Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Korunovační klenoty - výstava - Obchodní centrum Šestka Praha

25.10.2013 - 15.11.2013 Praha

Nenechte si ujít originální výstavu mistrovské repliky korunovačních klenotů, která vůbec poprvé v historii bude v obchodním centru.Od 25. října se budete moci vidět:  - Speciálně vybudovaná korunovační komnata s hradní stráží  - Expozice dobových kostýmů, bot  a zbraní  - Vše o životě a dílu Karla IV  - Velkoprostorové 3D modely přímo v pasáži  Doprovodný víkendový program pro velké i malé Od…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Obchodní centrum Šestka Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Nenechte si ujít originální výstavu mistrovské repliky korunovačních klenotů, která vůbec poprvé v historii bude v obchodním centru.

Od 25. října se budete moci vidět:

  - Speciálně vybudovaná korunovační komnata s hradní stráží

  - Expozice dobových kostýmů, bot  a zbraní

  - Vše o životě a dílu Karla IV

  - Velkoprostorové 3D modely přímo v pasáži
 

 Doprovodný víkendový program pro velké i malé 

Od 25. října se v našich prostorách zaskví kopie Českých korunovačních klenotů. Pro návštěvníky nebudou v pečlivě připravené a střežené expozici připraveny jen mistrovské repliky Svatováclavské koruny, žezla a jablka: až do poloviny listopadu bude celé centrum stylizované do doby Karla IV. a připomene důležité milníky české historie. K vidění tak budou výstava dobových oděvů, zbraní a mečů, socha samotného Karla IV. či model Karlštejna. Návštěvníci budou moci také nahlédnout pod pokličku výroby vystavených replik korunovačních klenotů.

Mistrovskou kopii koruny, žezla a jablka zhotovil špičkový český klenotník a šperkař Jiří Urban z Turnova. Ten si obdiv i odborné veřejnosti získal replikou Říšské koruny, jedné z největších středověkých památek uložené ve Vídni, kopií Sedlecké monstrance i první replikou Koruny svatováclavské, kterou vytvořil před časem pro výstavu Praha lucemburská.

O repliku žezla se postarali manželé Blanka a Matúš Cepkovi působící na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Pro výrobu replik Svatováclavské koruny, jablka a žezla použil autor zlaceného stříbra, kameny věrně nahradily speciální skelné kompozice.

Nově vzniklé repliky českých korunovačních klenot budou umístěny v přízemí v prostoru Galeri Šestka dají možnost zastavit se u tří symbolů, které provázejí český národ a stát po staletí, zamyslet se bez ochrankou určeného času nad minulostí i budoucností… A samozřejmě se obdivovat řemeslné zručnosti, výtvarnému citu, dovednosti a fortelu těch, kteří dnes odkaz starých mistrů umí stejně přesvědčivě převést do současnosti.

A to přesto, že Jiří Urban měl na výrobu kopií pouze několik měsíců: "Zakázku jsem mohl přijmout jen proto, že jsem měl z předchozích prací dostatek zpracovaných informací a přislíbenou pomoc výtvarníků - manželů Cepkových - ze Slovenska. Koruna a jablko mi v důsledku zaberou po dvou měsících čistě zlatnické práce, manželé Cepkovi zpracují žezlo. Repliky jsou provedeny v co nejpřesnějším měřítku a v daných podmínkách splňují nadstandardní řemeslnou představu o originálu. Dojem musí při tomto způsobu práce vyznít velmi přesvědčivě."

České korunovační klenoty jsou souborem předmětů nevyčíslitelné historické hodnoty. Provázely korunovace českých králů a zůstávají po vzniku České republiky i nadále nenahraditelným symbolem české státnosti a historické kontinuity.

Nejdůležitější částí souboru je trojice královských insignií: Svatováclavská koruna, královské žezlo a královské jablko. Svatováclavskou korunu nechal v letech 1345 až 1346 zhotovit Karel IV. při příležitosti své korunovace českým králem, ostatní předměty vznikly později.

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Velikonoční víkend v Mandarin Orien…

30.03.2024 - 31.03.2024
Praha

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě tradičních velikonočních…

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Comic-Con Prague 2024

05.04.2024 - 07.04.2024
Praha

Legendární událost Comic-Con popáté v Praze! Nejslavnější popkulturní festival se zaměřuje na filmy a seriály, hry,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete