Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Vítání ptačího zpěvu - Vsetín

04.05.2013 Vsetín

Májové ráno aneb Vítání ptačího zpěvu ve Vsetíně začne v sobotu 4. května 2013 u vstupu do Panské zahrady. Provázet exkurzí a nasloucháním ptáků bude RNDr. Karel Pavelka z Muzea regionu Valašsko.Kdo se chce naučit poznávat aspoň nejběžnější druhy našich ptáků, má jedinečnou příležitost. Od roku 1999 probíhá ve Vsetíně akce započatá ornitology v anglickém Bigminghamu v roce 1983 jako Vítání…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Májové ráno aneb Vítání ptačího zpěvu ve Vsetíně začne v sobotu 4. května 2013 u vstupu do Panské zahrady. Provázet exkurzí a nasloucháním ptáků bude RNDr. Karel Pavelka z Muzea regionu Valašsko.

Kdo se chce naučit poznávat aspoň nejběžnější druhy našich ptáků, má jedinečnou příležitost. Od roku 1999 probíhá ve Vsetíně akce započatá ornitology v anglickém Bigminghamu v roce 1983 jako Vítání ptačího zpěvu (Dawn Chorus Day). Instruktáže v poznávání ptáků dle zpěvu a hlasu v brzkých ranních hodinách se pak staly nedílnou součástí aktivit ornitologů i dalších odborných organizací po celém světě.
 
"Ve Vsetíně se akce pravidelně účastní 15 – 35 zájemců, mezi nimiž jsou dospělí, ale i děti. Termín akce je dán návratem tažných ptáků, jako jeden z posledních se z teplých krajů vrací RORÝS a toho už jsem na začátku tohoto týdne viděl na sídlišti Jasenka. Asi nejlepší zpěv má z pozorovaných ptáků PĚNICE ČERNOHLAVÁ, kterou jistě uslyšíme. Pokud budeme mít štěstí, můžeme na Bečvě spatřit ledňáčka nebo čápa černého. Všichni jsou na Vítání ptačího zpěvu srdečně zváni, organizátoři budou mít radost z velké účasti a ze zájmu učit se poznávat ptáky. Jen připomínám, že kdo má triedr nebo jiný typ dalekohledu, má jej vzít s sebou. A pozor, za silného a vytrvalého deště se akce nekoná," doplňuje informace RNDr. Karel Pavelka z Muzea regionu Valašsko.
 
Ranní exkurze bude tradičně zahájena u vstupu do Panské zahrady od Masarykova gymnázia v 6,30 hodin. Účastníci budou moci spatřit a naučit se poznávat dle hlasových projevů až 30 ptačích druhů. Celkový počet zjištěných ptáků může dosáhnout až 160. Kromě ptáků hnízdících v parku budou účastníci moci pozorovat ptáky přeletující nad parkem a poslední tažné druhy, které v těchto dnech přilétají na naše území.
 
Z Panské zahrady povede trasa exkurze kolem levého břehu Bečvy k lávce u průmyslové školy strojnické a odtud zpět podél pravého břehu řeky do zámeckého parku. Zde bude venkovní část letošního Vítání ptačího zpěvu ukončena asi v 9 hodin a bude pokračovat ve vsetínském zámku neformální besedou o životě a ochraně ptactva s rozdáváním malých dárků (samolepek, brožurek k významným ptačím územím a k zimním i letním ptačím zahradám, barevný časopis Ptačí svět a další).  Počet triedrů – dalekohledů k zapůjčení pro účastníky akce je omezen. V případě vytrvalého deště se akce nekoná!

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Bezpečně v online světě – Lanterna …

05.05.2024 - 07.05.2024
Spa hotel Lanterna

Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Nejen na tyto otázky vám…

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Val…

01.06.2024 - 01.06.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy ve Valašském Meziříčí.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Val…

14.06.2024 - 14.06.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy ve Valašském Meziříčí.

Farmářský a řemeslný trh 2024 - Val…

12.07.2024 - 12.07.2024
Náměstí

Zveme Vás, vaše přátele, známé a sousedy na farmářské a řemeslné trhy ve Valašském Meziříčí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete