Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Svatojánská pouť - Karlovo náměstí Praha

18.05.2013 Praha

V sobotu 18. května 2013 se na Karlově náměstí a v jeho blízkém okolí uskuteční šestý ročník Svatojánské pouti. Pouť v podobě multikulturního festivalu po celý den nabídne koncerty nejrůznějších žánrů, divadelní představení a pouťové atrakce. Děti se mohou těšit na soutěže, výtvarné dílny i divadlo.Svatojánskou pouť již po šesté pořádá Duchovní správa při kostele sv. Ignáce a občanské sdružení…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Karlovo náměstí Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

V sobotu 18. května 2013 se na Karlově náměstí a v jeho blízkém okolí uskuteční šestý ročník Svatojánské pouti. Pouť v podobě multikulturního festivalu po celý den nabídne koncerty nejrůznějších žánrů, divadelní představení a pouťové atrakce. Děti se mohou těšit na soutěže, výtvarné dílny i divadlo.

Svatojánskou pouť již po šesté pořádá Duchovní správa při kostele sv. Ignáce a občanské sdružení Divadlo VJečné včele s herečkou Janou Radojčičovou. Novinkou letošního ročníku bude propojení poutě s akcí "Kontejnery k světu", v jejímž rámci bude zřízena "fashionbook" čítárna duchovní literatury.
Pouť zahájí ranní pobožnost ke sv. Janu Nepomuckému v kostele sv. Ignáce, odkud v 10.00 hodin vyrazí na Karlovo náměstí průvod, vedený jazzovou kapelou Bridge Band a chůdaři z Long Vehicle Circus. Obě umělecká seskupení pak vystoupí na pódiu v horní části Karlova náměstí, kde si účastníci budou moci vyslechnout také koncerty kapel mnoha žánrů. V podání Jidiš ve třech v čele s Hanou Frejkovou letos zazní staropražské písně. Představí se také pražský smíšený pěvecký sbor Lucky Voice Band, jazz-punková skupina The Háro, Jazzoví kluci s Anou Almeidou, svatoignácká schola Rytmig a večer na Karlově náměstí zakončí kapela JZD. Celým programem budou slovy i kouzly provázet studenti VOŠ herecké v Praze – Michli, Lucie Lichnerová a Jenda Komberec.
Vážné hudbě budou patřit oba poutní kostely. V chrámu sv. Ignáce na pouti již pošesté vystoupí soubor zobcových fléten vedený Blankou Vysloužilovou, Vivat Flauto, a v podání vokálního tria MAKABARA, jehož název představuje složeninu jmen tří talentovaných nevidomých zpěvaček, zde zazní hebrejské písně. V kostele sv. Jana Nepomuckého si účastníci budou moci poslechnout recitál Jany Levitové.

Část Karlova náměstí bude vyhrazena představením Divadla VJečné, které bude svými kramářskými písněmi připomínat životy svatých – sv. Jana Nepomuckého, sv. Cyrila a Metoděje a 14ti umučených bratří františkánů.

Na své si přijdou také děti. Na Karlově náměstí pro ně budou připraveny klasické pouťové atrakce, ale budou si moci také zasoutěžit a rozvíjet svůj talent ve výtvarných dílnách. V zahradě jezuitské rezidence na Ječné 2 prožijí pohádkový den s Divadlem Matky Vackové. Budou si také moci vyzkoušet hru na africké bubny a s paní Miladou Kares se na kytaře vypravit na historickou jízdu světem hudby.
Duchovním vrcholem pouti bude slavnostní mše svatá, kterou bude v kostele sv. Ignáce celebrovat provinciál českých jezuitů Josef Stuchlý. Večerní program v jezuitské rezidenci na Ječné pak završí přednáška výtvarníka a sochaře Petra Váni o jeho vztahu ke sv. Janu Nepomuckému a Panně Marii.
"Otevíráním jara" pouť navazuje na starodávné pražské poutě. Kolem nich se soustředil společenský život, a proto i na Svatojánské pouti si "to svoje" najde každý, od dětí až po jejich prarodiče. Pouť je zaměřena na setkávání a sbližování lidí různých generací, ras, kultur, náboženství i názorů. Chce stavět mosty mezi minoritami a majoritou. S tím souvisí i volba patrona pouti – sv. Jana Nepomuckého, který je patronem České provincie Tovaryšstva Ježíšova, ale také patronem mostů.

Během pouti se rovněž samotné Karlovo náměstí stane jakýmsi duchovním mostem, spojujícím chrám sv. Ignáce s kostelem sv. Jana Nepomuckého na Skalce.

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Hokej s Patem a Matem

20.04.2024 - 21.04.2024
Praha

První sportovní akce s Patem a Matem bude patřit jednomu z nejoblíbenějších sportů - hokeji. S roztomilou dvojkou…

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete