Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Oslavy osvobození v Českém Krumlově

05.05.2017 - 06.05.2017 Český Krumlov

5. - 6. května 2017 proběhnou v Českém Krumlově oslavy konce druhé světové války. Hlavním lákadlem letošních oslav bude maketa letounu Supermarine Spitfire Mk.IXc v reálné velikosti, které bude k vidění na náměstí Svornosti.Oslavy začnou již v pátek 5. května od 10.00 hodin v kině Luna, kde bude pro žáky a studenty místních škol připravena přednáška na téma "Českoslovenští letci ve druhé světové…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Český Krumlov
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Český Krumlov
Obec
Český Krumlov

Fotogalerie k článku

5. - 6. května 2017 proběhnou v Českém Krumlově oslavy konce druhé světové války. Hlavním lákadlem letošních oslav bude maketa letounu Supermarine Spitfire Mk.IXc v reálné velikosti, které bude k vidění na náměstí Svornosti.

Oslavy začnou již v pátek 5. května od 10.00 hodin v kině Luna, kde bude pro žáky a studenty místních škol připravena přednáška na téma "Českoslovenští letci ve druhé světové válce". K vidění zde budou také dobové artefakty a fotografie.

V  sobotu 6. května v 11.00 hod. si na náměstí Svornosti připomeneme pietním aktem oběti a hrdiny druhé světové války. V podání pěveckého sboru Bellaria zazní státní hymny ČR a USA a za přítomnosti představitelů města a významných hostů budou položeny květiny k pamětním deskám vojáků 26. pěší divize armády USA a Československých válečných letců z  českokrumlovského regionu. Součástí aktu bude předání slavnostního praporu, který město Český Krumlov věnuje Zásahové jednotce Policie České republiky. Ve 14.00 hod. vypukne v areálu za bazénem u Chvalšinské ulice bitva o Český Krumlov za účasti pěchoty a dobových vozidel a zbraní.

Od  soboty 6. května bude ve  foyer Městského divadla k  vidění výstava "František Mach: Konec II. světové války ve  Velešíně". Výstava organizovaná Fotoklubem Český Krumlov představí zapomenuté fotografie setkání Rudé a Americké armády na demarkační čáře ve Velešíně v roce 1945. Většina fotografií z unikátních skleněných negativů rodinné sbírky po zaniklém fotoateliéru Františka Macha spatří světlo světa po 72 letech. Skupinové fotografie a portréty vojáků, kteří prošli s frontou půl Evropy, dojmou a překvapí svou autenticitou. Takto ucelená sbírka jako celek bude představena poprvé. Fotografie jako další střípek mozaiky regionálních událostí umožňují rozšířit pohled na historické události. Negativy digitalizovali František Šrámek a Ladislav Pouzar. Výstava potrvá do 5. 6. 2017.

 

Těšíme se na vás!

   

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 23. duben

Dnes má svátek Vojtěch

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete