Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Pražský hrad

10.05.2013 - 19.05.2013 Praha

Nenechte si ujít výstavu Korunovační klenoty!Lidé, kteří si budou chtít prohlédnout korunovační klenoty, stráví podle Hradu ve frontě čtyři až pět hodin. Při odhadu vychází ze zkušeností z minulých výstav, které přilákaly desítky tisíc lidí.Symbol české státnosti bude zdarma zpřístupněn ve Vladislavském sále Pražského hradu mezi 10. až 19. květnem.Žádné rezervace přitom nebudou možné. Pokud se na…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Pražský hrad
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Nenechte si ujít výstavu Korunovační klenoty!

Lidé, kteří si budou chtít prohlédnout korunovační klenoty, stráví podle Hradu ve frontě čtyři až pět hodin. Při odhadu vychází ze zkušeností z minulých výstav, které přilákaly desítky tisíc lidí.

Symbol české státnosti bude zdarma zpřístupněn ve Vladislavském sále Pražského hradu mezi 10. až 19. květnem.

Žádné rezervace přitom nebudou možné. Pokud se na někoho nedostane, přestože přijel zdaleka, nebude mít další den ve frontě nárok na přednostní místo, uvádějí nově spuštěné webové stránky výstavy.

Atraktivní expozice bude otevřena denně od 9:00 do 18:00 hodin.

Správa Pražského hradu čeká velký zájem návštěvníků. V roce 2003 totiž přišlo 44 475 lidí a naposledy před pěti lety 32 050 lidí, podobně jako v roce 1998. Vstup na výstavu bude zdarma, podle Hradu se nebudou vydávat ani žádné časové vstupenky nebo lístky na pořadí. Přednostně budou moct vstoupit jen vozíčkáři, které může doprovodit maximálně jeden člověk.

Korunovační klenoty

Soubor českých korunovačních klenotů tvoří svatováclavská koruna z doby před rokem 1346, korunovační žezlo a jablko z druhé třetiny 17. století, korunovační kříž ze 70. let 14. století, korunovační meč ze 13. století a korunovační roucho z poloviny 17. století.

Na přání Karla IV., který nechal zhotovit svatováclavskou korunu a byl s ní v roce 1347 jako první korunován českým králem, se klenoty předvádějí lidem jen při výjimečných příležitostech. Svatovítský poklad patří mezi nejvýznamnější umělecké sbírky v tuzemsku.

"Zájem návštěvníků očekáváme tradičně velký. Lidé se ptají hlavně na provoz výstavy: pro všechny zájemce jsme proto na www.hrad.cz spustili speciální informační stránku," řekl David Šebek z tiskového oddělení Správy Pražského hradu. Hradní brána se podle něj uzavře tehdy, když čekající lidé zaplní prostor jižních zahrad. Tak se vyčerpá denní kapacita výstavy, přičemž se předpokládá maximálně pět tisíc lidí denně.

Klíčové bude poledne, kdy by se měla denní kapacita naplnit. Štěstí tak budou mít jen ti, jimž se podaří dostat za bránu do hradního areálu.

Návštěvníci budou moct do Hradu na výstavu přicházet stejně jako v minulosti od stanice metra Malostranská po Starých zámeckých schodech k jižním zahradám Hradu, odtud po Býčím schodišti na třetí nádvoří až ke Starému královskému paláci. K dispozici budou mít občerstvení a toalety.

Korunovační klenoty se pro veřejnost vystavují tradičně při příležitosti zvolení nového prezidenta. Miloš Zeman je jako hlava státu jedním z držitelů sedmi klíčů od Korunní komory ve Svatováclavské kapli chrámu sv. Víta. Převzal ho už při své březnové inauguraci.

Držitelé ostatních klíčů od komory se s prezidentem na Hradě sejdou již tento čtvrtek, aby odemkli místnost, kde je symbol české státnosti uložen. K otvírání i zamykání přísně střežené schrány se totiž musí sejít sedm nejvýznamnějších představitelů českého státu a církve: kromě prezidenta také premiér, předsedové obou komor parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a probošt Metropolitní kapituly u svatého Víta.

 

Těšíme se na vás!

 

Další akce v okolí

Vynášení Morany a vítání jara 2024 …

21.03.2024 - 21.03.2024
Praha

JARO JE TADY! Paní zima - MORANA - končí svou vládu je potřeba ji vynést a připravit se na nejkrásnější období v roce,…

BAUHAUS pořádá první letošní Kids C…

23.03.2024 - 23.03.2024
Bauhaus

Síť odborných center BAUHAUS přichází s další sezónou kutilských dnů pro děti. Řemeslná dílna Kids Club se otevře 23.…

Křivoklátský rychlík na velikonoční…

30.03.2024 - 30.03.2024
Železniční stanice

Historický motorový vlak na královský hrad Křivoklát. Tradiční velikonoční program. Speciální prohlídky. Muzeum českých…

Comic-Con Prague 2024

05.04.2024 - 07.04.2024
Praha

Legendární událost Comic-Con popáté v Praze! Nejslavnější popkulturní festival se zaměřuje na filmy a seriály, hry,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete