Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu 2016 - Národní zemědělské muzeum Praha

30.01.2016 Praha

Již několikátým rokem se obyvatelé našeho hlavního města mohou těšit na populární "Letenské prase aneb zabijačku v muzeu", kterou pořádá Národní zemědělské muzeum za vydatné podpory čelních představitelů městské části sedmého pražského obvodu. Pro návštěvníky rekrutující se obvykle z rodin s dětmi, vydatných jedlíků či příznivců dobré zábavy je připraven bohatý program, uspokojující svou…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 44/1300
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Již několikátým rokem se obyvatelé našeho hlavního města mohou těšit na populární "Letenské prase aneb zabijačku v muzeu", kterou pořádá Národní zemědělské muzeum za vydatné podpory čelních představitelů městské části sedmého pražského obvodu. Pro návštěvníky rekrutující se obvykle z rodin s dětmi, vydatných jedlíků či příznivců dobré zábavy je připraven bohatý program, uspokojující svou pestrostí i ty nejnáročnější.

Na co se můžete těšit

Zřejmě jediným smutným účastníkem těchto slavností bude několik kyprých pašíků, kteří se však s celodenním děním rozloučí již v jeho úvodu. Následně mohou všichni zúčastnění pozorovat při práci řeznické mistry, kteří klasickou českou zabijačku prokládají rozmanitými prezentacemi, ochutnávkami a prodejem lahodných specialit. Chybět nebudou ani ukázky lidových řemesel, chovu domácích zvířat, prezentace práce nadšených modelářů, veselý a hravý dětský program či možnost prohlédnout si veškeré aktuální stálé expozice a krátkodobé výstavy Národního zemědělského muzea. Na Letné na Vás zkrátka čekají výborné zabijačkové speciality, zábavné hry a workshopy, vzdělání a informace z unikátních expozic a především pak vstřícná a vřelá atmosféra, činící ze zdejší zabijačky jednu z nejnavštěvovanějších březnových akcí našeho hlavního města.

Letenské prase aneb zabijačka v muzeu 2016

od 10 do 18 hod.

Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu podeváté

Národní zemědělské muzeum přichystalo pro své návštěvníky již devátý ročník tradiční akce s názvem Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu. Letošní ročník proběhne pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a starosty MČ Praha 7 Jana Čižinského. Akci podporuje i  ministerstvo zemědělství, které je zřizovatelem Národního zemědělského muzea Praha.

Zažít tradiční českou domácí zabíjačku se dnes už nepodaří většině obyvatel měst a dokonce ani vesnic. Výjimkou budou ti, kdo v sobotu 30. ledna 2016 (od 10 do 17 hod.) navštíví dnes již klasickou akci, kterou letos už podeváté pořádá Národní zemědělské muzeum (Praha 7, Kostelní 44). Za zvýhodněnou cenu (50 Kč) návštěvníci dostanou nejen speciální program, ale i možnost navštívit klasické expozice i nově otevřené výstavy NZM.

"Většina dnešních dětí ani neví, jak vlastně probíhá zpracování masa, které dostávají k obědu. Chceme to samozřejmě změnit. Návštěvníci všech věkových kategorií mohou vidět, jak vypadalo zpracování vepře domácího v předjarním období, kdy zásoby z minulého roku ve většině chalup po dlouhé zimě docházely. Zabijačka je vlastně takovou oslavou brzkého příchodu jara a skutečnosti, že se lidem podařilo přežít další zimu," vysvětluje staročeskou tradici ředitel NZM Praha Milan Půček.

A na co se mohou návštěvníci muzea v sobotu 30. ledna těšit ?

Především na ukázku tradičních postupů zpracování vepřového masa, které na dvoře muzea předvedou odborníci z firmy Řeznictví Hudera a syn. Ukázky proběhnou v 11.00, 14.00 a 16.00 hodin, přičemž po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat i prodej a degustace zabíjačkových a dalších gastronomických specialit, včetně piva, vína a destilátů.

Samostatnou nabídku tvoří mezi 10 a 17 hodinou doprovodný program, např. ukázky tradičních lidových řemesel, práce papírových a plastikových modelářů, hudební produkce a program pro děti. Jednotlivé doprovodné akce budou probíhat hlavně ve velkém multifunkčním sále v přízemí budovy muzea. Pochopitelně, že zde návštěvníci budou moci využít i možnost prohlédnout si stálé expozice Rybářství, O pivu – z chmelnice až na náš stůl či největší sbírku zemědělské techniky v Praze s názvem Jede traktor nebo interaktivní výstavu o historii potravinářských obalů Od věku sloužím člověku.

Vstupné:

Jednotné snížené vstupné 50 Kč; děti do 140 cm zdarma !

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Butky Park otvírá: Festival plný zá…

20.04.2024 - 20.04.2024
Galerie Butovice

Zapište si do kalendáře butovickou událost roku: v sobotu 20. dubna 2024 zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na…

Stejšn s Barbie uklidí Babu 2024 - …

21.04.2024 - 21.04.2024
Stanice techniků DDM…

V neděli 21. dubna 2024 bude Stanice techniků společně s Barbie a organizací Uklízení je hračka zvelebovat okolí…

Grill Piknik Zbraslav

27.04.2024 - 27.04.2024
U Malé řeky

Návštěvníci jsou zváni na zahájení grilovací sezóny na Zbraslavi, kde budou moci ochutnat jak klasické pokrmy, tak…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete