Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Milevské maškary 2015 aneb Při tom svatém Valentýnu, zažijete velkou psinu!

14.02.2015 Milevsko

V sobotu 14. února 2015 se v Milevsku uskuteční již 153. ročník tradičního masopustního průvodu.Město Milevsko již od roku 1862 ožívá ruchem maškar. Dle historických zdrojů to bývalo vždy o Masopustním úterý, kdy návštěvníci zblízka i zdaleka přicházeli, aby se zúčastnili pestrého maškarního průvodu, který vrcholil na náměstí předvedením maškarních scén. Průvody se vyvinuly ze středověkých…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

V sobotu 14. února 2015 se v Milevsku uskuteční již 153. ročník tradičního masopustního průvodu.

Město Milevsko již od roku 1862 ožívá ruchem maškar. Dle historických zdrojů to bývalo vždy o Masopustním úterý, kdy návštěvníci zblízka i zdaleka přicházeli, aby se zúčastnili pestrého maškarního průvodu, který vrcholil na náměstí předvedením maškarních scén. Průvody se vyvinuly ze středověkých lidových her. Maškarní průvody v nynější podobě se datují od roku 1862, a jsou tedy nejstarší doloženou masopustní tradicí v jižních Čechách. Tradici přerušily pouze obě světové války, poslední přestávka v konání masopustního průvodu byla v 60. letech minulého století. Pořádání maškar bývalo pro účinkující zvláštním vyznamenáním a bylo vyhrazeno enom milevským občanům.

Novodobá historie maškarního průvodu v Milevsku je již spjata s novým maškarním výborem v čele s předsedou Karlem Procházkou. Nový výbor se zasloužil o "uzdravení Milevských maškar" a jeho přičiněním může pokračovat historie této tradice v Milevsku.

V roce 2011 při 149. ročníku Milevských maškar se organizátoři zapsali do České knihy rekordů s největším masopustním průvodem. Zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den toho dne napočítali 629 masek v průvodu.

Při jubilejním 150. ročníku nás přijeli podpořit i bubeníci z partnerského švýcarského města Münchenbuchsee a jejich Guggenmusik byla hitem toho roku. Jejich bubnování a kostýmy byly v průvodu nepřehlédnutelné.

Do průvodu se postupně zapojují i místní spolky nebo školy, takže při letošním ročníku, kdy město Milevsko slavilo své jubileum - 830 let od první písemné zmínky o městě, bylo možné v průvodu vidět nejen zástupce 1. základní školy, Gymnázia Milevsko, taneční skupiny EFK, kapely Fantom, sportovních klubů hokejistů či florbalistů, ale i nepřeberné množství dalších skupin, rodin nebo jedinců nejen z Milevska, ale i z okolních obcí a spolků, kteří spojili své nadšení a v maskách podpořili tuto tradiční obchůzku městem.

Oslavy masopustu v roce 2015 pojali pořadatelé opět jako 3denní akci. Již ve čtvrtek 12. února 2015 proběhne tradiční Zvaní milevských maškar, kde jsou obyvatelé zváni k účasti při sobotním průvodu. Na pátek 13. února připravují pořadatelé společně se sdružením Kovářovská opona Bakusův průvod, který měl svoji premiéru v roce 2014. Milevské maškarní sdružení při něm převzalo od radních symbolickou nadvládu nad městem po dobu konání oslav masopustu.

Sobotní program 14. února opět zahájí tradiční jarmark a vepřové hody na náměstí E. Beneše, kde se již od dopoledních hodin bude konat také bohatý kulturní program. Samotný průvod pak vyjde opět ve 14 hodin od milevského domu kultury tradiční trasou až na náměstí E. Beneše. Celý průvod budou opět snímat kamery, které jej budou přenášet na velkoplošnou obrazovku na náměstí E. Beneše. Po skončení programu na náměstí se akce přesune do Domu kultury v Milevsku, kde je na odpoledne připraven Masopustní rej pro všechny generace. Večer pak bude následovat Masopustní zábava s kapelou Fantom.

Více informací o programu :
Bc. Vít Kratochvíl, ředitel DK Milevsko - tel. 383 809 210, 776 33 88 55
Karel Procházka, předseda Maškarního sdružení - tel. 608 638 757
Více o tradici milevských maškar naleznete na www.milevskemaskary.cz

Mapa

Další akce v okolí

Písecký víkend módy a designu 2024 …

17.05.2024 - 18.05.2024
Kulturní dům a…

Písecký víkend módy a designu je oslavou české módy, udržitelné výroby a poctivého řemesla. Nabídne jedinečnou módní…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete