary a A. Stradelly & kantáta L᾿Orfeo A. Scarlattiho

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete