Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kmeny - Olomouc

04.03.2015 Olomouc

Předpremiéra unikátního dokumentárního cyklu KMENY míří do Olomouce Kmeny, unikátní koprodukční dokumentární cyklus mapující současné městské subkultury, se již od března 2015 objeví ve vysílání druhého programu České televize. Uvedení na televizní obrazovky budou předcházet předpremiéry jednotlivých dílů v několika českých a moravských městech. Ve středu 4. března proběhne v olomouckém klubu…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
v olomouckém klubu S-Club
Oblast
Střední Morava
Kraj
Olomoucký kraj
Okres
Olomouc
Obec
Olomouc

Fotogalerie k článku

Předpremiéra unikátního dokumentárního cyklu KMENY míří do Olomouce

Kmeny, unikátní koprodukční dokumentární cyklus mapující současné městské subkultury, se již od března 2015 objeví ve vysílání druhého programu České televize. Uvedení na televizní obrazovky budou předcházet předpremiéry jednotlivých dílů v několika českých a moravských městech. Ve středu 4. března proběhne v olomouckém klubu S-Club veřejná předpremiéra dílů Rainbow a Hipsteři (režie: Jan Látal).

Vstup na projekci je zdarma.

Veřejnou projekci dílů Rainbow a Hipsteři za přítomnosti Vladimíra 518 a režiséra Jana Látala doprovodí také promítání unikátních fotografií Karla Cudlína z natáčení jednotlivých dílů. Partnery dokumentárního cyklu Kmeny jsou městské projekty BU2R a Jägermeister.

Rainbow (režie: Jan Látal)
Stejně tak jako kmenoví předchůdci z 60. let a dřívější utopisté přijímají moderní hippies vizi funkčního modelu lepší a spravedlivější společnosti, založené na duchovní obnově, spolupráci a sdílení. Uchovávají své vlastní hodnoty, kdy na prvním místě dominuje především vztah k přírodě.

Hipsteři (režie: Jan Látal)
Bohémové současného digitálního světa, kteří se snaží stát nad konzumní společností. Pravdu často hledají na jednom ze svých oblíbených blogů a svou identitu korigují podle trendů. Zároveň se u toho tváří, že je trendy nezajímají. Z Prahy by nejraději měli volnomyšlenkářský Berlín, ale přesto jde o kmen, který se obejde bez ideologie a přesně vymezených hranic. V módě kombinují trendy posledních šedesáti let a poslouchají kapely, které nikdo nezná.

Co jsou Kmeny?
Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Mezi hackery, hiphopery, kulturisty, trashmetalisty, hipstery - do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Cyklus přiblíží 16 z 26 témat popsaných v knize. Jeho cílem není podat komplexní zprávu o subkulturách, ale ukázat, jak jednotlivá společenství fungují, jak se projevují, jak vypadají, v čem tkví jejich těžiště.

Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Kamera detailně zkoumá fyzické znaky kultury, jako je oblékání a móda, popřípadě jídlo, líčení, hairstyling, ozdoby, hudba, interiéry a jejich výzdoba, plakáty, odznaky, předměty a propriety odkazující na subkulturu, včetně jejich výroby či úpravy. Zvuk zachycuje subkulturní hodnoty, morálku, specifický jazyk a žargon, ideologii – tam, kde je to možné v přirozených situacích hlavních postav a ostatních členů subkultury.

Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry Česká televize odvysílá od března do srpna 2015, každou středu ve 22 hodin na programu ČT 2. Na jejich vzniku se podílelo 11 režisérů:  Pavel Abrahám – Motorkáři, Graffiti, Bohdan Bláhovec – Rap, Goths, Daniela Gébová – Punk, Petr Hátle – Thrash metal, Meatheads, Jan Látal – Rainbow, Hipsteři, Adam Olha – Straight Edge, JQr – Skins, Tuning, Jan Strejcovský – Otaku, Štěpán FOK Vodrážka – Tattoo, Jiří Volek – Hooligans, Jan Zajíček – Hackeři. Dramaturgem Kmenů je Ivo Bystřičan, kreativním producentem Petr Kubica.

Projekt Kmeny vzniká v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister.

Předpremiérové večery dokumentární série KMENY
03.02.2015 - Praha, Meetfactory – projekce THRASH METAL a RAP
11.02.2015 - Brno, Malá Amerika - projekce GRAFFITI a PUNK
18.02.2015 - České Budějovice, Slavie - projekce MOTORKÁŘI a HOOLIGANS
04.03.2015 - Olomouc, S-Club - projekce RAINBOW a HIPSTERS
11.03.2015 - Plzeň, Papírna - projekce HACKEŘI a COSPLAY
17.03.2015 - Liberec, Bunkr - projekce GOTHS a STRAIGHT EDGE
01.04.2015 - Ostrava, ClubDock - projekce SKINHEADS a TATTOO
08.04.2015 - Praha, Nábřeží - projekce TUNING a MEATHEADS

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

Barvám Neutečeš 2024 - Olomouc

11.05.2024 - 11.05.2024
Výstaviště Flora

Zažij nejbarevnější běh svého života!

Grizly fest 2024 - Olomouc

08.06.2024 - 08.06.2024
Grizly, Chválkovice…

Exkurze do oříškárny, skvělé jídlo a zábava pro celou rodinu. Open-air oříškový festival GRIZLY FEST se blíží.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Mor…

17.04.2024 - 17.04.2024
Náměstí 9. května

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Moravském Berouně.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Mor…

22.05.2024 - 22.05.2024
Náměstí 9. května

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy v Moravském Berouně.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete