Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Muzeum hlavního města Prahy

09.12.2017 - 02.04.2018 Praha

Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 9. 12. 2017 do 2. 4. 2018 v hlavní budově muzea výstavu Kouzlo svatých obrázků. Svaté obrázky představují specifický pramen poznání náboženského života v Čechách nejen v průběhu rekatolizace v druhé polovině 17. a v 18. století, ale i v období po josefínských náboženských reformách a napoleonských válkách, v období spojeném s nástupem nového životního stylu a…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Muzeum hlavního města Prahy
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 9. 12. 2017 do 2. 4. 2018 v hlavní budově muzea výstavu Kouzlo svatých obrázků. Svaté obrázky představují specifický pramen poznání náboženského života v Čechách nejen v průběhu rekatolizace v druhé polovině 17. a v 18. století, ale i v období po josefínských náboženských reformách a napoleonských válkách, v období spojeném s nástupem nového životního stylu a filozofie.

Svaté obrázky nám umožňují nejen vhled do proměn náboženských představ věřících vrstev obyvatelstva, ale zachycují i proměny výtvarného stylu. V uvedeném obdobní představovaly prakticky jediné médium přinášející vizuální a někdy i textovou informaci o vzhledu širokými vrstvami uctívaných kultovních předmětů a objektů lidové zbožnosti, spojených se zázraky a boží milostí. Stávaly se součástí výzdoby domácností, byly zakládány do modlitebních knížek a dávány zemřelým do rakví.

Období první poloviny 19. století je možno nazvat "zlatou dobou" tisku a výroby svatých obrázků v Praze. Zákaz dovozu drobné devoční grafiky do zemí habsburské monarchie z roku 1801 vedl k prudkému nárůstu počtu nově zakládaných tiskařských dílen aprovozoven, jejichž produkce pokrývala potřeby řady poutních míst nejen v Čechách, ale i v okolních zemích. Mezi nejvýznamnější pražské tiskaře svatých obrázků a jiných drobných devocionálií první poloviny 19. století patřili zejména Petr Bohmann, Jan Pachmayer, Václav Hoffmann, Dominik Maulini, Josef Hora, Josef Koppe, Josef Rudl, Martin Hegenwald, Zikmund Rudl a mnozí další. V Praze se tiskem svatých obrázků zabývalo okolo šedesáti tiskařů a tiskařských dílen. Závěr konjunktury tisku a výroby svatých obrázků v Praze spadá do šedesátých let 19. století, kdy v rámci rostoucí konkurence zanikala řada malých pražských tiskáren a centrum tisku a výroby devoční grafiky, včetně svatých obrázků, se postupně přesunulo do vydavatelských domů v Rakousku, Německu a Francii.

Výstava se koná pod záštitou kardinála Dominika Duky OP, arcibiskupa pražského, a Jana Wolfa, radního hl. m. Prahy.

K výstavě bude vydána publikace, která seznamuje čtenáře s objekty lidové zbožnosti v barokní Praze – milostnými sochami a obrazy uctívanými v jednotlivých pražských kostelech a poutních kaplích, s jejich historií a vzhledem, jak nám jej představují devoční grafické listy. Na příkladu Jana Pachmayera pak popisuje problematiku výroby a tisku svatých obrázků v Praze po útlumu a znovuoživení náboženského života v průběhu první poloviny 19. století. Zabývá se dále cenzurou svatých obrázků v první polovině 19. století a přináší soupis pražských mědirytců a ocelorytců, tiskařů mědirytin, litografů, knihtiskařů, knihkupců a nakladatelů od sklonku 18. do počátku druhé poloviny 19. století, kteří svou činností zasahovali do výroby svatých obrázků či obchodu s nimi.

Doprovodný program pro školy:

Kouzlo svatých obrázků (od 15. 12. 2017)

Lektorský program k výstavě Kouzlo svatých obrázků je určen žákům druhého stupně ZŠ a středoškolákům. Zaměřuje se na osudy světců, jejich atributy, způsoby zobrazování a věnuje se také pražským barokním poutním místům. Program lze objednat přes rezervační systém MMP, více informací tschornova@muzeumprahy.cz.

Otevírací doba a vstupné

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

 

Další akce v okolí

Křivoklátský rychlík na velikonoční…

30.03.2024 - 30.03.2024
Železniční stanice

Historický motorový vlak na královský hrad Křivoklát. Tradiční velikonoční program. Speciální prohlídky. Muzeum českých…

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Comic-Con Prague 2024

05.04.2024 - 07.04.2024
Praha

Legendární událost Comic-Con popáté v Praze! Nejslavnější popkulturní festival se zaměřuje na filmy a seriály, hry,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete