Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kam na cyklovýlet s rodinou

06.08.2017 - 31.08.2017 Domažlice

Jízda na kole – potěšení i posílení zdravíVšichni rodiče se snaží svým ratolestem dopřát jen to nejlepší a už během prvních let života jim předat maximum dovedností. Do této kategorie spadají především různé pohybové aktivity, mezi nimiž vyniká hlavně jízda na kole. Vždyť kolo je, společně s tříkolkou, pro mnohé děti jejich vůbec prvním kusem sportovního vybavení – a to je dobře, jde totiž o…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Jízda na kole – potěšení i posílení zdraví

Všichni rodiče se snaží svým ratolestem dopřát jen to nejlepší a už během prvních let života jim předat maximum dovedností. Do této kategorie spadají především různé pohybové aktivity, mezi nimiž vyniká hlavně jízda na kole. Vždyť kolo je, společně s tříkolkou, pro mnohé děti jejich vůbec prvním kusem sportovního vybavení – a to je dobře, jde totiž o sport, který je pro rozvoj dětí nadmíru vhodný.

Rozličné statistiky poukazují na výrazný problém s dětskou obezitou a nadváhou. Podle některých údajů tento nešvar postihuje téměř třetinu českých dětí. Hlavním důvodem je málo pohybu. Světová zdravotnická organizace doporučuje pro děti ve věku 5-17 let alespoň 60 minut střední až intenzivní pohybové aktivity denně. Toto doporučení přitom v Evropě dodržuje jen něco okolo 10 % dětí. Problém přitom výrazně přesahuje nejen estetické hledisko. Děti s nadváhou se snadněji stávají oběťmi šikany a mohou se potýkat s vyčleněním z kolektivu, na jehož základě u nich propuknou psychické potíže. Už v dětském věku se navíc kvůli nadváze mohou projevit také nemoci srdce a cév, metabolické či endokrinní komplikace, zažívací, ortopedické a další obtíže. Nedostatek pohybu může být navíc příčinou problémů se správným držením těla i koordinačními těžkostmi.

Kolo jako prostředek k posílení zdraví

Právě kolo je ideální prevencí nabraných přebytečných kil. Malé děti se během jízdy zabaví fyzickou aktivitou a užijí si blahodárného pobytu na čerstvém vzduchu. Jízda na kole pomáhá udržovat kondici, zlepšuje koordinaci, snižuje tělesnou hmotnost a přispívá rovněž k vitalitě a zdravému životnímu stylu. Jízda na kole je aerobním cvičením, během nějž se zapojují všechny hlavní svalové skupiny v nohách. Šlapání způsobuje zvýšení tepové frekvence a respirace, a tím i postupný nárůst svalové hmoty. Tato činnost navíc nepředstavuje velikou zátěž, jelikož jízda na kole nezapojuje celou váhu těla, vyvíjí se tak mnohem menší tlak na klouby než např. při běhání. Cyklistika je tedy vhodná i pro děti, které trpí problémy s klouby či děti s nadváhou. Důležité je, že cyklistika je aktivita s nízkou náročností. Jedná se tedy o cvik, který se lze rychle a poměrně snadno naučit. I děti, které mají odpor k rekreačním sportům a aktivitám, často považují právě jízdu na kole za přijatelnou. Kolo je skvělým dopravním prostředkem pro výlety do přírody a mimo město. Je přitom dokázáno, že již samotný pobyt v zeleni má výrazně pozitivní vliv na duševní i fyzické zdraví člověka.

Zamezte nudě, vydejte se na závod

Pokud váš potomek již bezpečně zvládá jízdu na kole, určitě ocení novou výzvu.  Ideálním dobrodružstvím pro všechny malé i velké je závodění například na závodech pro celou rodinu Kolo pro život. S odbornou průpravnou jízdy na kole v terénu vám moc rádi pomůžou specializovaní instruktoři na pumptrackové dráze, kterou zajišťuje značka Chupa Chups, český lídr v kategorii lízátek. Na dráze se nejen děti, ale i dospělí naučí správnou techniku jízdy na kole v terénu. Pumptrack je dřevěná modulární dráha (na KPŽ měří zhruba 50 metrů). Bikerům slouží především k nácviku rovnováhy při jízdě na kole, nechybí boule, kopečky a zatáčky. Pro udržování rychlosti a plynulé jízdy je nutné správně pumpovat řídítky a přesouvat těžiště těla nad kolem. Je zajímavé, že nejlépe a nejrychleji se naučí správné jízdě na pumptracku malé děti, které ještě nemají zafixované z kola špatné návyky a držení těla. Mrňousové ve věku 3 let jsou dokonale uvolnění a zvládají to kolikrát lépe, než 12letí kluci nebo dospěláci. Svoji první zkušenost s terénem můžou vaši potomci zažít právě na dráze Chupa Chups, kde získají různé zajímavé ceny a stanou se Chupr jezdcem. Každý dostane sladkou odměnu za odvahu vyzkoušet si jízdu v "terénu".  K jízdě na pumptracku potřebujete jen kolo, helmu a chuť užít si to. V zóně si však můžete zajezdit, i když zrovna helmu nebo kolo nemáte s sebou. K zapůjčení jsou na místě 3 dětská kola i helmy, další si můžete vypůjčit v jasně červeném stanu půjčovny kol v zázemí závodu.

O značce Chupa Chups
Chupa Chups je hravá značka s dlouholetou tradicí, oslovující děti, teenagery i rodiče, známá po celém světě.
Například v Portugalsku lízátku jinak, než Chupa Chups neřeknou. První lízátko se na trh dostalo v roce 1958. Ikonické žlutočervené logo mu navrhl světoznámý malíř Salvador Dalí. Od roku 2006 je součástí portfolia italské společnosti Perfetti Van Melle, která patří mezi světové lídry na trhu s cukrovinkami. V České republice lízátko Chupa Chups patří mezi nejprodávanější. Do rodiny Chupa patří nejen lízátka různých tvarů a příchutí, ale také žvýkačky a želé bonbóny.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete