Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Snímky živé přírody v Czech Photo Centre Praha

04.04.2017 - 14.05.2017 Praha

Měsíc přírody v Czech Photo CentreSnímky živé přírody v Czech Photo Centre představí nejlepší domácí fotografovéNejlepší čeští fotografové, kteří se věnují živé přírodě, budou od 4. dubna do 14. května vystavovat v multižánrovém prostoru Czech Photo Centre. Mezi autory výstavy Czech Nature Photo jsou držitelé celé řady domácích i zahraničních ocenění - Petr Bambousek, Michal Krause, Dan Materna,…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
v multižánrovém prostoru Czech Photo Centre
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Měsíc přírody v Czech Photo Centre

Snímky živé přírody v Czech Photo Centre představí nejlepší domácí fotografové

Nejlepší čeští fotografové, kteří se věnují živé přírodě, budou od 4. dubna do 14. května vystavovat v multižánrovém prostoru Czech Photo Centre. Mezi autory výstavy Czech Nature Photo jsou držitelé celé řady domácích i zahraničních ocenění - Petr Bambousek, Michal Krause, Dan Materna, Ondřej Prosický, Rostislav Stach a Václav Šilha.

"Ve spojení s prestižní soutěží Czech Press Photo, kterou organizujeme, sdružujeme i nejlepší české a slovenské fotografy přírody. Jsme přesvědčeni, že o přírodu je nutné pečovat. Proto chceme dlouhodobě dělat vše pro to, aby si lidé již od svého dětství uvědomovali, že jsou součástí přírody, aby byli seznámeni s jejími krásami a mohli si k ní vytvořit silně pozitivní vztah. Prostřednictvím fotografií chceme sdělovat, že každý z nás má zodpovědnost za stav přírody na celé naší planetě," říká k projektu Czech Nature Photo Veronika Souralová, ředitelka soutěže Czech Press Photo a současně i šéfka Czech Photo Centre. Výstava se koná pod žáštitou ministra zemědělství, spolupořadatelem je Národní zemědělské muzeum, hlavními partnery Lesy ČR a společnost Olympus.

Všichni autoři, kteří se na jaře v Czech Photo Centre na zhruba 60 snímcích představují, jsou držiteli mnoha ocenění světových soutěžích i v rámci soutěže Czech Press Photo. Dan Materna je autorem smímku, který získal titul Fotografie roku 2007. Petr Bambousek se stal zase finalistou soutěže Wildlife Photographer of the Year 2015. Jeho fotografie byla při propagaci této soutěže k vidění ve všech koutech Londýna.  

Krásu a rozmanitost živé přírody tak v Nových Butovicích představí práce šestice českých fotografů, kteří procestovali doslova celý svět. A právě tato myšlenka je základním konceptem výstavy Czech Nature Photo. Prostřednictvím fotografií bude možné nahlédnout na každý kontinent naší planety a spatřit ledovou krásu Antarktidy i Arktidy, životem překypující pralesy Asie či Jižní Ameriky, rozpálené africké pláně, kochat se půvaby evropské a naší domácí přírody. To vše nyní můžete objevovat a obdivovat na jednom místě.

Za pestrostí živé přírody, kterou fotografie prezentují, nijak nezaostává ani různorodost přístupů a motivů, které jednotlivé autoři volí. Dan Materna představuje český les a především jeho krále – jeleny. K tomuto tématu má velmi blízko i Rostislav Stach, který fotografoval snad vše, co u nás doma běhá a létá, ale také si zamiloval nespoutanou krásu přírody Severní Ameriky, kam se pravidelně vrací. Dobrodružná povaha zavedla Václava Šilhu s fotoaparátem nejdřív do Afriky a posléze na všechny ostatní kontinenty, včetně třech plaveb k branám ráje – díky tomu můžeme i my spatřit nehostinnou, ale přesto (nebo právě proto) fascinující přírodu Antarktidy, Jižní Georgie a Jižních Sandwichových ostrovů. Ledové pláně z opačné strany zeměkoule zase přitahují Ondřeje Prosického, který se v posledních letech opakovaně vydává do arktických oblastí dokumentovat život ledních medvědů. Stejně doma je ovšem i v tropech, jak ostatně dokazují i vystavené fotografie. Petr Bambousek zase zaznamenává již řadu let, ale přitom stále jinak a pokaždé novými způsoby pestrost života v pralesích Asie nebo Střední a Jižní Ameriky.

Po celou dobu výstavy bude Czech Photo Centre žít přírodou. Součástí doprovodného programu budou komentované prohlídky pro školy, autorské čtení z knih o přírodě pro děti a série autorských prezentací pro veřejnost:

10. 4. – Václav Šilha, Antarktida – k branám ráje
20.  4. – Ondřej Prosický, Medvědi lední na Špicberkách
4.  5. – Petr Bambousek, Příběhy fotografií
11.  5. – Rostislav Stach, Fotolovy na Aljašce

Vstupné

na výstavu bude 50 Kč a snížené vstupné pak 25 korun. Czech Photo Centre je otevřeno každý den kromě pondělí. Od úterý do pátku vždy od 11.00 do 18.00, o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Czech Photo Centre - Nové Butovice /bezbariérový přístup/ - výstup z metra směr Poliklinika Lípa, Na zlatě 1.
Zároveň se zahájením výstavy Czech Nature Photo bude vyhlášena stejnojmenná nová soutěž, která bude odvozena z dlouholeté tradice renomované soutěže Czech Press Photo. Soutěž Czech Nature Photo osloví nejlepší české fotografy, kteří se zaměřují na fotografování přírody.

Představení jednotlivých autorů výstavy Czech Nature Photo konané v Czech Photo Centre

Petr Bambousek
Autor se začal intenzivně věnovat fotografii přírody při první cestě do tropů v roce 2002. Od té doby podnikl již více než 30 expedic. Fotografie tvořil například v Panamě, Kostarice, Pantanalu, Amazonii nebo na Sulawesi. V posledních letech se pravidelně vrací na tajemný ostrov Borneo, který mu naprosto učaroval. Ve své tvorbě se snaží zachytit zvířata s maximální estetickou hodnotou bez přímé orientace na fotografii ptactva či hmyzu. Jeho fotografie zaznamenaly v posledních letech úspěch ve významných českých i mezinárodních fotografických soutěžích. V té nejprestižnější Wildlife Photographer of the Year získal v roce 2015 ocenění Finalist v kategorii Savci a jeho snímek se stal navíc oficiálním symbolem celého ročníku.  Aktuálně je fotografem na plný úvazek, své články publikuje na webu i v časopisech, vydal sérii výukových DVD a vede kurzy fotografie přírody.

Dan Materna
Dan Materna se zaměřuje se na reportážní a portrétní fotografii, fotografii přírody a na fotografování z letadla. Pracuje ve vydavatelství MAFRA, fotografuje pro deníky MF Dnes a Lidové noviny. Je držitelem mnoha ocenění včetně Fotografie roku 2007 v soutěži Czech Press Photo. Je autorem obrazových publikací Tajemství českého lesa (2009), Já, zlatý retrívr (2013), Česko z letadla (2015). Jeho fotografie byly prezentovány na mnoha společných i autorských výstavách.

Michal Krause
Michal Krause je fotograf přírody, lektor a píšící autor na volné noze. Svou lásku k přírodě spojil s vášní pro fotografii. Nyní se převážně (i když ne výhradně) věnuje fotografování zvířat, za kterými se vydává do tropů i na chladný sever. Jeho fotografie sobů z cesty na Špicberky získaly cenu Trigema v rámci Czech Press Photo 2015. Pořádá individuální fotografické kurzy, aktivně publikuje, vydává fotografický newsletter a je autorem úspěšných článků a e-knih o zpracování fotografií. Je ambasadorem fotografické techniky Fujifilm X.

Ondřej Prosický
Fotograf Ondřej Prosický se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než tři desítky autorských výstav. K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějším oceněním je jedna z hlavních cen soutěže Czech Press Photo.

Rostislav Stach
Rostislav Stach se zaměřuje na fotografování tuzemské fauny, ale podniká rovněž zahraniční expedice. V letech 2008 – 2009 byl členem mezinárodní fotografické skupiny SHAPE, která fotograficky mapovala karibské ostrovy Nizozemských Antil. Svoje snímky publikuje v mnoha odborných i populárně naučných časopisech. Získal několik ocenění v prestižní soutěži Czech Press Photo, 1. cenu v mezinárodní soutěži IFWP nebo 1. cenu v česko-slovenské soutěži O Zlatého jelena Slávy Štochla. Vydal úspěšnou knihu FOTOLOVY - naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě, která vyšla kromě České republiky také v Polsku. Je ambasadorem značky Olympus.

Václav Šilha
Dlouhodobě patří mezi uznávané české fotografy. S fotoaparátem v ruce procestoval všech 6 kontinentů včetně Antarktidy. V roce 2012 získal v prestižní soutěži Czech Press Photo první cenu v kategorii Příroda a zlatou medaili v kategorii Savci v rámci 16. mezinárodního bienále FIAP (Mez. fotografická federace umění) v Norsku. Je také držitelem druhé ceny Czech Press Photo 2010 a ceny Trigema Czech Press Photo 2014. Pravidelně publikuje u nás i v zahraničí, jeho snímky zveřejnily BBC Wildlife Magazine, National Geographic a dalších tituly napříč celým světem. Je spoluautorem knih "Divoká planeta", "Afrika v nás" a "Afrika v nás II". Od roku 2012 působí jako člen redakční rady magazínu Československá fotografie. S jeho tvorbou se mohou pravidelně setkávat návštěvníci různých fotografických výstav a cestovatelských festivalů.

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Jak vzniká výstava? II. / Neděle pr…

28.04.2024 - 28.04.2024
Pragovka Gallery,…

V neděli 28. dubna v 15:00 hodin bude odpoledne v Pragovka Gallery opět věnováno rodinám. Nedělní program s názvem Jak…

7. Jarní výstava potkanů 2024 - Pra…

11.05.2024 - 11.05.2024
Praha

7. Jarní výstava potkanů

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Svět knihy Praha 2024 oslaví Kafku …

23.05.2024 - 26.05.2024
Praha

Výstaviště v Holešovicích opět přivítá příznivce literatury. 29. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete