Statistika našeho portálu

  • 102 233 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Jan Gemrot - Nové horizonty - vernisáž výstavy

11.05.2018 - 30.06.2018 Praha

Malíř Jan Gemrot v Galerii Pro arte otevírá Nové horizonty. Olejomalba autorovi nadále umožňuje nejširší možnosti vyjádření, prostor barokní zahrady však dotváří monumentální plastikou. Realistická východiska jsou překračována a záměrně narušována. Vědomí neexistence objektivní reality Gemrota osvobozuje od ratia ke smyslovému vnímání. Výstava NOVÉ HORIZONTY představuje ponor do hlubin lidského…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Tržiště 13 (Vratislavský palác) | 118 00 Praha 1
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Malíř Jan Gemrot v Galerii Pro arte otevírá Nové horizonty. Olejomalba autorovi nadále umožňuje nejširší možnosti vyjádření, prostor barokní zahrady však dotváří monumentální plastikou. Realistická východiska jsou překračována a záměrně narušována. Vědomí neexistence objektivní reality Gemrota osvobozuje od ratia ke smyslovému vnímání.

Výstava NOVÉ HORIZONTY představuje ponor do hlubin lidského podvědomí a možných interaktivních kontaktů. Nazírání na objektivní realitu z jiných perspektiv je tu klíčové, neboť žijeme v době fake news a dosud neotřesitelné pravdy jsou stále více relativizovány.  Zkoumání je základním pilířem umělecké tvorby. V této instalaci má navíc podobu dobrodružné výpravy na širé moře, vzdáleně inspirované atmosférou románu Moby-Dick. Subtilnost výrazu divákovi ponechává možnost podílet se na obrazovém ději, neboť nedořečený příběh vyvolává silnou emoční odezvu. Jan Gemrot nás však provází s takřka kafkovským záměrem – pokládá tíživé otázky, jež nelze zodpovědět. Jako by zde rezonovala slova finské básnířky Brity Polttily: "Dívám se z okna, sníh člení krajinu, dívám se do zrcadla, sníh člení krajinu."

Profesor Zdeněk Beran, jehož ateliér klasické malby profesora na pražské Akademii výtvarných umění umožnil v devadesátých letech vyrůst generaci, jejímž výtvarným prostředkem byly různé podoby realistického vyjádření, do svého ateliéru přijal mladého Gemrota již po ukončení třetího ročníku střední Výtvarné školy Václava Hollara. Je zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze a patří mezi uznávané osobnosti v kontextu etablující se výtvarné scény. Úspěch Beranových žáků, mj. Hynka Martince nebo Karla Balcara, dokazuje, že návrat k tradiční malbě může být i inspirativním krokem vpřed.

Navzdory odkazu k tradičnímu umění nelze říci, že by Jan Gemrot byl romantikem utopeným v obdivu ke klasickým technikám. Statické postavy levitující na jeho obrazech dávají velmi výmluvně najevo, že Gemrot je divákovi vnímavým průvodcem rychle pulzující dobou. Malíř prozkoumává svět nových technologií, filmů a videoklipů, her a dalších médií. Prožíváme zlatý věk virtuálního vývoje, kdy již více neexistují lineární světy; jejich hranice nyní sami posouváme a vytváříme, jako hráči anebo zvenčí. Objevujeme univerzum, v němž malíř, podobně jako David Lynch filmovou řečí, rozbourává entitu lidskosti, aniž by opustil motivy nejsilnější: narození a smrt, konflikt, lásku. Vnímáme vztah mezi absolutním klidem až netečností Gemrotových postav a dynamičnosti jejich myslí, jež jsou vším, jen ne apatické.

Na vernisáži živě zahraje François Svalis, olomoucký producent, který se snaží posunout hranice elektronické hudby směrem k live performanci stojící na rychlosti a obratnosti vlastní flow; od chaosu k harmonii, aby znovu vytvořila magickou přítomnost.

www.proarte.cz

Další akce v okolí

Jak vzniká výstava? II. / Neděle pr…

28.04.2024 - 28.04.2024
Pragovka Gallery,…

V neděli 28. dubna v 15:00 hodin bude odpoledne v Pragovka Gallery opět věnováno rodinám. Nedělní program s názvem Jak…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Svět knihy Praha 2024 oslaví Kafku …

23.05.2024 - 26.05.2024
Praha

Výstaviště v Holešovicích opět přivítá příznivce literatury. 29. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 24. duben

Dnes má svátek Jiří

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete