Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Přímé přenosy z Metropolitní opery

11.03.2017 - 25.03.2017 Jablonec nad Nisou

UHRANČIVÁ KURTIZÁNA JONČEVA V LA TRAVIATĚ A LEVINEHO NEJMILEJŠÍ MOZART V BŘEZNOVÝCH PŘENOSECH METLA TRAVIATA | Giuseppe Verdi | sobota 11.3. od 18.45 v kině RadniceIDOMENEO | Wolfgang Amadeus Mozart | sobota 25.3. od 18.45 v kině RadniceJen jedno vyčítají New York Times poslednímu nastudováni Verdiho opery La traviata: že s koncem sezóny definitivně zmizí z pódia Metropolitní opery. Ještě předtím…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

UHRANČIVÁ KURTIZÁNA JONČEVA V LA TRAVIATĚ A LEVINEHO NEJMILEJŠÍ MOZART V BŘEZNOVÝCH PŘENOSECH MET

LA TRAVIATA | Giuseppe Verdi | sobota 11.3. od 18.45 v kině Radnice

IDOMENEO | Wolfgang Amadeus Mozart | sobota 25.3. od 18.45 v kině Radnice

Jen jedno vyčítají New York Times poslednímu nastudováni Verdiho opery La traviata: že s koncem sezóny definitivně zmizí z pódia Metropolitní opery. Ještě předtím však mohou američtí diváci zhlédnout jednu z jeho 14 repríz. Čeští milovníci opery budou mít tuto příležitost, spolu s dalšími diváky na celém světě, už tuto sobotu 11. března. Čeká je monumentální scéna plná kontrastů a barevné symboliky, modernizované pojetí nestárnoucího tématu lásky, touhy a nástrah, a především dechberoucí pěvecké výkony sólistů v čele s bulharskou sopranistkou Sonjou Jončevou. Hned o dva týdny později,v sobotu 25. března diváci přenosů budou moci obdivovat výkon tenoristy Matthewa Polenzaniho coby krétského krále Idomenea ve stejnojmenné Mozartově opeře, která se v březnu po letech vrací na jeviště Met.

Diva, která míří stále výš
Sonja Jončeva se zhostila ústředního partu kurtizány Violetty – a je to už několikátá sezóna Met, během které se kritici nemohou nabažit jejího výkonu. Loni a předloni sklízela vavříny jako Violetta i coby Desdemona ve Verdiho Otellovi, a sám Plácido Domingo jí předvídal zářnou budoucnost na prknech největších operních domů. Ve spojitosti s jejím výkonem v Traviatě píše kritika o "ryzím a přitom podmanivém" hlasu, jehož výraz je "nebývale upřímný" a neopomene zdůraznit, že je mu zároveň vlastní i přirozená lehkost a bravura.

Mladá pěvkyně navíc poutá pozornost i výraznou krásou, jíž scénograf a kostýmní návrhář Wolfgang Gussman rád nechává v průběhu představení vyniknout v rudé róbě. Také zbytek scény je laděn tak, aby barevně kontrastoval s ústřední postavou. Jevišti dominují minimalistické bílé a černé plochy, kostýmní uniformita mužských postav symbolizuje hegemonii zkostnatělého řádu drtícího postupně slábnoucí ženu. Nad vším se jako připomínka neúprosného běhu života a ubíhajícího času vyjímají obří hodiny.

Teaser k nové inscenaci La traviaty: https://www.youtube.com/watch?v=T2XDs_dSb6M

Režii si vzal na starost Willy Decker, tvůrce, který má s Traviatou bohaté zkušenosti. Představení vychází z jeho předchozích, mimořádně úspěšných inscenací téže opery, v nichž se zaskvěly operní stálice formátu Anny Netrebko či Rolanda Villazóna.

V rolích Alfreda a Giorgia Germontových budou Sonje Jončevě sekundovat Michael Fabiano a Thomas Hampson, v alternaci s Georgem Peteanem, debutujícím Attalou Ayanem a Plácidem Domingem, jenž zpívá part v rámci svého nového barytonového repertoáru.

Dosavadní kritiky vyzdvihují výkon Michaela Fabiana: amerického tenoristy, který se v letošní sezóně Met představil už jako Rodolfo v Pucciniho Bohémě. Jeho Alfreda označil NY Observer za postavu s tak silným vnitřním nábojem, že z ní jde nefalšovaný strach, a natolik obsedantní, že působí "téměř jako stalker".  

Verdiho tragédii, o níž je všeobecně známo, že vznikla na motivy slavného románu Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi, diriguje Ital Nicola Luisotti, který v Metropolitní debutoval v roce 2006 s Pucciniho Toscou. La traviata je v Met jednou z nejdéle a nejčastěji uváděných oper: premiéru zde měla už v roce 1883 a v letošní sezóně se dočká už tisící reprízy.

Nejmilejší opera Mozarta i Levineho
Po více než deseti letech přivítá newyorská první scéna znovu inscenaci, jejíž historie sahá až do 80. let minulého století. V roce 1982 napsala dobová kritika, že slovutný znalec Mozarta, dirigent James Levine, který bude orchestr řídit i letos, "nepochybně zamýšlel přiřknout Idomeneovi modernější operní závěr". Za tím účelem Levine například vyňal Idamanteho árii "No la morte" a rozšířil závěrečnou baletní sekvenci. Přímý přenos se 25. března ponese ve víceméně podobném duchu, v jakém vznikla původní režie renomovaného francouzského tvůrce Jeana-Pierra Ponnelleho; představení zachovalo v nezměněné podobě scénu i kostýmy.   

Oproti předchozím letům však doznalo změny obsazení. V Idomeneovi se v Met už dříve zaskvěly mnohé hvězdy operního nebe od Ileany Cotruba? po Luciana Pavarottiho, a i letos padla volba na osvědčené pěvce. V titulní roli krétského krále Idomenea se objeví americký tenorista Matthew Polenzani, jehož diváci přenosů mohli nedávno vidět jako průvodce přenosem Rusalky a na kterého se v sezóně mohou těšit také v Růžovém kavalírovi. V kalhotkové roli jeho urozeného syna Idamanteho se představí britská sopranistka Alice Coote.

Teaser k opeře Idomeneo: https://www.youtube.com/watch?v=gpryGsEVf08

Dvojici hlavních ženských rolí obsadily sopranistka Elza van den Heever jako Elektra a mladičká Nadine Sierra jako Ilia. Obě divy za sebou mají role v bezpočtu předních děl světové operní literatury od Normy po Dona Giovanniho, obě se v posledních sezónách objevovaly také v produkcích Metropolitní opery.
Opera na motivy antické pověsti odehrávající se v období po trojské válce stála podle tvrzení Constanzy Mozart nejblíže i srdci samotného skladatele. "Měl nádherné vzpomínky na okolnosti a dobu, kdy vznikala," tvrdila údajně po manželově smrti o díle, které Mozart složil ve věku pouhých 24 let.
Také sólistka Nadine Sierra se v jednom z rozhovorů svěřila, že Idomeneo je blízký nejen jí, ale také dirigentu Jamesi Levinemu, s nímž spolupracuje vůbec poprvé. "Idomeneo je jeho nejoblíbenější Mozartova opera," uvedla. "Takže jistě chápete, že neprožívám vůbec žádný stres," uzavřela se smíchem.

PROGRAM SEZÓNY 2016/2017

Sobota, 8. října 2016
Richard Wagner: Tristan und Isolde (Tristan a Isolda) - nová inscenace
Rattle / Treliński
Stemme, Gubanova, Skelton, Nikitin, Pape

Sobota, 22. října 2016
Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni
Luisi / Grandage
Gerzmava, Byström, Malfi, Appleby, Keenlyside, Plachetka, Rose, Kwangchul


Sobota, 10. prosince 2016
Kaija Saariaho: L’Amour de Loin (Láska zdaleka) – MET premiéra
Mälkki / Lepage
Phillips, Mumford, Owens

Sobota, 7. ledna 2017
Giuseppe Verdi: Nabucco
Levine / Moshinsky
Monastyrska, Barton, Thomas, Domingo, Beloselskij
Sobota, 21. ledna 2017
Charles Gounod: Roméo et Juliette (Romeo a Julie) – nová inscenace
Noseda / Sher
Damrau, Grigolo, Madore, Petrenko

Sobota, 25. února 2017
Antonín Dvořák: Rusalka – nová inscenace
Elder / Zimmerman
Opolais, Dalayman, Barton, Jovanovich, Owens

Sobota, 11. března 2017
Giuseppe Verdi: La traviata
Luisotti / Decker
Jončeva, Fabiano, Hampson

Sobota, 25. března 2017
Wolfgang Amadeus Mozart: Idomeneo
Levine / Ponnelle
van den Heever, Sierra, Coote, Polenzani, Opie

Sobota, 22. dubna 2017
Petr Iljič Čajkovskij: Evžen Oněgin
Ticciati / Warner
Netrebko, Maximova, Dolgov, Mattei, Kocán

Sobota, 13. května 2017
Richard Strauss: Der Rosenkavalier (Růžový kavalír) – nová inscenace
Levine / Carsen
Fleming, Garanča, Morley, Polenzani, Brück, Groissböck

Pozn.: Změna obsazení vyhrazena.

The Met: Live in HD - o projektu
Přenosy The Met: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy "The Met: Live in HD" začaly v České republice fungovat v prosinci roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 19 miliónů vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.

The Met: Live in HD online
Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz.
Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program Aerofilms přenosů do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz.
Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na facebookový profil Aerofilms | Víc než film:  https://www.facebook.com/vicnezfilm

Mapa

Další akce v okolí

Závody na Kamenici odstartují letoš…

20.04.2024 - 21.04.2024
Plavy

O víkendu 20. – 21. dubna startují na Tanvaldské Kamenici v podhůří Jizerských hor první letošní závody v raftingu. Na…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete