Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Národní zemědělské muzeum Praha

19.09.2017 - 31.12.2017 Praha

Od 19. září bude v Národním zemědělském muzeu otevřena nová výstava, kterou připravili BoysPlayNice, Kloboucká lesní, s. r. o., a Mjölk architekti.Laboratoř, Velkoškolka, Temná komora a Bílá kostka, Showroom, Kabinet kuriozit nebo Kostel. Tak se jmenuje sedm výstavních objektů, z nichž každý vytváří jedinečné místo pro zážitek z fotografických obrazů.Fotografie sledují jednotlivé činnosti –…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Národní zemědělské muzeum Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Od 19. září bude v Národním zemědělském muzeu otevřena nová výstava, kterou připravili BoysPlayNice, Kloboucká lesní, s. r. o., a Mjölk architekti.

Laboratoř, Velkoškolka, Temná komora a Bílá kostka, Showroom, Kabinet kuriozit nebo Kostel. Tak se jmenuje sedm výstavních objektů, z nichž každý vytváří jedinečné místo pro zážitek z fotografických obrazů.

Fotografie sledují jednotlivé činnosti – témata lesního hospodářství. Jejich posláním není vyčerpávající popis hospodaření s lesem. Fotografie sice zachycují zásadní momenty lesní výroby, těžby a primárního zpracování dřeva, odkazují však k obecné otázce vztahu člověka a lesa. Výstava chápe člověka se svou kulturou jako součást přírodního celku, jako hospodáře. Upozorňuje na kulturní – hospodářský charakter většiny lesů, které známe z našeho prostředí.

Procházka krajinou hospodářského lesa začíná v objektu zvaném Laboratoř. Nacházíme se u počátků cyklu lesa obhospodařovaného člověkem. Fotografie, podobající se vědeckému zkoumání přírody, sledují různé druhy kořenových systémů sazenic. Ruce, které drží sazenici budoucího stromu, odkazují na význam lidské práce a individuálního přístupu. Protipólem těchto obrazů jsou fotografie dřeva ze stromu napadeného kůrovcem. Sazenice pěstované ve školce nahradí stromy padlé při nucené těžbě.

Pravidelné záhony sazenic v dalším objektu Velkoškolky tematizují mechanizaci lesní výroby, roli stroje jako pomocníka řízeného zkušeností člověka.

V černém objektu zvaném Temná komora se divák setká s jediným zdrojem osvětlení – nočními fotografiemi strojů, které jsou na obrazech jako mechaničtí tvorové zachyceni fotopastí.

Temná komora na čtvercovém půdorysu sousedí s galerií, zvanou White Cube čili Bílá kostka, jak je přezdíváno moderním galeriím umění. Velkorysý prostor galerie hostí téma těžby. Fotografie velkých formátů zachycují pád stromu a okamžik těsně po jeho dopadu na zem. Moment zániku stromu je stavěn na roveň krásy konce, který je zároveň příslibem nového počátku.

Přerod stromu v materiál dřeva je zastoupen v objektu Showroom.

Cyklus lesa se tak zdá být u konce.

Poslední dva objekty expozice připomínají svébytným způsobem péči o les, která souvisí s pěstební činností.

V Kabinetu kuriozit nalezneme typologickou " sbírku" stromečků natřených barvou proti okusu, které jsou vystavěny v dřevěných rámečcích jako zvláštnosti – kuriozity nalezené v lesní krajině.

Nezávisle na ostatních budovách stojí ve výstavním sále Kostel. Tématem jeho "výzdoby" je pálení klesti. Čtrnáct zastavení křížové cesty vede k hlavnímu, jakoby oltářnímu obrazu se stafáží lidí zahalených dýmem. Kouř je zde symbolem očisty. 

Kromě výstavních objektů jsou součástí expozice také designově upravené kmeny stromů, sloužící pro odpočinek i řádění. Pro ty, kteří se chtějí zapojit do výstavy Dělat les, čeká hromada stavebního materiálu v podobě dřevěných kostek.

Otevírací doba a vstupné

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Křivoklátský rychlík na velikonoční…

30.03.2024 - 30.03.2024
Železniční stanice

Historický motorový vlak na královský hrad Křivoklát. Tradiční velikonoční program. Speciální prohlídky. Muzeum českých…

Velikonoční víkend v Mandarin Orien…

30.03.2024 - 31.03.2024
Praha

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě tradičních velikonočních…

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete