Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Archeopark Prášily

25.10.2014 Prášily

Přijměte pozvání na oslavu keltského nového roku, plného hudby, zajímavostí ze života Keltů a ukázek tradičních řemesel. Neváhejte a pojďte s námi do dvou archeoparcích v Prášilech a Letovicích, máte se na co těšit. Spolek Keltoi chce navíc návštěvníkům ukázat, co dělali Keltové v nejvýznamnějším keltském svátku vůbec, jenže pro svou realizaci potřebuje Vás! Ano, jste to právě Vy, čtenáři, kteří…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Archeopark Prášily
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Klatovy
Obec
Prášily

Fotogalerie k článku

Přijměte pozvání na oslavu keltského nového roku, plného hudby, zajímavostí ze života Keltů a ukázek tradičních řemesel. Neváhejte a pojďte s námi do dvou archeoparcích v Prášilech a Letovicích, máte se na co těšit. Spolek Keltoi chce navíc návštěvníkům ukázat, co dělali Keltové v nejvýznamnějším keltském svátku vůbec, jenže pro svou realizaci potřebuje Vás! Ano, jste to právě Vy, čtenáři, kteří mohou uskutečnit tuto jedinečnou akci.

Z močálů bzučí hejna komárů, prakticky celou zemi pokrývají souvislé pralesy, ve kterých se běžně vyskytují největší spásači vegetace nelesních společenstev a otevřených lesů, zubři, divocí koně a pratuři. Jen sem tam lze zpozorovat kouř stoupající k obloze z opevněných hradišť. Vítejte ve 4. století př. n. l., v době, kdy do Čech přichází Keltové, velmi svébytný a tajemný národ obestřený aurou záhad a legend.

V archeoparku Prášily a Isarno Letovice půjdeme po stopách našich předků – na našem území žil např. keltský kmen Bójů, podle kterých je země nazývána Boiohemum (Bohemia), nebo na Moravě žijící Volkové – Tektoságové, kteří jsou jako velmi bojovný kmen zmiňováni i samotným Caesarem. Keltové, tito naši dávní předkové, jsou ztělesněním dobrodružství, bojovnosti, odvahy, vrtkavosti, požitkářství, ale i zdatných řemeslníků, úspěšných obchodníků, umělecky cítících a vzdělaných lidí.

Občanské sdružení Keltoi – jehož posláním je rozvíjet kulturní dědictví předků, se zájmem zejména o keltskou kulturu a společnou keltskou minulost Evropy – na webových stránkách crowdfundingové platformy Vision Partners (naleznete na https://www.visionpartners.cz/) vystavilo projekt zaměřující se na pochopení keltského svátku Samhain, který byl slaven jako keltský nový rok, den, kdy bylo možné komunikovat s mrtvými přáteli, příbuznými a vzdávat jim čest. V předvečer svátku Samhain Keltové zhasínali všechny ohně (symbol konce starého roku) a následující den byly zapáleny ohně nové, vítající nový rok. A právě během této noci mohli duchové navštěvovat svět lidí a naopak. Samhain je dnes připomínán jako Dušičky, památka všech zesnulých, nebo jako svátek všech svatých, Haloween.

Pokud Vás tato akce zaujala, podpořte ji! Kliknutím na tento odkaz https://www.visionpartners.cz/projects/show/samhain-keltsky-novy-rokse dozvíte více a uvidíte, že k realizaci stačí opravdu málo. Pokud se vybere 25 000 Kč, pomůžete zrekonstruovat sruby v archeoparcích.

Pojďme si to vše v krátkosti shrnout:

Kdy a kde
Archeopark Prášily – sobota 25. 10. 2014
Archeopark Isarno Letovice – sobota 1. 11. 2014

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete