Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kus arménské duše Josefa Bosáka - Czech Photo Centre

13.06.2018 - 12.08.2018 Praha

Multižánrová galerie Czech Photo Centre představí od středy 13. června fotografie Josefa Bosáka, držitele titulů AFIAP a EFIAP Mezinárodní federace fotografického umění. Výstava Kus arménské duše ukáže život tamních lidí. V Malé výstavní síni galerie tuto kolekci doplní výstava Každé úterý absolventů Ateliéru vizuální komunikace Czech Photo Centre, který vede fotografka Štěpánka…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Seydlerova 2835/4, Praha 5
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Multižánrová galerie Czech Photo Centre představí od středy 13. června fotografie Josefa Bosáka, držitele titulů AFIAP a EFIAP Mezinárodní federace fotografického umění. Výstava Kus arménské duše ukáže život tamních lidí. V Malé výstavní síni galerie tuto kolekci doplní výstava Každé úterý absolventů Ateliéru vizuální komunikace Czech Photo Centre, který vede fotografka Štěpánka Stein.

 

Prostřednictvím fotografií tváří starých lidí, kteří zažili hrůzy genocidy a občanských válek, ale i mladých lidí a dětí se výstava v Czech Photo Centre zaměří na zmapování pohnuté historie tamního života. Fotograf pořizoval snímky lidí při práci, doma, zábavě, ale také třeba v místní polorozpadlé zanedbané nemocnici.

Arménské hornaté území, poznamenané pohnutou historií a utrpením lidí způsobeným rozhodováním politiků a nesmiřitelnými konflikty mezi křesťany a muslimy, se stalo osudovým cílem autora. I přes všechna příkoří páchaná na místních obyvatelích zůstávají podle Bosáka domorodí Arméni velmi přátelskými lidmi s obrovským smyslem pro pohostinnost.

Do Arménie a Náhorního Karabachu se fotograf úplně zamiloval a každoročně je navštěvuje. Nachází zde klid, mír a pokoru. Při jedné z jeho nedávných návštěv se stal navíc očitým svědkem sametové revoluce, ve které zvítězila opozice. Do čela parlamentu se postavil vůdce protivládních protestů Nikol Pašinjan. Kus arménské duše je výstava, která zachycuje část z toho, co na svých cestách Bosák prožívá.

S fotografováním Josef Bosák původně začal v roce 2003. V roce 2007 navštívil zakavkazskou zemi Arménii a ta ho natolik okouzlila, že jeho další cesty opět vedly do těchto míst. Začal se zaměřovat na zachycení podoby člověka a sociální reportáže. V průběhu třech let několikrát navštívil také karabažskou nemocnici, kde vzniklo mnoho fotografií, které jsou natolik emočně silné, že na mezinárodních fotografických soutěžích a salónech zaujaly porotu a byly velice úspěšně hodnoceny.

V Malé výstavní síni Czech Photo Centre se od 13. června mohou návštěvníci seznámit s výstavou Každé úterý. Ta představí soubor KaMMArádi od Martina Dohnala, jenž zachycuje kamarádství v bojovém sportu Mixed Martial Arts. Dále své fotky prezentuje mladá studentka fotografie Romana Červenková, která se snažila vystihnout pomocí dobrovolníků, ručníků a černého fixu to, co na svém těle chtějí lidé změnit. Další soubor Torn Apart od Adély Kodl se zabývá obdobím, kdy se z dítěte stává dospělý a kdy mladiství zažívají bitvu v sobě samých. Instalace Jiřího Kociána zase napůl vážně a napůl ironicky pracuje se svým tělem. Soubor Tension 2018 od Milana Arnošta se zabývá reflexí současných teenagerů. Jitka Kozáková ukazuje soubor Sestřenice, který je složen z portrétních snímků dotýkajících se nevinnosti, jemnosti a pevného rodinného pouta. Andrea Petrovičová prezentuje pouze jednu fotku, která je však emocionálně velice silná. Expozice Petra Neugebauera eForce FEE Prague Formula zase  zachycuje práci na tvorbě elektrické formule pro mezinárodní soutěž Formula Student.

Výstava Kus arménské duše bude v Czech Photo Centre otevřena do 12. srpna. Výstava Každé úterý do 1. července. Prostory budou návštěvníkům k dispozici každý den kromě pondělí, v úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun. Galerie leží jen zhruba 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

Další akce v okolí

Jak vzniká výstava? II. / Neděle pr…

28.04.2024 - 28.04.2024
Pragovka Gallery,…

V neděli 28. dubna v 15:00 hodin bude odpoledne v Pragovka Gallery opět věnováno rodinám. Nedělní program s názvem Jak…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Svět knihy Praha 2024 oslaví Kafku …

23.05.2024 - 26.05.2024
Praha

Výstaviště v Holešovicích opět přivítá příznivce literatury. 29. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete