Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Prácheňské muzeum v Písku

14.11.2017 - 31.12.2017 Písek

Výstava o praotci řezbářů loutek v Čechách Mikuláši Sychrovském a jeho nástupcíchKomentované prohlídky pro veřejnost – ve čtvrtek 14. 12. od 16 hodin a v sobotu 30. 12. od 14 hodin.Od poloviny listopadu vás písecké muzeum zve na půdu. Ne, nezpřístupňujeme nové prostory, kdepak, jenom jsme muzejní Galerii proměnili na skutečně tajemnou půdu. A ta je plná nejstarších českých loutek, které vyřezal…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Prácheňské muzeum v Písku
Oblast
Jihozápad
Kraj
Jihočeský kraj
Okres
Písek
Obec
Písek

Fotogalerie k článku

Výstava o praotci řezbářů loutek v Čechách Mikuláši Sychrovském a jeho nástupcích
Komentované prohlídky pro veřejnost – ve čtvrtek 14. 12. od 16 hodin a v sobotu 30. 12. od 14 hodin.

Od poloviny listopadu vás písecké muzeum zve na půdu. Ne, nezpřístupňujeme nové prostory, kdepak, jenom jsme muzejní Galerii proměnili na skutečně tajemnou půdu. A ta je plná nejstarších českých loutek, které vyřezal první jménem známý výrobce marionet Mikoláš Sychrovský z Mirotic na Písecku (1802 – 1881). Vzdáváme mu tak hold, jelikož se jedná o trochu pozapomenutého rodáka z městečka proslulého spíše Matějem Kopeckým a Mikolášem Alšem. Zároveň připomínáme i jeho nespornou zásluhu na skvělé tradici českého loutkářství, která vedla až k loňskému zápisu do seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Sychrovský vyřezal za svého života stovky loutek, tajemstvím jeho úspěchu byla obrovská pracovitost. Díky ní byla půda jeho domu, ale také průjezd či rámy oken, stále plné dřevěných herců. A když kočovní loutkoherci potřebovali nové postavy do svého ansámblu, v Miroticích měli vždy jistotu, že si vyberou. "Výrobce loutek se věnoval i vyřezávání nábytku, betlémů, sošek svatých, ale oceňujeme zejména umělecké zpracování jeho marionet. Těch se do dneška nedochovalo mnoho, patří proto mezi nejcennější české loutky. Na výstavě představujeme přes dvacet figur, zastoupená je princezna, nechybí čert, ani koníček," přibližuje kurátor výstavy Jan Kouba. K vidění však bude také několik betlémů z řezbářovy dílny a jeho další práce. Díla zapůjčili mimo jiné ze svých sbírek Moravské zemské muzeum, Jihočeské muzeum v Českých Budějoviccích a soukromí sběratelé.

Druhá část výstavy připomíná Sychrovského pokračovatele, díky nimž zůstala loutkářská tradice v regionu zachována i ve 20. století. Jedná se zejména o firmu ZEKA Josefa Zelinky. Rodinná výrobna byla v roce 1950 nuceně začleněna do podniku JAS Stráž nad Nežárkou a přesunuta do Mirovic. "Ve druhé polovině 20. století se Zelinkovi stali největšími výrobci loutek tehdejšího Československa a jejich produkci určitě znáte. Bez sady loutek od pana krále, přes princeznu až po vodníka si nebylo možné představit žádný český dětský pokojíček od 70. do 90. let 20. století," dodává etnograf Kouba.

Výstavu doplňuje program pro školy a školky spojený s výtvarnou dílnou, ten je možné navštívit po předchozím objednání. V prosinci pak muzeum nabízí dvě komentované prohlídky pro veřejnost – ve čtvrtek 14. 12. od 16 hodin a v sobotu 30. 12. od 14 hodin.

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

Písecký víkend módy a designu 2024 …

17.05.2024 - 18.05.2024
Kulturní dům a…

Písecký víkend módy a designu je oslavou české módy, udržitelné výroby a poctivého řemesla. Nabídne jedinečnou módní…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete