Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Večer pro klášter Chotěšov

02.08.2014 - 03.08.2014 Chotěšov

Areál kláštera Chotěšov ožije v sobotu 2. srpna od 14 hodin již dvanáctým ročníkem benefiční kulturní akce Večer pro klášter Chotěšov. Pro návštěvníky je připraven bohatý kulturní program, který zaujme jak milovníky historie a umění, tak návštěvníky, kteří se chtějí především bavit. Po setmění se budou moci příchozí seznámit s historií kláštera prostřednictvím nočních oživených prohlídek. Záštitu…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Areál kláštera Chotěšov ožije v sobotu 2. srpna od 14 hodin již dvanáctým ročníkem benefiční kulturní akce Večer pro klášter Chotěšov. Pro návštěvníky je připraven bohatý kulturní program, který zaujme jak milovníky historie a umění, tak návštěvníky, kteří se chtějí především bavit. Po setmění se budou moci příchozí seznámit s historií kláštera prostřednictvím nočních oživených prohlídek. Záštitu nad akcí převzal plzeňský biskup František Radkovský.

Akci pořádá spolek Chotěšovská vlna, jejich předseda Pavel Říha organizátory představuje: "Jsme skupina mladých lidí, kterým není lhostejný odkaz předků, měli jsme štěstí, že jsme začali spolupracovat právě s obcí Chotěšov. Už je to 15 let, co jsme do kláštera, jako teenageři, začali jezdit na dobrovolnické brigády a posléze založili benefici Večer pro klášter. Kulturním programem chceme přilákat návštěvníky a oživit tak nádherný areál kláštera, který je po většinu roku prázdný."

A na jaký program tedy organizátoři letos lákají? "Návštěvníci se mohou těšit na divadelní a šermířská vystoupení, vojenská ležení z období třicetileté a 1. světové války, ukázky středověkého válečnictví a činnost Červeného kříže během 1. světové války. V letošním roce tuto část programu zajišťují skupiny Modrý regiment, K.und K. Infanterie Regiment No. 35. - 2. kompanie, Československý 35. střelecký pluk Foligno a Klub historie Červeného kříže, "představuje historicky - vojenskou část programu dramaturg akce Jakub Švehla a pokračuje: "V areálu budeme mít také dvě hudební scény, venkovní a vnitřní - komorní, snažíme se o co největší barevnost žánrů, na jedné akci tak můžete slyšet netradiční spojení harfy a bicích a zároveň skupiny hrající rock, folk, ska."  Během celého dne a večera vystoupí například skupiny Hlasoplet, Lignit, Ocho Ríos, Quo vadis nebo Sebevrány.

Velkému zájmu veřejnosti se těší prohlídky kláštera a přilehlých prostor. "Každý rok se snažíme zpřístupnit část kláštera, která je během roku nepřístupná. Letos jsme si připravili opravdovou specialitu - prohlídky severní a jižní věže, které tvoří charakteristickou siluetu kláštera, ale ještě nikdy nebyly zpřístupněny. Unikátem jsou také prohlídky klášterních krovů, prohlídky barokních a gotických sklepů a samozřejmě hlavní budovy konventu," představuje širokou nabídku prohlídek Říha a dodává: "Tradicí se stala přednáška známého plzeňského architekta Jana Soukupa, který poutavým způsobem přibližuje posluchačům architekturu a historii kláštera."

"Těšíme se na každého návštěvníka, kterému není lhostejný osud této nádherné stavby, na všechny milovníky historie a kultury," dodávají společným hlasem Říha a Švehla za všechny organizátory a loučí se parafrází známého sloganu, který je i mottem akce: "I want you for klášter Chotěšov."

Všechny potřebné informace včetně časového harmonogramu naleznete na webu www.vecerproklaster.cz nebo na facebookovém profilu akce.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete