Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Palác YMCA

15.05.2017 - 31.12.2017 Praha

Mateřská centra v Česku slaví čtvrtstoletí, na tradici navazuje MŠ YMCAPrávě před 25 lety vzniklo vůbec první mateřské centrum v tuzemsku. V Paláci YMCA v ulici Na Poříčí 12 v Praze je jako místo otevřené dětem i jejich rodičům založila největší světová mládežnická organizace YMCA. Oblíbené Rodinné centrum YMCA dnes sídlí v nedaleké Haštalské ulici, v Paláci samotném navázala na jeho tradici…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Palác YMCA
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Mateřská centra v Česku slaví čtvrtstoletí, na tradici navazuje MŠ YMCA

Právě před 25 lety vzniklo vůbec první mateřské centrum v tuzemsku. V Paláci YMCA v ulici Na Poříčí 12 v Praze je jako místo otevřené dětem i jejich rodičům založila největší světová mládežnická organizace YMCA. Oblíbené Rodinné centrum YMCA dnes sídlí v nedaleké Haštalské ulici, v Paláci samotném navázala na jeho tradici mateřská Školka YMCA. Školka rodinného typu děti vede ke sportu, ale nabízí i ojedinělý způsob, jak je už od dvou let seznámit s angličtinou. Možnost zapojit děti do programu školičky je právě teď: během letního provozu v červenci a srpnu a pak i v novém školním roce od září 2017 se totiž Školka YMCA částečně otevře i dětem, které ji běžně nenavštěvují.   

"Mateřská Školka YMCA přijímá děti od dvou do šesti let a v duchu ymkařské tradice probouzí u dětí zájem o sport – ne ovšem ten výkonový, ale o sport provozovaný s radostí, v duchu fair play a ve společnosti dalších kamarádů," vysvětluje ředitelka Školky YMCA Simona Macková.  Podle ní školka využívá celoročně vše, co jí šestipatrový Palác YMCA nabízí. Především tělocvičnu, kam ze školky vede dokonce vlastní vchod, ale i bazén a saunu umístěné jen o dvě patra níž. A nově se těší i z vlastní letní terásky, postavené v klidném vnitrobloku budovy.

Anglicky dobrovolně a hrou
Stejně přirozeně jako sportovní dovednosti tu děti vstřebávají i angličtinu, kterou na ně ve školce mluví dobrovolníci – většinou rodilí mluvčí z USA, kteří si sem s nimi přicházejí pravidelně hrát: unikátní projekt "Angličtina hrou" zde běží už víc než rok. "Dobrovolníci, vysokoškolští zahraniční studenti, se školkou spolupracují v rámci získání odznaku Mezinárodní ceny? vévody z Edinburghu neboli DofEAward. Ten už od roku 1956 po celém světě podporuje mladé lidi ze všech společenských vrstev na cestě k jejich samostatnosti, sebevědomí, budoucímu uplatnění i sociálnímu cítění," říká Simona Macková. ¨
Podle ní je setkání dobrovolníků s malými dětí jedinečnou zkušeností pro všechny. "Komunikovat se učí obě strany a všichni se u toho vždycky hodně nasmějeme. A rodiče potvrzují, že nové anglické výrazy děti pak skutečně používají – občas i dost nečekaně, vždy ale naprosto bezprostředně a také s perfektním akcentem," říká Simona Macková. Ta se školku snaží co nejvíc otevírat všem dětem od dvou do sedmi let, jejichž rodiče hledají pro své potomky menší kolektiv s důrazem na harmonický rozvoj jejich "duše, ducha i těla". Právě to ostatně symbolizuje i rovnostranný trojúhelník, který má YMCA ve znaku.

Letní pražská dobrodružství
I proto je ve školce otevřeno i o prázdninách, kdy se sem navíc mohou přihlásit i děti, které jinak Školku YMCA nenavštěvují. "Na prázdniny chystáme program "Praha jako dobrodružství". V rámci poznávání stověžaté Prahy prolezeme s dětmi zajímavé pražské věže a výškové budovy, v dalších týdnech se pak budeme věnovat podmořským zvířatům, poté rostlinám všude kolem nás, a nakonec i pravěkým tvorům," vypočítává Simona Macková.

Otevřená školka
"Chceme, aby školka zůstala co nejpřístupnější všem, kteří o ni projeví zájem, proto si dál držíme příznivé ceny a zůstáváme tak jednou z nejlevnějších soukromých školek v Praze," říká ředitelka MŠ YMCA. Poslední volná místa tu v září nabídnou zejména předškolákům, kteří se o přijetí mohou ucházet i v průběhu roku. "V dalším školním roce budeme pokračovat v angličtině s dobrovolníky a přemýšlíme už o dalších dílech velmi oblíbeného cyklu Povolání, kdy se děti seznámili například s prací policisty, baletky, kavárníka, evangelického faráře nebo lékaře. A v plánu máme i nový program nazvaný Otevřená školka: jedno odpoledne v týdnu chceme do školky pozvat děti, jejichž rodiče chtějí, aby si zvykly na dětskou společnost a adaptovaly se na školkový provoz, ať už budou chodit k nám nebo jinam. Setkání v bezpečném a přátelském prostředí bychom chtěli dětem a jejich rodičům umožnit na pár hodin každou středu v podvečer," plánuje Simona Macková.

Prázdniny v YMCA
Školka YMCA, Na Poříčí 12, Praha 1. Pro děti od 2 do 6ti let. Otevřeno od 10. července do 31. srpna. Program: červenec – Praha stověžatá, Rostliny všude kolem nás. Srpen: Podmořský svět, Pravěcí tvorové. Cena pro děti nenavštěvující školku je 2.000 Kč/týden, už včetně vstupného, pití, jídla (oběda a dvou svačinek) v biokvalitě.
Více na www.skolka-ymca.cz

Rodinné centrum YMCA, Haštalská 21, Praha 1. Od 21. srpna do 1. září pořádá centrum dva týdenní příměstské tábory, letos se ponesou v duchu Letopisů Narnie. Příměstské tábory pro děti od 4 do 12 let stojí 1500 Kč/týden (bez stravy).
Více na www.rodinne-centrum-ymca.cz

Letní tábory YMCA
YMCA pořádá také více než 50 letních táborů pro děti a mládež celé republice, včetně Masarykova tábora YMCA v Soběšíně: ten se bude konat od 9 do 16. července, je pro děti od 7 do 14 let a cena je 3390,- Kč (pro členy YMCA se slevou za 3190,- Kč)
Více na  www.letnitabor.ymca.cz

Víte, že…?
Od vzniku první předchůdkyně dnešních školek v Čechách uplynulo již 185 let? Takzvanou "vzornou opatrovnu" založil v roce 1832 v Praze v Hrádku pod Emauzy Jan Svoboda, průkopník těchto opatroven. Pomocí her, říkanek a zpěvu vštěpoval tříletým až šestiletým dětem nenásilnou formou morální zásady a učil je základům čtení, psaní i němčiny.
Rozdíl mezi mateřskou školkou a mateřským či rodinným centrem je hlavně v tom, že programu takového centra se zúčastňují matky s dětmi i celé rodiny? Rodinné (původně Mateřské) centrum YMCA se později přestěhovalo do Haštalské ulice a v původních prostorách tak uvolnilo místo právě mateřské Školce YMCA.
První Kindergarten v Čechách byla založena roku 1862 v Praze ve Spálené ulici?  Kindergarten byly zakládány českými Němci a pracovalo se v nich s tzv. "dárky", což byly objekty geometrických tvarů (koule, krychle, hranol, kužel, atd.), které se dále dělily na menší části - šlo o první dětské stavebnice sloužící rozvoj myšlenkových operací.
Jako reakce na německé Kindergarten v roce 1869 byla v Čechách založena první mateřská škola v Praze v prostorech kolem kostela sv. Jakuba?  Vznikla z iniciativy Marie Riegrové-Palacké, české filantropky, která poslala dvě české opatrovnice (Marii Mullerovou a Barboru Ledvinkovou) do Francie, aby zde přejaly francouzský koncept předškolních institucí. Tato mateřská škola fungovala převážně na principu charity (na provoz přispělo město Praha a zbytek byl financován pomocí charitativních sbírek). Díky dárcovským příspěvkům mohl být provoz MŠ celodenní, děti si nemusely nosit svačiny, ale bylo jim poskytnuto stravování a nejchudší z nich zde byly i ošaceny.

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Hokej s Patem a Matem

20.04.2024 - 21.04.2024
Praha

První sportovní akce s Patem a Matem bude patřit jednomu z nejoblíbenějších sportů - hokeji. S roztomilou dvojkou…

Butky Park otvírá: Festival plný zá…

20.04.2024 - 20.04.2024
Galerie Butovice

Zapište si do kalendáře butovickou událost roku: v sobotu 20. dubna 2024 zahajuje sezónu multifunkční Butky Park a na…

Stejšn s Barbie uklidí Babu 2024 - …

21.04.2024 - 21.04.2024
Stanice techniků DDM…

V neděli 21. dubna 2024 bude Stanice techniků společně s Barbie a organizací Uklízení je hračka zvelebovat okolí…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete