Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kino na hranici - Český Těšín

27.04.2018 - 03.05.2018 Český Těšín

Jubilejní 20. ročník Kina na hranici má ve znaku hvězdy, do Těšína přijede Ivan Trojan či Jan HřebejkIvan Trojan, Jan Hřebejk, Petr Jarchovský a Krzysztof Zanussi budou hosty jubilejního dvacátého ročníku mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se bude konat ve dnech 27. dubna – 3. května 2018 v Českém Těšíně a Cieszynie. Přichystány jsou retrospektivy uvedených umělců. Celkem bude…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Jubilejní 20. ročník Kina na hranici má ve znaku hvězdy, do Těšína přijede Ivan Trojan či Jan Hřebejk

Ivan Trojan, Jan Hřebejk, Petr Jarchovský a Krzysztof Zanussi budou hosty jubilejního dvacátého ročníku mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se bude konat ve dnech 27. dubna – 3. května 2018 v Českém Těšíně a Cieszynie.

Přichystány jsou retrospektivy uvedených umělců. Celkem bude promítnuto více než 100 filmů včetně nejzajímavějších nových děl středoevropského kina. Nebudou samozřejmě chybět ani tematické cykly.

K přehlídce filmů výše uvedených umělců Martin Novosad, český programový ředitel Kina na hranici, uvádí: "Ivan Trojan je jeden z nejlepších a nejvytíženějších českých herců současnosti. Jeho civilní projev s nádechem jemné komiky je tak věrohodný a uvěřitelný, že divák se s jeho postavou dokáže lehce ztotožnit. Za jeho současným úspěchem stojí nejen nevídaný herecký talent, ale také léta odříkání a tvrdé práce v divadle, v televizi či v rozhlase. Trojan je hercem evropských parametrů a my jsme rádi, že můžeme i zahraničním divákům představit jeho nejlepší filmové výkony”. Diváci budou moci Trojanovo herectví obdivovat například ve filmech "Ve stínu" či "Samotáři" Davida Ondříčka, "Karamazovi" Petra Zelenky či v televizním filmu Jiřího Stracha "Osmy,", který se může pochlubit Cenou za nejlepší TV drama z berlínského festivalu televizních a rozhlasových pořadů Prix Europa. "Necítím se ještě tak starý, abych měl svou vlastní retrospektivu, vlastně se toho trochu i obávám, ale do Těšína se velmi těším,” vyjádřil se Trojan.

Původně vystudovaný scenárista Jan Hřebejk patří bez diskuse k nejlepším českým režisérům současnosti. "Důvodem, proč jsme se rozhodli pro retrospektivu režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského je, že jejich filmy patří k divácky nejoblíbenějším titulům české porevoluční kinematografie. V jejich společné tvorbě se ale výrazněji věnují také závažným morálním i společenským tématům, a jsou jedni z mála filmařů, kteří ve svých dílech mapují klíčová a společensko-politicky vypjatá období česko-slovenské moderní historie," objasnil Novosad. Z Hřebejkovy tvorby si diváci budou moci na velkém plátně vychutnat mimo jiné filmy "Nevinnost”, na Oscara nominované drama "Musíme si pomáhat”, ale i jeho nejnovější trilogii Zahradnictví: "Rodinný přítel”, "Dezertér” a "Nápadník”.

Světově uznávaný polský režisér Krzysztof Zanussi, který bývá řazen mezi nejvýznamnější polské režiséry, jakými jsou například Kieślowski a Wajda, je dobře známý i českým divákům. V programu těšínského festivalu jsou zařazeny jeho snímky"Struktura krystalu”, "Rodinný život”, "Spirála” nebo "Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou".

Vzpomínky na události března roku 1968 v Polsku a invazi spojeneckých vojsk do Československa v srpnu 1968, která ukončila tzv. "Pražské jaro", jsou námětem jednoho z letošních tematických cyklů. Programoví ředitele vybrali ty nejzajímavější celovečerní filmy i dokumenty, které reflektují toto brutální potlačení svobodného vzedmutí obyvatel tehdejšího Polska a Československa komunistickým režimem.

Jubilejní dvacátý ročník Kina na hranici tentokrát potrvá celých sedm dní – od 27. dubna do 3. května 2018. Již teď je načase pořídit si vstupenky na filmové projekce, setkání s hosty a koncerty.
Akreditace zakoupená v lednovém předprodeji zahrnuje celý balíček, tj. vstup na všechny filmy a doprovodné akce, katalog, tričko a tašku. Speciální cena platí při zakoupení 7 denní akreditace v termínu do 31. ledna (140 zł / 860 Kč). Po uplynutí doby lednového předprodeje bude cena 7 denních akreditací zvýšena. Stejně jako v minulém roce si lze objednat akreditaci skrze osobní profil účastníka na webových stránkách www.kinonahranici.cz.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete