Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

My Street Films

29.03.2017 - 15.09.2017 Praha

Najděte si cestu k filmu. Stačí poslat nápad.My Street Films vyzývá širokou veřejnost k zaslání svého nápadu na krátký film. V pořadí čtvrtý ročník projektu rozehrává dokumentaristka Rozálie Kohoutová, která byla v letošním roce se snímkem FC Roma nominována na cenu Český lev za nejlepší dokumentární film. Exkluzivně pro My Street Films natočila krátký film Smíchovská výhodná koupě, ve kterém…

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Najděte si cestu k filmu. Stačí poslat nápad.

My Street Films vyzývá širokou veřejnost k zaslání svého nápadu na krátký film. V pořadí čtvrtý ročník projektu rozehrává dokumentaristka Rozálie Kohoutová, která byla v letošním roce se snímkem FC Roma nominována na cenu Český lev za nejlepší dokumentární film. Exkluzivně pro My Street Films natočila krátký film Smíchovská výhodná koupě, ve kterém glosuje kauzu prodeje obřích betonových truhlíků na Praze 5. Internetová filmová mapa na portálu www.mystreetfilms.cz se tak plní příběhy inspirovanými lidmi nebo ulicemi, městy či dalšími místy z bezprostředního okolí tvůrců. V minulosti svůj film na mapu umístili přední čeští dokumentaristé jako Filip Remunda, Bohdan Bláhovec nebo Veronika Lišková a více než dvě stovky amatérských tvůrců z Čech, Slovenska, Polska a Maďarska. Do soutěže se může zapojit kdokoliv, stačí do 20. dubna 2017 poslat krátký námět v rozsahu do 300 slov. Autoři pěti vítězných nápadů natočí film v rámci filmové dílny vedené profesionálními filmaři Violou Ježkovou a Ivem Bystřičanem. Zanechat po sobě stopu na filmové mapě je možné i zasláním vlastního hotového filmu v délce do deseti minut, a to do 15. září 2017.

Režisérka nominovaná na Českého lva glosuje prodej květináčů na Praze 5

My Street Films inovativním způsobem propojuje filmové vzdělávání a občanský život. Každý rok jsou inspirací pro začínající tvůrce přední čeští dokumentaristé, kteří se do projektu zapojují a představují příběhy ze svého okolí.  Rozálie Kohoutová se v krátkém filmu natočeném k příležitosti zahájení letošního ročníku věnuje kauze obřích betonových květináčů. Ty Praha 5 nakoupila za několik milionů a následně dostala za jejich nevhodné umístění pokutu od památkářů. Truhlíky získaly pozornost řady recesistů i médií a zájem okolo nich vyvrcholil ve chvíli, kdy se je radnice Prahy 5 rozhodla nabídnout otevřenou výzvou k prodeji. A právě tomu se dvouminutový film Kohoutové věnuje. "Na Smíchov jsem se znovu přestěhovala v prosinci a na téhle čtvrti mám úplně nejradši to množství absurdních poloh, které Smíchov má. Nejradši jenom tak nasávám energii Anděla, s jeho pivními nonstopy, uhoněnými byznysmeny, nikdy nekončícími frontami tramvají, svědky Jehovovými, cikánskou kapelou, mexickou kapelou, českou kapelou, co hraje na africké bubny, drogovými dealery a drahými obchody a restauracemi. Betonové květináče, které spíš překáží, než cokoliv jiného, k mé oblíbené čtvrti neodmyslitelně patří. Jen se je teď městská čtvrť rozhodla prodat,” říká Rozálie Kohoutová.

Vítěze soutěže námětů povedou při tvorbě vlastního snímku profesionální filmaři
V pořadí čtvrtý ročník soutěže vybízí amatérské tvůrce k zaslání svých nápadů na krátký film. "Autoři nejlepších námětů budou moci své filmy zdarma konzultovat a vyvíjet v rámci filmové dílny, kterou povedou lektoři Viola Ježková a Ivo Bystřičan. Na třech tvůrčích setkáních provedou jednotlivými fázemi filmového natáčení, od teoretického úvodu až po konzultaci hrubého střihu," popisuje vedoucí projektu Diana Tabakov. Další možností, jak po sobě zanechat stopu na filmové mapě, je poslat do 15. září 2017 vlastní hotový film v délce do deseti minut. Vítězné dokumenty budou uvedeny na festivalu MFDF Ji.hlava a získají filmové ceny od společnosti Europe Media Nest a slevu na pronájem filmové techniky.

My Street Films současně přináší také otevřený program pro veřejnost v podobě workshopů a přednášek s tvůrci, jako jsou dokumentarista Jan Gogola ml., hudebník a filmař Petr Marek či slovenský režisér Peter Kerekes a další.

Náměty do 300 slov zasílejte do 20. dubna 2017 na info@mystreetfilms.cz. Více informací o soutěži a dalších aktivitách naleznete na www.mystreetfilms.cz.
Zde je k vidění film Rozálie Kohoutové Smíchovská výhodná koupě: http://mystreetfilms.cz/cs/video/smichovska-vyhodna-koupe

O projektu My Street Films
My Street Films se zrodil v roce 2014 jako projekt internetového dokumentárního portálu DAFilms.cz. Pilotní ročník se zaměřil na pražské ulice, jejichž příběhy a atmosféru zachytily desítky přihlášených filmů, které postavily základy online filmové mapy. Od té doby se My Street Films vydal za hranice Prahy a mapuje také další česká, slovenská, polská a maďarská města. Projektu se účastní přední čeští dokumentaristé, kteří do filmové mapy přispívají svými autorskými snímky, ale zároveň jako lektoři konzultují přihlášené filmové náměty. My Street Films není určen jen filmovým profesionálům a jejich fanouškům – kdokoli může na online filmovou mapu přihlásit svůj krátký snímek do 10 minut, filmy přihlášené do 15. září 2017 jsou zařazeny do hlavní soutěže. V průběhu roku zároveň pořadatelé organizují řadu otevřených seminářů v Praze a v Brně, kde přední filmoví tvůrci představují svůj přístup k natáčení a vlastní tvorbě.

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Velká a Malá Amerika autobusem 2024…

21.04.2024 - 21.04.2024
Smíchovské nádraží

Prozkoumejte s námi vápencové lomy kousek za Prahou. Podíváme se k zatopenému lomu a projdeme podzemní štolou.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete