Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Valentýnská pouť na Vyšehradě Praha

16.02.2013 Praha

V Praze na Vyšehradě se 16. února 2013 uskuteční pouť snoubenců. Na programu bude celodenní rekolekce pro předem přihlášené snoubence a poutní mše svatá v 15.30 hodin ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla. Na rekolekci je třeba se přihlásit nejpozději do 13. února.Arcidiecézní pouť snoubenců se koná v rámci památky svatého Valentina. Na programu bude rekolekce pro předem přihlášené snoubence…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Vyšehrad Praha
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

V Praze na Vyšehradě se 16. února 2013 uskuteční pouť snoubenců. Na programu bude celodenní rekolekce pro předem přihlášené snoubence a poutní mše svatá v 15.30 hodin ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla. Na rekolekci je třeba se přihlásit nejpozději do 13. února.

Arcidiecézní pouť snoubenců se koná v rámci památky svatého Valentina. Na programu bude rekolekce pro předem přihlášené snoubence od 9.00 do 15.00 hodin a poutní mše svatá v 15.30 hodin ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla.

Na rekolekci, kterou povede P. Josef Čunek, SJ, se páry snoubenců přihlašují nejpozději do 13. února přes formulář na webu http://manzelstvi.cz/valentin/, kde je možno nalézt též aktuální informace.

Na poutní bohoslužbu jsou zváni všichni, kdo uvažují o vstupu do manželství. Pouť snoubenců časově předchází tradičnímu Národnímu týdnu manželství.

Na pouť na Vyšehrad se "ti, co spolu chodí" vydali poprvé v roce 2003. Rok před tím byla totiž objevena při prohlídce starého depozitáře kapituly zcela náhodně relikvie sv. Valentina. Nikdo zpočátku nevěděl, co jeden ze čtyř zaprášených barokních monstrancových relikviářů skrývá. Když Vyšehradská kapitula nechala tyto předměty nepochybné umělecké kvality zrestaurovat, zjistilo se v průběhu prací, že jeden z opravovaných relikviářů skrývá ostatek patrona zamilovaných. Dosvědčovala to nalezená tzv. autentika, tedy malý proužek papíru nalepený na kosti s nápisem Sv. Valentin. Jak a kdy se relikvie na Vyšehrad dostala, už asi nikdo nezjistí. Je však docela možné, že ji pro Prahu z Itálie získal již císař Karel IV. Na jedné z hlavních římských ulic, na Via Flaminia, stála totiž již ve 4. století bazilika, která ostatky sv. Valentina uchovávala.

Sv. Valentin z Terni byl biskupem, který zemřel mučednickou smrtí ve 3. století. Císař Markus Aurelius Claudius zvaný Germanikus (268-270) tehdy zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky. Valentin i přes zákaz prý tajně oddával na území Říma zamilované páry a navíc mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Claudius proto Valentina nechal dne 14. února 269 popravit. Do konce 70. let jeho jméno nebylo uvedeno v celocírkevním liturgickém kalendáři. Dnes ovšem patří k velmi známým světcům už i u nás. Jeho věhlasu usilovně pomáhají i mnozí obchodníci.

 

Těšíme se na vás!

Další akce v okolí

Den v růžovém Praha

02.05.2024 - 02.05.2024
Praha

Společenský večer s bohatým rautem a degustací nejlepších rosé a perlivích vín.

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Rodinný festival Respekt k porodu 2…

13.05.2024 - 19.05.2024
HALA 13

Tradiční festival pro ženy i muže, kteří se chtějí dozvědět nové informace od řady odborníků a mít možnost udělat si…

Konference Reshoper tentokrát ukáže…

15.05.2024 - 15.05.2024
PVA Výstaviště Letňany

Největší e-commerce událost roku, Reshoper, se uskuteční 15. května v prostorách PVA EXPO v Praze. Hlavní téma 6.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 2. květen

Dnes má svátek Zikmund

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete