Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kmeny - Ostrava

01.04.2015 Ostrava

Předpremiéra unikátního dokumentárního cyklu KMENY míří do OstravyKmeny, unikátní koprodukční dokumentární cyklus mapující současné městské subkultury, běží od 4. března 2015 ve vysílání druhého programu České televize. Uvedení jednotlivých dílů na televizní obrazovku předchází předpremiéry dokumentů v několika českých a moravských městech. Ve středu 1. dubna proběhne v ostravském klubu Dock…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Ostrava, Dock
Oblast
Moravskoslezsko
Kraj
Moravskoslezský kraj
Okres
Ostrava - město
Obec
Ostrava

Fotogalerie k článku

Předpremiéra unikátního dokumentárního cyklu KMENY míří do Ostravy

Kmeny, unikátní koprodukční dokumentární cyklus mapující současné městské subkultury, běží od 4. března 2015 ve vysílání druhého programu České televize. Uvedení jednotlivých dílů na televizní obrazovku předchází předpremiéry dokumentů v několika českých a moravských městech. Ve středu 1. dubna proběhne v ostravském klubu Dock veřejná předpremiéra dílů Skinheads (režie: JQr) a Tattoo (režie: Štěpán FOK Vodrážka). Vstup na projekci je zdarma.

Veřejnou projekci dílů Skinheads a Tattoo za přítomnosti Vladimíra 518 a režisérů JQr a Štěpána FOK Vodrážky doprovodí také promítání unikátních fotografií Karla Cudlína z natáčení jednotlivých dílů. Partnery dokumentárního cyklu Kmeny jsou městské projekty BU2R a Jägermeister.

Skinheads (režie: JQr)
Jedna z nejkontroverznějších městských subkultur se v posledních letech pomalu ale jistě zbavuje nepravdivých mýtů okolo svého kmene. Obecná informovanost o původním postoji, smyslu a myšlence Skinheadství a jeho kořenech, které sahají až do 50. let na Jamajku, je stále lepší. Nejen hudba, ale především hrdost, styl a zábava je to, co drží Skinheads pohromadě.

Tattoo (režie: Štěpán FOK Vodrážka)
Asi vůbec nejrozšířenější formou zdobení těla je tetování. Dnes se s ním setkáte napříč všemi společenskými vrstvami a kulturami. Samotný akt tetování je tisíce let starý a jeho praktikování je spojeno s mnoha kmeny. Ať už jde o symboly s jasným odkazem, náboženské a nebo dekorační účely.

Co jsou Kmeny?
Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Mezi hackery, hiphopery, kulturisty, trashmetalisty, hipstery - do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Cyklus přiblíží 16 z 26 témat popsaných v knize. Jeho cílem není podat komplexní zprávu o subkulturách, ale ukázat, jak jednotlivá společenství fungují, jak se projevují, jak vypadají, v čem tkví jejich těžiště.

Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Kamera detailně zkoumá fyzické znaky kultury, jako je oblékání a móda, popřípadě jídlo, líčení, hairstyling, ozdoby, hudba, interiéry a jejich výzdoba, plakáty, odznaky, předměty a propriety odkazující na subkulturu, včetně jejich výroby či úpravy. Zvuk zachycuje subkulturní hodnoty, morálku, specifický jazyk a žargon, ideologii – tam, kde je to možné v přirozených situacích hlavních postav a ostatních členů subkultury.

Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry Česká televize odvysílá od března do června 2015, každou středu ve 22 hodin na programu ČT 2. Na jejich vzniku se podílelo 11 režisérů:  Pavel Abrahám – Motorkáři, Graffiti, Straight edge, Bohdan Bláhovec – Rap, Goths, Daniela Gébová – Punk, Petr Hátle – Thrash metal, Meatheads, Jan Látal – Rainbow, Hipsteři, JQr – Skinheads, Tuning, Jan Strejcovský – Cosplay, Štěpán FOK Vodrážka – Tattoo, Jiří Volek – Hooligans, Jan Zajíček – Hackeři. Dramaturgem Kmenů je Ivo Bystřičan, kreativním producentem Petr Kubica.

Projekt Kmeny vzniká v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister.

Předpremiérové večery dokumentární série KMENY

03.02.2015 - Praha, Meetfactory – projekce THRASH METAL a RAP
11.02.2015 - Brno, Malá Amerika - projekce GRAFFITI a PUNK
18.02.2015 - České Budějovice, Slavie - projekce MOTORKÁŘI a HOOLIGANS
04.03.2015 - Olomouc, S-Club - projekce RAINBOW a HIPSTERS
11.03.2015 - Plzeň, Papírna - projekce HACKEŘI a COSPLAY
17.03.2015 - Liberec, Bunkr - projekce GOTHS a STRAIGHT EDGE
01.04.2015 - Ostrava, Dock - projekce SKINHEADS a TATTOO
08.04.2015 - Praha, Nábřeží - projekce TUNING a MEATHEADS

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Majáles Ostrava 2024

17.05.2024 - 17.05.2024
Slezskoostravský hrad

Už 28. ročník tradičního Majálesu Ostrava pořádaného studenty. Můžeš se těšit na úžasnou atmosféru, kterou si budeš…

Urban Challenge 2024 - Ostrava

27.09.2024 - 28.09.2024
Landek park

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

B4 Závěrečný koncert 70. sezóny 202…

02.05.2024 - 02.05.2024
Kino Vesmír

Brahmsův Druhý klavírní koncert a Dvořákův Zlatý kolovrat v programu závěrečného koncertu JFO, kterou naposledy jako…

P4 Závěrečný koncert 70. sezóny II …

03.05.2024 - 03.05.2024
Kino Vesmír

Brahmsův Druhý klavírní koncert a Dvořákův Zlatý kolovrat v programu závěrečného koncertu JFO, kterou naposledy jako…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

středa 1. květen

Svátek práce

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete