Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

The Blues Story

08.04.2016 - 29.04.2016 Praha

THE BLUES STORYTHE BEST OF BLUES KINGSJan Kořínek, multiinstumentalista a skladatel, přezdívaný Mr.Blues vás vezme spolu se zpěvačkou Doris Lamošovou, chicagským kytaristou a zpěvákem René Trossmanem nebo skvělým hráčem na foukací harmoniku Charlie Slavíkem na projížďku bluesovou historií, od jejích počátků na bavlněných polích. Uslyšíte tak zvané work songs ve spojení s gospelem, městské blues…

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

THE BLUES STORY

THE BEST OF BLUES KINGS

Jan Kořínek, multiinstumentalista a skladatel, přezdívaný Mr.Blues vás vezme spolu se zpěvačkou Doris Lamošovou, chicagským kytaristou a zpěvákem René Trossmanem nebo skvělým hráčem na foukací harmoniku Charlie Slavíkem na projížďku bluesovou historií, od jejích počátků na bavlněných polích. Uslyšíte tak zvané work songs ve spojení s gospelem, městské blues dvacátých let minulého století, zastavíme se i v New Orleans a St.Louis, Kansas City a nakonec se dostaneme do Chicaga 21.století, tak jak blues zní v současnosti. Během této bluesové cesty se můžete těšit na písně Trixie Smith, Ethel Waters, Sister Rosetty Tharpe, Roberta Johnsona, T-Bone Walkera, Jimmy Rogerse, Jimmy Reeda, bluesových "králů" Freddie a B.B. Kinga a dalších.

 THE BLUES STORY

Nechte se provést historií bluesových velikánů

 

Blues (z angličtiny smutní) je hudební styl, který vznikl v afro-americké otrocké komunitě v 19. století v USA. Blues je světská hudba, vycházející z náboženských gospelů a spirituálů a je velmi výrazně ovlivněno africkou hudbou původních národů. Na rozdíl od spirituálů byl v původním blues kladen hlavní důraz na sólový zpěv. Časté bylo používání modelu zvolání-odpověď. Sólový hlas byl později doprovázen hudebním nástrojem, velmi často kytarou.

Slovo blues v angličtině vyjadřuje depresivní, smutný stav, což charakterizuje i mnoho bluesových skladeb. Často se však objevují i skladby s veselým, žertovným či sexuálním obsahem.

Blues dalo přímý základ jazzu, ragtimu, country (country hudbu blues v 19. století jen ovlivnilo, neboť vznikla v 18. století), rock and rollu, rocku a dalším stylům západoevropské populární hudby, ovlivnilo i mnoho skladatelů vážné hudby a bylo nepřímým základem pro hip hop, pop music.

Melodika vychází z bluesové pentatoniky, která je obvykle rozšiřována do některé z vícestupňových bluesových stupnic. Typická je nevyhraněnost mezi durovým a mollovým charakterem skladby - použití velké i malé tercie a velké i malé septimy (obzvláště častý je durový doprovod v kombinaci s mollovou melodickou linkou). Dalším charakteristickým tónem (jedním z tzv. blue notes) je zmenšená kvinta.
 

Pro blues je typické čtyřčtvrťové členění taktu, kde je však každá čtvrtina dále členěna na dvanáctiny - jedná se o triolový rytmus s odlehčenou (nebo úplně vynechanou) druhou dvanáctinou v každé triole. Vzniká tím charakteristický "houpavý rytmus", který lze přiblížit například jako opakování slabik "důba-důba-důba-důba".

V melodii je s oblibou využíváno synkop a úmyslně nepřesného frázování, které se "nevejde" do základního rytmu - tím je kromě harmonického napětí dosaženo také rytmického napětí mezi doprovodem a sólovou (zpěvnou) linkou.

Další akce v okolí

Herní hudba v Rudolfinu: GAMES s Fi…

27.04.2024 - 27.04.2024
Dvořákova síň

Čtvrté pokračování koncertu herní hudby GAMES (27. 4.) přinese jak hudbu z hitů českého videoherního průmyslu Mafia a…

Přivítejte na Pražském hradě máj sk…

01.05.2024 - 01.05.2024
Svatováclavská vinice v…

První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého…

Rychlovka na Karlově mostě a bojovk…

08.05.2024 - 08.05.2024
Karlův most

Zábavná akce pro rodiče a školní děti - o Praze hravou formou. Zlaťáky a drahokamy v průběhu celé trasy. První soutěžní…

Malý princ 2024 - Praha

17.05.2024 - 17.05.2024
Divadlo Hybernia

Literárně – hudební představení na motivy alegorického příběhu Malý princ Antoina de Saint-Exupéry

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 26. duben

Dnes má svátek Oto

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete