Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Ostravské muzeum

26.09.2017 - 03.12.2017 Ostrava

Národní muzeum otevírá v Ostravě novou výstavu představující populární sport ragby.Národní muzeum ve spolupráci s Ostravským muzeem otevírá 26. září 2017, nejenom pro fanoušky ragby, novou putovní výstavu "Ragby. Hra síly, odvahy a bojovnosti". Jak samotný název napovídá, výstava seznamuje s historií sportu ragby, s jeho hlavní myšlenkou i pravidly. Návštěvníci Ostravského muzea budou mít možnost…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Ostravské muzeum
Oblast
Moravskoslezsko
Kraj
Moravskoslezský kraj
Okres
Ostrava - město
Obec
Ostrava

Fotogalerie k článku

Národní muzeum otevírá v Ostravě novou výstavu představující populární sport ragby.

Národní muzeum ve spolupráci s Ostravským muzeem otevírá 26. září 2017, nejenom pro fanoušky ragby, novou putovní výstavu "Ragby. Hra síly, odvahy a bojovnosti". Jak samotný název napovídá, výstava seznamuje s historií sportu ragby, s jeho hlavní myšlenkou i pravidly. Návštěvníci Ostravského muzea budou mít možnost prohlédnout si jedinečné předměty ze sportovních sbírek Národního muzea – dobovou výstroj a výzbroj ragbisty, cenné klubové předměty, plakáty a historické fotografie. Výstava také připomíná Ragbyový oddíl TJ Sokol Mariánské Hory, Ostrava, který letos slaví 70 let od svého založení. Výstava potrvá do 3. prosince 2017. Vstupné je v ceně běžného vstupného do muzea.

Výstava "Ragby. Hra síly, odvahy a bojovnosti" představuje historii sportu ragby od jeho vzniku až po současnost. Návštěvníci Ostravského muzea se dozvědí, jak ragby vzniklo i informace o zakladateli tohoto sportu, kterým byl Angličan William Webb Ellis.

Výstava prezentuje sbírkové předměty Národního muzea, ale i osobní předměty od známých československých hráčů a pamětníků, např. extraligové poháry – Pohár Antonína Frydrycha a Trofej Mistrů republiky.

"Rozhodli jsme se představit bohaté sportovní sbírky Národního muzea i mimopražským návštěvníkům vzdálenějších koutů naší republiky. Putovní výstavu, která prezentuje populární sport, si mohou nyní prohlédnout v Ostravském muzeu. Mezi nejcennější vystavené předměty patří unikátní výšivka z 2. poloviny 19. století zobrazující první zápas v ragby," říká hlavní autorka výstavy Šárka Rámišová.

Návštěvníci výstavy se seznámí i s osobností Ondřeje Sekory – propagátora českého ragby. Přeložil pravidla této hry z francouzštiny a také vytvořil nové české termíny pro jednotlivé pozice v ragbyovém mužstvu, které se zachovaly dodnes. Originál těchto pravidel z roku 1926 si zájemci nyní mohou výjimečně v Ostravském muzeu prohlédnout.

Ačkoliv Sekora nikdy aktivně ragby nehrál, založil a trénoval historicky první kluby na našem území. Do roku 1935 tak u nás vzniklo mnoho klubů, které se účastnily mezinárodních soutěží. Svou činnost musely přerušit z důvodu hospodářské krize a válečného období v letech 1935–1944. V roce 1944 se pak začal tento sport znovu obnovovat a vznikaly nové kluby.

V současnosti je ragby oblíbené nejenom u mužů, ale vznikají také ženské týmy a smíšená družstva hráčů na vozíčku. Tento sport se hraje na trávníku, ale dokonce i na písku a sněhu. Hra se těší zájmu i u starší generace, která má při klubech svoje Old boys týmy, o jejichž zajímavé historii výstava také informuje.

Ostravské muzeum

je otevřeno ve dnech pondělí – pátek od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 13 hodin a v neděli od 13 do 17 hodin.

Vstupné na výstavu je v ceně běžného vstupného.

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

 

Mapa

Další akce v okolí

Čarodějnice na Slezskoostravském hr…

27.04.2024 - 27.04.2024
Slezskoostravský hrad

Oblíbené čarodějnice se po několikaleté pauze vrací na Slezskoostravský hrad.

Majáles Ostrava 2024

17.05.2024 - 17.05.2024
Slezskoostravský hrad

Už 28. ročník tradičního Majálesu Ostrava pořádaného studenty. Můžeš se těšit na úžasnou atmosféru, kterou si budeš…

R4 Alexandra Dovgan 2023 - Ostrava

22.04.2024 - 22.04.2024
Kino Vesmír

Poprvé v České republice se představí právě v Ostravě se svým recitálem mladá šestnáctiletá pianistka Alexandra Dovgan.…

B4 Závěrečný koncert 70. sezóny 202…

02.05.2024 - 02.05.2024
Kino Vesmír

Brahmsův Druhý klavírní koncert a Dvořákův Zlatý kolovrat v programu závěrečného koncertu JFO, kterou naposledy jako…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete