Statistika našeho portálu

  • 102 214 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Pražský hrad

28.04.2015 - 26.07.2015 Praha

Jedinečné snímky z druhé světové války budou vystaveny v Jiřském klášteře na Pražském hraděVojenský historický ústav Praha připravil ve spolupráci se Správou Pražského hradu mimořádnou expozici, která veřejnosti představí sedm desítek především méně známých fotografií zachycujících všech sedm let světového válečného konfliktu 1939-1945. Výstava bude pro veřejnost zpřístupněna od 28. dubna…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
v Jiřském klášteře na Pražském hradě
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Jedinečné snímky z druhé světové války budou vystaveny v Jiřském klášteře na Pražském hradě

Vojenský historický ústav Praha připravil ve spolupráci se Správou Pražského hradu mimořádnou expozici, která veřejnosti představí sedm desítek především méně známých fotografií zachycujících všech sedm let světového válečného konfliktu 1939-1945. Výstava bude pro veřejnost zpřístupněna od 28. dubna 2015.

Sedm válečných let 1939-1945 již bylo po fotografické stránce představeno nejrůznějšími způsoby a v nejrozličnějších podobách, stále však můžeme nalézt v archivech snímky dosud nepublikované a málo známé. To je i případ výstavy "2. světová válka očima českých fotografů", která bude slavnostně otevřena v pondělí 27. dubna v Jiřském klášteře na Pražském hradě (pro veřejnost zpřístupněna od úterý 28. dubna). Záštitu nad výstavou převzal prezident republiky Miloš Zeman.

Výstava obsahuje sedm desítek snímků, na každý rok války zde připadá deset fotografií. Sedmdesát fotografií pořízených českými fotografy na bojištích, v zázemí i v okupovaném protektorátu představuje soubor, který přibližuje osudy československých a spojeneckých vojáků i civilního obyvatelstva za druhé světové války. Fotografové zaznamenali klíčové i méně významné okamžiky, které v průběhu války prožívali její aktéři. Objektivy fotoaparátů profesionálů i amatérů – náhodných svědků – tak navždy zachytily, jak žili, jak se snažili zaplašit myšlenky na smrt i jak umírali ti, jejichž jména jsou dnes v učebnicích dějepisu anebo už jsou dávno zapomenuta.

Mezi vystavenými fotografiemi je pouze několik ikonografických snímků, bez nichž se neobejde žádná výstava ani publikace věnovaná druhé světové válce. Jiné fotografie, často exponované jen o pár vteřin později než známé snímky z učebnic, už mnohdy nabízejí odlišný pohled na historické okamžiky. Další fotografie zůstaly od chvíle svého vzniku v podobě negativů a jsou představeny poprvé na této výstavě.

"Ne nadarmo se tvrdí, že jediná fotografie řekne víc než stovky slov," říká Petr Bjaček, kurátor sbírek Vojenského historického ústavu Praha a hlavní autor výstavy. "Mnozí moudří lidé také usoudili, že o nevyslovitelném se dá pouze mlčet. Právě válečné fotografie k nám však i po sedmdesáti letech naléhavě promlouvají a nabízejí nevyslovené, ale o to působivější příběhy, jež nesmí být zapomenuty. Společným jmenovatelem většiny snímků přitom byla snaha fotografa zachytit často banální chvíle uprostřed válečných hrůz. Právě tyto okamžiky nám však více než cokoliv jiného připomínají pro mnoho lidí už těžko představitelné odhodlání našich předků opustit veškeré jistoty, odejít do daleké ciziny a položit život za svobodu své vlasti."

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Další akce v okolí

Sklářský workshop Suvenýr s Michael…

18.04.2024 - 18.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 18. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální výstavě Michaely Spružinové Pohlednice…

Jak vzniká výstava? II. / Neděle pr…

28.04.2024 - 28.04.2024
Pragovka Gallery,…

V neděli 28. dubna v 15:00 hodin bude odpoledne v Pragovka Gallery opět věnováno rodinám. Nedělní program s názvem Jak…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 18. duben

Dnes má svátek Valérie

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete