Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Proměny hvězdárny Teplice - Nákupní centrum Fontána Teplice

01.10.2017 - 01.11.2017 Teplice

Po celý říjen se můžete přijít do NC Fontána Teplice podívat na ojedinělou výstavu o proměnách teplické hvězdárny. Součástí výstavy bude několik desítek fotografií, které proměny mapují, chybět nebudou ani dalekohledy a další unikátní předměty.Na své si přijdou i milovníci raket. "Jsme rádi, že jsme se domluvili na výstavě modelů s Raketomodelářským klubem z Krupky, který přiváží modely raket,…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Nákupní centrum Fontána Teplice
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Teplice
Obec
Teplice

Fotogalerie k článku

Po celý říjen se můžete přijít do NC Fontána Teplice podívat na ojedinělou výstavu o proměnách teplické hvězdárny. Součástí výstavy bude několik desítek fotografií, které proměny mapují, chybět nebudou ani dalekohledy a další unikátní předměty.

Na své si přijdou i milovníci raket. "Jsme rádi, že jsme se domluvili na výstavě modelů s Raketomodelářským klubem z Krupky, který přiváží modely raket, některé z nich dosahují i výšky dvou metrů," říká za NC Fontána Teplice Karel Schön. Výstava "Proměny teplické hvězdárny" Vám na 16 panelích představí v mnoha případech zcela exkluzivní fotografie. "Ukážeme Vám Písešný vrch z období prvohor a druhohor, chybět nebudou historické pohlednice, které ukáží hvězdárnu a později postavené planetárium z různých období existence těchto zařízení. Nechybí ani fotografie skalního jezírka, které bylo ještě v 70. letech minulého století využíváno jako přírodní koupaliště," říká Schön.

Velká část výstavy bude věnována samotnému budování hvězdárny. Málokdo si dnes již pamatuje, že výstavba hvězdárny probíhala v rámci tzv. akce Z. Nemohou chybět také fotografie, které mapují dopravu kopule na hvězdárnu z teplických strojíren Tesas. "Kvůli obtížnosti dopravy ji bylo nutno rozdělit na dvě poloviny, což mělo řadu let poté neblahý vliv na její funkčnost," říká ředitel teplické hvězdárny Zdeněk Moravec. Výstava se bude věnovat jak původnímu, tak i současnému vybavení. "Zapomenout ale nemůžeme ani na mostecké planetariuzm a a samozřejmě naše teplické. Planetárium bylo v Teplicích otevřeno v roce 1995. Nachází se v sousedství školy v Koperníkově ulici a pomocí přístroje ZKP-2 a doprovodných technologií seznamuje návštěvníky s aktuálním děním na obloze a s novými poznatky z astronomie. Přednášky v planetáriu vhodně doplňují školní výuku na základních i středních školách," dodává Moravec. "Více už však neprozradíme, přijďte se sami podívat, co vše zajímavého se ve hvězdárně stalo a také se dozvíte vše o aktuálních proměnách teplické hvězdárny. V roce 2018 se návštěvníci dočkají zcela nových prostor. V červenci 2017 byla díky podpoře zřizovatele, kterým je Ústecký kraj, zahájena největší přestavba hvězdárny za dobu její existence. Byla odstraněna celá hlavní budova spojující obě kopule. Rovněž ochozy kopulí projdou zásadní přestavbou. Výrazně se zvětší půdorys a celkový objem budovy, silueta nové hvězdárny však zůstane podobná své předchůdkyni, neboť obě kopule budou zachovány a budou stále hvězdárně dominovat.

Součástí výstavu bude i expozice Raketomodelářského ddílu Krupka. "V našem klubu se po celá léta pracuje s mládeží. Mezi první žáky pod vedením Rudolfa Zycha a Josefa Jireše patřili dnešní reprezentanti ČR v raketovém modelářství – Zdeněk Kolář, Bedřich Pavka a Pavel Broný. Během čtyřicetipěti let získali žáci a dospělí nesčetně titulů okresních a krajských přeborníků, vybojovali tituly Mistrů ČSR, ČSSR, ČSFR, ale největších úspěchů dosahují od vzniku samostatné České republiky. V našem klubu máme nyní držitele titulů Mistr ČR, absolutní mistr ČR, ale i Mistry Evropy a světa v raketovém modelářství v seniorech i v juniorech," říká za krupksé raketomodeláře Bedřich Pavka.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete