Statistika našeho portálu

  • 102 245 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Masopustní jarmark v Chrudimi

10.02.2018 Chrudim

Ačkoliv je únor v porovnání s ostatními měsíci kalendářního roku poměrně chudým obdobím na konání kulturních a společenských akcích, přece jen se najde několik čestných výjimek, které přilákají obyvatele města a městeček do mrazivých ulic. Jednou z takových je "Masopustní jarmark v Chrudimi", který každoročně oživuje staleté tradici lidových zvyklostí a zajišťuje zábavu pro zdejší…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Chrudim, Resselovo nám.
Oblast
Severovýchod
Kraj
Pardubický kraj
Okres
Chrudim
Obec
Chrudim

Fotogalerie k článku

Ačkoliv je únor v porovnání s ostatními měsíci kalendářního roku poměrně chudým obdobím na konání kulturních a společenských akcích, přece jen se najde několik čestných výjimek, které přilákají obyvatele města a městeček do mrazivých ulic. Jednou z takových je "Masopustní jarmark v Chrudimi", který každoročně oživuje staleté tradici lidových zvyklostí a zajišťuje zábavu pro zdejší obyvatele.

Masopust v Chrudimi

Na chrudimském Resselově náměstí se během jednoho únorového sobotního dopoledně můžete těšit na masopustní obchůzku s folklorním souborem a živou dechovou hudbou. Samozřejmou součástí této veselice je i dostatek gastronomických pochutinek (zvláště vyhlášených masových koblih, domácího uzeného masa, grilovaných klobásech či božích milostí) a bohatá zásobárna alkoholických destilátů pro zahřátí.

Pro nejmenší návštěvníky je připravena i řada zajímavých doplňkových soutěží, zajišťovaných veselým průvodem v maskách. Starší návštěvníky pak jistě potěší vystoupení jednoho z tanečních spolků, mezi kterými vyniká zvláště Národopisný soubor Kohoutek Chrudim. Atlas Česka Vás na tuto oblíbenou akci co nejsrdečněji zve.

Masopustní jarmark v Chrudimi 2018

 

Do průvodu maškar se můžete přidat i Vy a Vaše děti, stačí si doma vyrobit například papírovou čepici s barevnými střapci, přijít krátce před devátou hodinou k Muzeu a vyrazit spolu s námi za zábavou!

 

V sobotu 10. února projde centrem našeho města tradiční masopustní průvod vedený národopisným souborem Kohoutek.

 

Průvod vyráží v 9 hodin od budovy chrudimského Muzea a prochází Širokou ulicí na Resselovo náměstí, kde je zakončen uprostřed řemeslného jarmarku.

 

Masopustní obchůzka v provedení národopisného souboru Kohoutek vychází z původní podoby tohoto obyčeje, která byla v roce 2010 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Účastní se jí starobylé masky Laufra, Holky, Turků, Židů, Kobyly, Slamáka a dalších.

 

PRŮVOD ZAČÍNÁ PŘED BUDOVOU MUZEA V 9 HODIN.

 

JARMARK NA RESSELOVĚ NÁMĚSTÍ BUDE OD 9 DO 12 HODIN.

 

Těšíme se na vás!

 

 

 

Mapa

Další akce v okolí

Železnohorský traktor 2024 - Seč

17.08.2024 - 17.08.2024
Areál za kulturním domem

10. ročník traktoriády s programem pro celou rodinu. Událost se koná pod záštitou radního Pardubického kraje Miroslava…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. duben

Dnes má svátek Jaroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete