Statistika našeho portálu

  • 102 241 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

První adventní víkend - Jindřichův Hradec

02.12.2017 - 03.12.2017 Jindřichův Hradec

Nad festivalem betlémů v J. Hradci opět roztáhne ochranná křídla unikátní andělDruhý ročník přehlídky Jindřichohradecké JINoHRÁtky aneb Dejte děti do jeslí představí první adventní víkend práci 14 betlemářů z celé České republiky i ze Slovenska. A nad jediným festivalem betlémů v ČR opět roztáhne ochranná křídla unikátní anděl. Ozdobí fontánu na Masarykově náměstí v Jindřichově Hradci.…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Nad festivalem betlémů v J. Hradci opět roztáhne ochranná křídla unikátní anděl

Druhý ročník přehlídky Jindřichohradecké JINoHRÁtky aneb Dejte děti do jeslí představí první adventní víkend práci 14 betlemářů z celé České republiky i ze Slovenska. A nad jediným festivalem betlémů v ČR opět roztáhne ochranná křídla unikátní anděl. Ozdobí fontánu na Masarykově náměstí v Jindřichově Hradci. Dvoumetrovou sochu vytištěnou na 3D tiskárně navíc rozpohybuje jednoduchý mechanismus po vzoru Krýzových jesliček. Po zatočení klikou zamává tříbarevná plastika svými průsvitnými křídly.

Při JINoHRÁtkách 2. a 3. prosince také vznikne další socha do velkého betlému z dřevěných soch životní velikosti. "Řezbář Roman Galek v prostorách muzea intenzivně pracuje na soše Panenky Marie s Ježíškem," přiblížila etnografka Muzea Jindřichohradecka Alexandra Zvonařová. Připojí se tak ke svatému Josefovi a pasáčkovi, které tvůrci vyřezali před rokem. Na Staré radnici mohou návštěvníci nahlédnout pod pokličku i drobnějším tvůrcům a zjistí, jak se vyrábí jesličky nejen dřevěné, ale také například textilní či krajkové. Jeden z řezbářů vytvoří před očima zájemců také dřevěné formy na perníkový betlém.

Po loňském PETAndělovi, na jehož stavbu sbíraly lahve děti ze 13 škol, letos ozdobí advent v Jindřichově Hradci nebeský posel vyrobený ze stovky dílků vytištěných na 3D tiskárně. Slavnostně se rozzáří v sobotu 2. prosince v 17:00 za hudebního doprovodu sboru Nova Domus. "Bude to opět anděl ekologický, protože tiskneme z recyklátu. A bude to anděl zcela jistě rekordní - tak velkou sochu z takového materiálu a tímto způsobem ještě nikdy nikdo netiskl," vysvětlila architektka Kateřina Nováková ze skupiny PETMAT, z. ú., která jedinečnou skulpturu – PETSculpt - vytváří. Dodala, že budou usilovat i o zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

V kostele sv. Jana Křtitele si mohou návštěvníci prohlédnout tradiční výstavu řezeb a betlémů, která letos představí jihočeského řezbáře Jiří Bürgera. Ten se zabývá především většími objekty se silným duchovním poselstvím. Výstavu zahájí vernisáž v sobotu 2. a potrvá do 30. prosince.

Celý střed města znovu ožije festivalovou hrou, která propojí všechny kulturní subjekty ve městě. Řada úkolů čeká malé i velké v obou budovách Muzea Jindřichohradecka ve Štítného ulici i na Balbínově náměstí, v Domě gobelínů, infocentru, na Staré radnici či v Muzeu fotografie a MOM. Na závěr celé trasy dostanou děti drobnou odměnu a dospělí grog.

Školy z Jindřichohradecka budou také soutěžit O nejkrásnější betlém a jejich výrobky vystaví muzeum v křížové chodbě bývalého kláštera minoritů ve Štítného ulici. K vidění budou až do 30. prosince. Celý festival doplní i doprovodný program, adventní dílny a malý řemeslný trh, kde mohou návštěvníci ochutnat rozličné dobroty, nebo potěšit své blízké malým dárkem. Přehlídku pak zakončí slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. duben

Dnes má svátek Jaroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete