Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Masopust v Hornickém muzeu Příbram 2018

17.02.2018 Příbram

Oslavy masopustu jsme si během února zvykli vídat takřka ve všech menších městečcích a vesničkách. Jsou však i místa, kde bychom oslavu tohoto lidového svátku opravdu nečekali a přesto patří k těm nejzajímavějším. Názornou ukázkou takového místa je "Masopust v Hornickém muzeu Příbram", který se již několikátým rokem koná za velkého zájmu veřejnosti.Co Vás zde čekáJiž více než 80 let jsou…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Březové Hory - Ševčinský důl
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Příbram
Obec
Příbram

Fotogalerie k článku

Oslavy masopustu jsme si během února zvykli vídat takřka ve všech menších městečcích a vesničkách. Jsou však i místa, kde bychom oslavu tohoto lidového svátku opravdu nečekali a přesto patří k těm nejzajímavějším. Názornou ukázkou takového místa je "Masopust v Hornickém muzeu Příbram", který se již několikátým rokem koná za velkého zájmu veřejnosti.

Co Vás zde čeká

Již více než 80 let jsou návštěvníci této zábavné slavnosti zvyklí na tradiční rej masek, žertovné scénky a třeskutý hudební doprovod, osvěžující svou přítomností areál Ševčinského dolu na Březových Horách.

V dopoledních hodinách se rozverný průvod masek (do kterého se samozřejmě můžete přidat i Vy) vydá ze staré hornické obce Bohutín. V jeho čele tradičně uvidíte brdského ducha Fabiána, který je bájnou postavou zdejších legend. Po uvítání ředitelem Hornického muzea se pak masky odeberou na prostranství mezi šachetní budovu a strojovnou, kde se pak po několik hodin bujaře veselí za zvuku lidové hudby a podáváním hřejivých nápojů i lahodných laskominek.

Součástí celé akce jsou samozřejmě i různé hry pro malé i velké, předvádění masopustních zvyků, recesistická klání, tombola či vyhlašování soutěž o nejhezčí masku. O popularitě této akce mezi veřejností svědčí i skutečnost, že každoročně se počet návštěvníků i účastníků v maskách rapidně navyšuje. Věříme, že při dalším ročníku mezi nimi nebudete chybět ani Vy!

Masopust v Hornickém muzeu Příbram 2018

Masopustní průvod a lidová veselice, rej masek a žertovné masopustní scénky v prostředí hornických Březových Hor.
Hornické muzeum Příbram pořádá tradiční masopustní průvod a lidovou veselici v prostředí historických báňských objektů. Letošní téma má název "Brdulka (divoženka Brd) a 7 permoníků". Na přípravě této lidové veselice muzeum již 16. rokem spolupracuje se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína, kteří masopust pořádají 92 let.

Masopustní průvod, tvořený kostýmovanými postavami, vyjde ráno ze staré hornické obce Bohutín v čele s brdským duchem Fabiánem. Zhruba v 10 hodin přijde za doprovodu kapely před vstup do nádvoří Ševčinského dolu v Příbrami na Březových Horách, kde jej uvítá ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. Průvod poté požádá o možnost vstupu a provozování masopustních taškařic, které se pak odehrají na prostranství mezi šachetní budovou a strojovnou.

Začátek je v 10 hodin v areálu Ševčinského dolu, symbolické vstupné 1 Kč.

Masopustní období, přestože dnes již ztratilo vlivem křesťanství svůj původní význam, vyvolává dodnes hluboko v lidských genech zakořeněné stopy pohanských oslav konce zimy a příchodu jara, potřebu uvolnění před vážnou dobou v čase nouze, kdy loňské zásoby docházejí a do nové sklizně je ještě daleko. Staré mytologie byly založeny na střídání chaosu a řádu. Aby mohl nastat řád, stvoření nového času a života, musí mu předcházet chaos. A tím je vytvoření nepřehledné situace za pomoci masky, kdy se člověk stává něčím nebo někým jiným než ve skutečnosti. Také divoké tance a reje, hluk a alkohol přispívají ke krátkodobému narušení sociálního pořádku. Opětovný řád nastává v den jarní rovnodennosti, přelomovém dni, kdy chaos končí a začíná příprava na Velikonoce, velký půst, původně vyvolaný vyčerpáním potravinových zásob po zimním období.

vstupné činí symbolickou 1 Kč

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Beer&Grill Fest Příbram 2024

20.04.2024 - 20.04.2024
Divadlo A. Dvořáka…

Zveme vás na 1. ročník festivalu Beer&Grill Fest, kde budete moci ochutnat jedinečná piva od malých i větších pivovarů…

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete