Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Botanická zahrada v Troji

01.05.2018 - 31.05.2018 Praha

Kouzlo motýlích křídel, japonská dokonalost bonsají i perlivé vínoKvěten v trojské botanické zahradě patří lásce i zážitkůmBlíží se nejromantičtější měsíc roku. Kde jinde políbit svou drahou polovičku, než pod rozkvetlým stromem v trojské botanické zahradě? Romantickou náladu podpoří procházka tropickým skleníkem plným poletujících pestrobarevných motýlů. V Japonské zahradě vás svou dokonalostí…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Botanická zahrada v Troji
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Kouzlo motýlích křídel, japonská dokonalost bonsají i perlivé víno
Květen v trojské botanické zahradě patří lásce i zážitkům

Blíží se nejromantičtější měsíc roku. Kde jinde políbit svou drahou polovičku, než pod rozkvetlým stromem v trojské botanické zahradě? Romantickou náladu podpoří procházka tropickým skleníkem plným poletujících pestrobarevných motýlů. V Japonské zahradě vás svou dokonalostí okouzlí bonsaje, odhalíte tajemství čajového obřadu i rytmy japonských bubnů. Na závěr se pokocháte výhledem na Prahu z vinice sv. Kláry se sklenkou letošní novinky z místní vinice – perlivého vína. Výstavu motýlů ve skleníku Fata Morgana můžete navštívit denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hodin
až do 20. května. Bonsaje si nenechte ujít od 5. do 20. května denně od 9.00 do 20.00 hodin, po oba víkendy je připraven bohatý doprovodný program věnovaný japonskému umění a kultuře. Jaro v botanické je ve znamení lásky i asijského šarmu.

Máj je čas lásky. V rozkvetlé Botanické zahradě hl. m. Prahy bude patřit také exotickým motýlům  a bonsajím. "Výstava bonsají patří k našim tradičním akcím. Návštěvníci si ji letos budou moci prohlédnout v pořadí už potřinácté. Kromě více  než osmi desítek bonsají nebude chybět ani bohatý víkendový program, který potěší děti i dospělé," říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Výstava bonsají se uskuteční pod čestnou záštitou Velvyslanectví Japonska v České republice a ve spolupráci s Česko-japonskou společností.

Bonsaje zaplní Japonskou zahradu
I v letošním roce budou moci návštěvníci botanické zahrady obdivovat umění známých českých a moravských pěstitelů. "Poprvé představíme kolekci převážně japonských špičkových bonsají Josefa Valucha ze Starého Města u Uherského Hradiště. Ten se bonsajím věnuje už čtyřicet let a za své umění byl mnohokrát oceněn," vysvětluje Miroslav Horský, kurátor výstavy. "Mezi exponáty budou k vidění také ukázky z projektu 100 borovic. Tento projekt si klade za cíl shromáždit celistvou kolekci sta stromů pocházejících ze stanovišť po celé Evropě, jež jsou obvykle vyzvednuty před zahájením stavebních prací, např. při stavbách silnic v horách apod. Po nezbytné aklimatizaci jsou následně tvarovány předními českými a světovými demonstrátory," dodává Miroslav Horský.

Vystaveno bude i několik stromů z Bonsai centra Libčany a chybět nebude ani kolekce bonsají Botanické zahrady hl. m. Prahy. Vystavené rostliny budou tentokrát rozmístěné podél cest v celé Japonské zahradě.
V zahrádce vedle Japonské zahrady se zájemci seznámí s přerodem semenáčku v dokonalou bonsaj. K dispozici bude odborné poradenství a prodej bonsají, misek i tematické literatury. Výstavní sál zaplní expozice s názvem 50 let spolu v zahradě. K vidění budou nejen bonsaje a suiseki, ale i další předměty ze sbírky manželů Jaroslavy a Václava Wiesnerových, majitelů známé Japonské zahrady Oleško.

Dva květnové víkendy budou patřit japonské kultuře
O víkendech během konání výstavy bonsají bude probíhat bohatý doprovodný program. Připraveny jsou mimo jiné tematické přednášky, tvorba ikebany pod vedením školy Sogetsu Group nebo čajový obřad Čajové školy Urasenke. Tvarování bonsají předvede Václav Novák, dlouholetý prezident České bonsajové asociace. Zájemci se mohou během dne těšit také na provázení výstavou i na speciální komentované večerní prohlídky.
Chybět nebude stylové občerstvení z japonské restaurace Miyabi, oblíbená čajovna U Cesty, klasické občerstvení a posezení v rostlinném bistru Botanická na talíři.

I v květnu do skleníku za motýly
Pestrobarevní motýli poletující volně mezi rostlinami zpestří návštěvu skleníku Fata Morgana až do 20. května. K ozdobám výstavy patří asijský druh Idea leuconoe, jehož létání připomíná tanec pralesních víl. Je to nápadně černobíle zbarvený motýl s rozpětím křídel
až 15 centimetrů. Jeho housenky požírají jedovaté toješťovité rostliny. Díky jedu z těchto rostlin se housenky i motýli sami stávají jedovatými, a získávají tak účinnou ochranu proti svým nepřátelům.
Před skleníkem Fata Morgana si můžete prohlédnout výstavu fotografií Ondřeje Prosického.
O víkendu zde budou také stánky společností Duha, Gatebo a Bona. Chybět nebude ani vzdělávací stánek botanické zahrady s aktivitami pro malé i velké.

Stylový První máj s perlivým vínem z vinice sv. Kláry
Jak na originální prvomájový přípitek? Co třeba vyzkoušet letošní novinku z vinice sv. Kláry – perlivé víno z odrůd Rulandské šedé a Modrý Portugal. Obě vína jsou v kategorii brut a jedná se o skutečně svěží letní kousky. Hodí se jako aperitiv, skvěle doprovodí i lehčí grilované pokrmy a z jarního pikniku v rozkvetlé zahradě vykouzlí jedinečný zážitek.

Otevírací doba v dubnu:

Skleník Fata Morgana:
od 9.00 do 18.00 (út–ne, svátek)
Venkovní expozice:
od 9.00 do 18.00
Vinotéka sv. Klára:
od 13.00 do 19.00 (po–pá)
od 11.00 do 19.00 (so, ne, svátek)

Otevírací doba v květnu:

Skleník Fata Morgana:
od 9.00 do 18.00 (út–ne, svátek)
Venkovní expozice:
od 9.00 do 20.00
Vinotéka sv. Klára:
od 13.00 do 21.00 (po–pá)
od 11.00 do 21.00 (so, ne, svátek)


Těšíme se na vaši návštěvu.

Další akce v okolí

Chcete se správně hýbat a zbavit bo…

30.03.2024 - 30.03.2024
Praha

Jak mít pružné i silné tělo? Jak předcházet bolesti zad, případně jak se tyto problémy můžete pokusit napravit? Pomohou…

Velikonoční víkend v Mandarin Orien…

30.03.2024 - 31.03.2024
Praha

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě tradičních velikonočních…

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete