Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Pečky: Mezinárodní výstava železničních modelů a kolejišť

04.09.2015 - 06.09.2015 Pečky

Pečky: Mezinárodní výstava železničních modelů a kolejišťU příležitosti 170.výročí trati Olomouc-Praha a 45.výročí Klubu železničních modelářů KolínČas letí jako voda, technika se stále modernizuje. Nejeden z nás se snaží čas a vývoj techniky zachytit na fotografiích a nebo dokonce ve formě zmenšených modelů, a to buď umístěných pouze do vitríny a nebo modelů plně funkčních.V naší zemi je několik…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Pečky: Mezinárodní výstava železničních modelů a kolejišť

U příležitosti 170.výročí trati Olomouc-Praha a 45.výročí Klubu železničních modelářů Kolín

Čas letí jako voda, technika se stále modernizuje. Nejeden z nás se snaží čas a vývoj techniky zachytit na fotografiích a nebo dokonce ve formě zmenšených modelů, a to buď umístěných pouze do vitríny a nebo modelů plně funkčních.

V naší zemi je několik málo míst, kde se nedaleko vedle sebe potkává svět skutečné i modelové železnice. Jedním takovým místem je městečko Pečky. A jste-li z daleka, tak Pečky leží na trati Praha – Kolín. A právě u nás jsme pro Vás připravili bohatou výstavu modelů mašinek, vagónků, krajinek a celých modelových kolejišť. Proto vezměte své děti a nejbližší, kamarády a nebo známé, dobrou náladu a přijďte si s námi hrát a nebo se pouze podívat na to, co my, malí i dospělí "kluci", děláme. A tentokrát k nám zavítali se svými modely i kamarádi z Německa, Slovenska a Ruska.

Ve dvou výrobních halách a několika místnostech bývalé továrny, na ploše téměř 2500 m2 jsme pro vás připravili několik desítek provozních modelů kolejišť a mnoho vitrín s dalšími modely a železniční tématikou.

Můžete obdivovat miniaturní vlaky v měřítku "T", které se pohybují po kolejích, které jsou od sebe vzdálené pouhé 3mm (!!!) a lokomotiva je dlouhá asi 5cm. Uvidíte ostatní měřítka Z, N, TT, H0 i modely zahradních železnic. U nás uvidíte i funkční modely tzv. "zubaček". Po kolejištích se modelovou krajinou plnou kopců, tunelů,  mostů, domků a strání porostlých trávou, vinohrady či hustými lesy prohání často ozvučené vlaky osobní i nákladní, tažené moderními elektrickými či motorovými lokomotivami a nebo nostalgickými modely parních lokomotiv. Nechybí ani moderní jednotky jako Pendolino nebo RailJet. Mnoho modelů je vyráběných ručně.

Aby dojem z kolejišť byl co nejvíce věrný s okolním životem, jsou na kolejištích desítky figurek lidí a zvířat, u domů stojí nebo dokonce i jezdí osobní a nákladní auta, traktory a autobusy. Technika postupuje vpřed, a tak většina světel a lamp opravdu svítí, figurky se pohybují, motorové lokomotivy vydávají zvuky motorů a parní lokomotivy opravdu "supí". V některých strojích je na pozici strojvedoucího umístěna kamera, takže můžete pohled z kabiny stroje po celou dobu jízdy po trati sledovat na monitorech nad kolejištěm.

Součástí výstavy bude i prodejní část modelů a suvenýrů se železniční tématikou, workshopy.

Nedílnou součástí výstavy je občerstvení "Fousatého výpravčího", který nabízí párky v rohlíku, klobásky, hranolky, pivo či limo, kávu nebo čaj a najde se i něco ostřejšího.

 

Chcete si s námi hrát?

Potom k nám přijďte nebo přijeďte v:

Pátek                    4.září 2015          9:00 – 17:00

Sobotu                 5.září 2015          9:00 – 17:00

Neděli                  6.září 2015          9:00 – 15:00

 

Výstava se koná v areálu bývalé továrny, ul. Žerotínova 281, Pečky

(z nádraží cca 5minut pěšky, pro přijíždějící budou po Pečkách umístěny naváděcí směrové tabule)

Na setkání se těší modeláři ze SŽM Pečky a KŽM Kolín.

(více informací na www.szmpecky.webnode.cz)

Mapa

Další akce v okolí

Kávový a čokoládový festival Kolín …

17.05.2024 - 18.05.2024
Městský společenský dům…

Festival kávy a čokolády je oslavou všeho, co souvisí s kávou a čokoládou… a ještě něco navíc! Zážitkové degustace ,…

Jarmark Kouřim 2024

19.05.2024 - 19.05.2024
Mírové náměstí

Tradiční autorský jarmark, ukázky řemesel, aktivity pro děti, živá hudba, občerstvení.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete