Nenechte si ujít Svatomartinské hody v Praze!

Svatomartinské hody se pořádají u příležitosti svátku svatého Martina 11. listopadu, který tradičně symbolizuje ukončení podzimních měsíců a doby zrání vína a oznamuje příchod zimy.

Uzavírá se tak současný rok a pomalu se připravujeme na blížící se Vánoce.

Nedílnou součástí svatomartinských hodů je pečená svatomartinská husa, koláče a svatomartinské víno, které hraje velmi důležitou roli. Svatý Martin je také svátkem vinařů, neboť končí vinobraní a dokončuje se proces zrání prvního letošního vína. Podle tradice je tak možné 11. 11. v 11 hodin otevřít první letošní mladé víno, které zrálo pouze několik týdnů. Svatomartinské víno může být bílé, růžové nebo červené.

Ve Francii svátek nového vína reprezentuje červené víno odrůdy Gamay Beaujolais Nouveau, které se stalo populárním v celém světě a které se poprvé otevírá každoročně třetí čtvrtek v listopadu.

Doporučené restaurace v Praze:

Restaurace Kalina cuisine & vins, 10. 11. - 12. 11. 2017
Praha 1, Dlouhá 12, Tel: 222 317 715

Šéfkuchař Miroslav Kalina připravil na oslavu dne svatého Martina tradiční husí hody - husí kaldoun, foie gras s jablky a calvadosem, pečenou husu s kaštanovými knedlíky a bílým zelím a hruškový sorbet s hruškovicí.

Restaurace Mlýnec, celý listopad 2017
Praha 1, Novotného lávka 9, Tel: 277 000 777

Restaurace Mlýnec, která se nachází v samotném srdci Starého města, s překrásnou vyhlídkou na Vltavu a především Karlův most, nabízí celý listopad svatomartinské menu zahrnující drůbeží paštiku s červeným zelím a sušenými švestkami, raviolu plněnou konfitem z husích stehen s omáčkou z červené řepy, pečená husí prsa s ragú ze srdíček a mražený punch s hruškou a ořechy.

Wine bary Vinograf, 10. 11. - 11. 11. 2017
Praha 1, Míšeňská 8, tel: 604 705 730
Praha 1, Senovážné nám. 23, Tel: 214 214 681
Praha 5, Palác Anděl Radlická 1C/3185, Tel: 226 633 395
Ve Wine baru Vínograf na Senovážném náměstí přichystali svatomartinské hody. Ochutnáte například husí paštiku, husí kaldoun, kachní foie gras, husí stehno s červeným zelím a bramborovými lokšemi, husí prso s bramborovými noky a kaštany nebo hruškový koláč s marcipánem. Husí paštiku a kaldoun také ochutnáte ve Vinografech Anděl a Míšeňská.

Restaurace U Čiriny, 10. 11. - 12. 11. 2017
Praha 1, Navrátilova 6, Tel: 222 231 709
Restaurace U Čiriny připravila svatomartinské menu. Husí kaldoun s drůbky
a knedlíčky a konfitované husí stehno s bílým zelím a bramborovými plackami.

Restaurace Kouzelná Zahrada - Zámek Berchtold, 3. 11. - 20. 11. 2017
Kunice - Vidovice, Hlavní 6, Zámek Berchtold, Tel: 313 039 747

Zámecká restaurace hotelu Berchtold připravila slavnostní svatomartinské menu, zahrnující husí paštiku, vývar z husích krků, husí stehno s houskovým a bramborovým knedlíkem a červeným i bílým zelím a kynutá povidlová buchta.

Restaurace Kulaťák, 9. 11. - 11. 11. 2017
Praha 6, Vítězné náměstí 820/12, Tel: 773 973 037
Restaurace Kulaťák v Dejvicích na Svatého Martina připravila pečenou husu se zelím a knedlíkem a tradiční husí kaldoun.

Restaurace Bistrot 104, 11. 11. 2017
Praha 10, Korunní 104, Tel: 272 660 837
V restauraci Bistrot 104 připravili na Svatého Martina tradiční husu s červeným zelí, lokšemi a perníkem, kaldoun s husími játry a tradiční koláče frgály.

Restaurace Kamera, 4. 11. - 18. 11. 2017
Praha 5, Tilleho náměstí 792, Tel: 251 815 911
Plzeňská restaurace Kamera přichystala na listopad svatomartinské husí hody. Husí kaldoun s knedlíčky a zeleninou a pečená husa na kmíně s osmi druhy příloh a omáček.

Restaurace Terasa U Zlaté studně, 10. 11. - 12. 11. 2017
Praha 1, U Zlaté studně 166/4, Tel: 257 533 322

Pavel Sapík, šéfkuchař luxusní restaurace Terasa U Zlaté Studně, připravil na oslavu svátku Sv. Martina husí hody - husí terina s pěnou z kozího sýra, pečená martinská husa s červeným zelí a variací knedlíků a tradiční dukátové buchtičky s anglickým krémem a čerstvým ovocem.

Restaurace Na Farkáně, 11. 11. - 19. 11. 2017
Restaurace Na Farkáně připravila svatomartinské hody. Husí paštika s mandlemi, restované husí játra, husí kaldoun s játrovými knedlíčky, tradiční pečená husa s červeným zelím a houskovým knedlíkem a husí roláda. K menu se podává svatomartinské víno nebo svatomartinský speciál Albrecht 13?.

Praha 5, Na Farkáně III/32, Tel: 257 220 253
BEAUJOLAIS
Restaurace Le terroir, od 17. 11. 2017
Praha 1, Vejvodova 1, Tel: 602 889 118
V luxusní restaurace Le terroir na vítání letošního Beaujolais připravili šneky po burgundsku, hovězí po burgundsku a výběr francouzských sýrů.

 

Těšíme se na vás!

Konání akce

od do  
10.11.2017 (Pátek) 30.11.2017 (Čtvrtek)